חשיפת כלכליסט
כך העבירה רשות השידור אלפי תיקים של חייבי אגרה למשרד עורכי דין בודד
רגע לפני כניסת חוק השידור הציבורי לתוקף, וללא מכרז, העביר סמנכ"ל הגבייה ברשות השידור 25 אלף תיקים של חייבים לטיפול משרד עורכי דין קטן מרמת גן. שכר הטרחה שהוא יקבל על תיקים ששוויים כ־75 מיליון שקל צפוי להגיע למיליוני שקלים
רגע לפני כניסת חוק השידור הציבורי לתוקף והעברת סמכויות הניהול ברשות השידור לכונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) זכה משרד עורכי דין אחד למתנה בשווי מיליוני שקלים מהרשות.
ל"כלכליסט" נודע כי בהחלטה ניהולית שנויה במחלוקת וללא מכרז העביר סמנכ"ל הגבייה בפועל של הרשות יואב אשכנזי את הטיפול ב־25 אלף תיקים של חייבי אגרה למשרד עורכי הדין דודי רד מרמת גן. בעקבות ההחלטה זכה המשרד הקטן לפעילות בהיקף עצום. שווי התיקים (החוב המקורי, הקנסות שהצטברו ושכר הטרחה) שהועברו אליו עומד על כ־75 מיליון שקל. שכר הטרחה שמשלמת הרשות על פתיחת תיק לחייב בהוצאה לפועל הוא כ־900 שקל. כשנעשות פעולות נוספות כמו עיקולים, משלמת הרשות שכר טרחה נוסף של כ־580 שקל לתיק.
מבקרת הפנים מצאה אי־סדרים בגבייה
בסוף 2013 קיבלה מליאת רשות השידור, בהנחיית שר התקשורת גלעד ארדן, החלטה להפסיק להפעיל עורכי דין חיצוניים לגביית אגרה ולהעביר את הטיפול בחייבים לרשות האכיפה והגבייה הממשלתית. למרות זאת, עשרות אלפי התיקים שנפתחו לחייבים עד 2014 נותרו בטיפול 16 משרדי עורכי הדין החיצוניים שהרשות עבדה איתם.
בחודשים פברואר־מרץ השנה ערכה מבקרת הפנים של הרשות איתנה גרגור בדיקת נאותות של תהליך הגבייה בשישה מהמשרדים החיצוניים. בבדיקה נמצאה שורה של אי־סדרים, כמו העברת הכספים שנגבו מהחייבים לרשות השידור באיחור רב (בחלק מהמקרים הכספים לא הועברו כלל) וקיזוז של שכר הטרחה מהכספים שנגבו בניגוד להנחיות.
בעקבות הבדיקה הוחלט ברשות לסיים באופן מיידי את ההתקשרות עם ארבעה משרדים חיצוניים. במקרה של אחד המשרדים הפועל בצפון הארץ אף הגישה הרשות תלונה במשטרה בשל חשד להתנהלות פלילית. אשכנזי החליט להעביר את כל 25 אלף התיקים שארבעת המשרדים טיפלו בהם לידי עורך הדין רד. אגב, משרד רד טיפל בעבר גם בגבייה עבור חברת איקיוטק (חברה שדרשה מאלפי אזרחים תשלומים על שירותי תוכן שרכשו ללא ידיעתם).
בדיון שערכה ועדת הביקורת של מליאת רשות השידור ביוזמת היו"ר דאז אמיר גילת בנושא באמצע מאי נמתחה ביקורת על החלטתו של אשכנזי להעביר כמות גדולה כל כך של תיקים לטיפול משרד יחיד, החלטה שהתקבלה ללא אישור מפורש מהלשכה המשפטית. "ההיגיון הניהולי הוא שלוקחים את המנה ומפזרים אותה בין יתר המשרדים", אמר חבר הוועדה ניצב (בדימוס) יעקב בורובסקי. "אם לא פעלו על פי ההיגיון הזה, לא יכול להיות שבלי אישור של הייעוץ המשפטי יעבירו תיקים למשרד אחר ויגידו 'זה התחום הניהולי שלי'. זה לא עובד ככה במינהל תקין".
"נקודת ההנחה היא שפעלת בתום לב, אבל גם כשפועלים בתום לב ניתן לטעות", אמר לאשכנזי חבר הוועדה עו"ד יוסי דרמר. "מהלכים כאלה היו חייבים לקבל גיבוי מלא של הלשכה המשפטית".
אשכנזי טען בדיון בתגובה כי לא מדובר במספר חריג של תיקים וגם משרדים אחרים מטפלים באותה הכמות. "מבחינת ההצלחה שלו, מבחינה מקצועית וגם מבחינת התמודדות, בבתי משפט לא היו איתו בעיות. הוא עורך דין שעבד בסטריליות כל הזמן", הסביר אשכנזי את הבחירה בעו"ד רד. "החלטנו לשים את הכל במקום אחד, כדי שתהיה לנו שליטה יומיומית על כל האירועים".
קביעתו של אשכנזי גובתה בידי המשנה למנכ"ל עודד בירגר, שנכח גם הוא בישיבה. בסיום הדיון הוחלט לא להוציא את התיקים מידי עו"ד רד, אף שהוסכם כי במקרים הבאים הפיזור שלהם ייעשה באופן שוויוני, לפי אמות מידה ובגיבוי ייעוץ משפטי.
אשכנזי מונה לסמנכ"ל גבייה בפועל עם פרישתו של אבי כ"ץ, שניהל את אגף הגבייה ברשות במשך עשרות שנים. אשכנזי, פרויקטור נדל"ן ברשות ומנהל שירותי מינהל, מונה לממלא מקום זמני של כ"ץ בתחילת השנה, ובמקביל החליטה מליאת הרשות לפרסם מכרז כדי לאייש בקביעות את תפקיד. על רקע חוסר הציות של הנהלת הרשות והמנכ"ל יוני בן מנחם למליאה, המכרז לא יצא לפועל ואשכנזי נותר בתפקיד מנהל אגף הגבייה.
על מינויו של אשכנזי נמתחה ביקורת לנוכח התפקיד שנטל בשנים 2003–2004 - הצבת מחסומי דרכים על ידי עובדי הרשות לצורך גביית אגרת הטלוויזיה. המחסומים הוצבו באופן בלתי חוקי, ועובדי הרשות איימו לעקל את רכביהם של מי שלא ישלמו את חובם, פעולה שלא היתה בסמכותם. אשכנזי, אז מנהל סניף ראשון לציון באגף הגבייה, שימש כמנהל המבצע.
עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של תנועת הצלחה, העוסקת רבות בגבייה ברשות השידור, אמר: "הכשלים מדגישים את הצורך בטיפול שורש באגף הגבייה. בחודשים האחרונים, מאז פרישתו של סמנכ"ל הגבייה הקודם, המשיך האגף להתנהל באופן המעורר חששות כבדים לאי־תקינות. הימנעות הרשות מלמנות מנהל לאגף בהליך מכרזי ומינויו בפועל של מי שהיה מראשי האגף הן החלטות בעייתיות בכל היבט ציבורי".
"החלטה ניהולית רק משיקולים מקצועיים"
עו"ד רד בחר שלא להגיב לדברים.
אשכנזי מסר בתגובה: "ההחלטה להעביר כמקשה אחת את כל התיקים למשרד עורכי הדין דודי רד היא החלטה ניהולית, שהתקבלה לאחר הערכת מצב ומשיקולים מקצועיים ואובייקטיביים. הקביעות היו בשיתוף מלא עם מבקרת הפנים ברשות ובידיעת הלשכה המשפטית, שהיתה מעורבת ועודכנה בכל התהליך למסירת תיקים עוד לפני שנמסרו למשרד עורכי הדין רד. במערכת השיקולים נידונו מורכבות הטיפול הנדרש, איתור מקרים חריגים וטיפול במאות תיקים שנקבעו בהם דיונים בבתי משפט תוך שליטה, פיקוח ובקרה של אגף הגבייה. לאור האמור לעיל התקבלה החלטה לרכז את התיקים במשרד אחד".
מרשות השידור נמסר: "העורך הראשי של הרשות יונה ויזנטל האריך את מינויו של אשכנזי בהתאם לשיקולים מקצועיים וענייניים". בעניין תפקידו של אשכנזי בהצבת המחסומים מסרה הרשות: "בתקופה זו אשכנזי לא שימש סמנכ"ל הגבייה, ומכאן שלא נשא באחריות למבצע זה או למבצעים אחרים דומים".