ראיון כלכליסט
"מליסרון רצתה לקנות, אך אנו כבר לא על המדף"
רגע לפני פתיחת שרונה מרקט המנכ"ל שרון מומן משוכנע שיביס את השוק בנמל ואת השוק המתוכנן ברוטשילד, ובונה על "קהל שבוי של 65 אלף איש"
"אף פעם לא היינו בעניין של מכירת שרונה מרקט, אבל פנה אלינו גוף רציני כמליסרון, באמצעות מתווך, וכשבא גוף רציני ומכובד, וזה לא סוד שגינדי החזקות היא לא חברה שמנהלת קניונים - אז ניהלנו איתו משא ומתן. בסופו של דבר, המשא ומתן לא הבשיל לכדי עסקה כי לא הגענו להבנות על המחיר ועל התנאים המסחריים", אומר מנכ"ל שרונה מרקט שרון מומן בהתייחסות ראשונה למגעים של גינדי החזקות עם חברת הנדל"ן שבשליטת משפחת עופר למכירת המתחם בתל אביב שצפוי להיפתח בסוף השנה. על המתחם, בשטח של 8,700 מ"ר, ייפתחו כ־100 חנויות מזון, בגודל ממוצע של 40–30 מ"ר.
- מי עדן פותחת חנות קונספט ראשונה בשרונה מרקט בתל אביב
- מליסרון במגעים לרכישת 50% משרונה מרקט מגינדי החזקות
- גינדי החזקות מכרה קומת משרדים בשרונה ב-40 מיליון שקל
לפני כחודש וחצי הפסיקה גינדי החזקות את המשא ומתן שהחל בחודש פברואר. בגינדי העריכו את שווי הפרויקט ב־500–600 מיליון שקל, כולל חניון שבו 400 מקומות חניה, וניהלו מו"מ למכירתו למליסרון בשני שלבים — מחצית מהפרויקט בשלב הראשון עם אופציה לרכוש את יתרת המניות בשלב השני. עד כה הושקעו בפרויקט 530 מיליון שקל, וגורמים בשוק מעריכים את ה־NOI שלו (רווח תפעולי מהנכס) ב־50 מיליון שקל בשנה. "החלטנו שהנכס לא עומד על המדף", מצהיר מומן. "אנחנו מאמינים בהצלחת המיזם ואוהבים אותו. נפתח אותו, ננהל ונפעיל אותו בעצמנו. זה יהפוך לאייקון תל־אביבי".
"בלי לטרטר את הקונים"
הרעיון להקים את שרונה מרקט בתל אביב נולד לאור התפתחות השווקים הקולינריים בבירות אירופה שצוברים תאוצה. מומן טייל בניו יורק ב־2012, וכאשר נכנס עם משפחתו לאיטלי (EATALY) במנהטן, החליט שאת הקונספט הזה הוא רוצה לייבא לישראל. "המטרה היתה להקים מתחם שיהפוך לאוטוריטה קולינרית מהיום הראשון להיווסדו", אומר מומן, שגייס את פיליפ בולקייה כיועץ אסטרטגי ואת השף ירון קסטנבוים כיועץ קולינרי. "ירון ואני התחלנו להסתובב בעשרות שווקים בעולם, כדי ללמוד ולראות קונספטים קולינריים שונים. הקונספט של שרונה מרקט יהיה מושתת על נגישות, שהלקוח יוכל לבוא ולטעום את המוצרים בחנויות. אנחנו מרכזים במקום אחד מעדניות, חנויות אוכל מוכן, פירות וירקות וחומרי גלם לבישול, עם חניה, ובלי לטרטר את הקונים ברחבי העיר. אנו מכוונים בעיקר לתושבי מטרופולין תל אביב, קהל שיודע להעריך אוכל טוב".
יש מקום לשוק אוכל מושקע ויוקרתי כשהצרכן היום נאנק תחת הנטל של מחירי המזון בארץ?
"לא התעלמנו מהמצב ולא בנינו שוק יקר שהוא רק לבעלי יכולת. חייל מהקריה יכול לבוא ולקנות מנת פלאפל, המזכירה יכולה לקנות סלט למשרד ואיש העסקים יוכל לאכול במסעדה של פושון פריז. יהיו פה כמה דרגות מחירים: יקר, זול ומיינסטרים. לקח לי זמן רב לשכנע את הסוחרים שנכון יותר שיהיה במרקט לפחות עסק נוסף אחד או שניים מהתחום שלהם כי אני מאוד מאמין בתחרות. כשיש תחרות, בהכרח כולם הופכים ליותר טובים, והמחירים יותר טובים. גם ברמה העולמית זה אחד השווקים הגדולים. הוא זהה בגודלו ובקונספט שלו לאיטלי במנהטן, לצ'לסי מרקט ולבוקריה בברצלונה".
שרונה מרקט לא יהיה השוק הקולינרי היחיד באזור. מייסד טיב טעם קובי טרייביטש, זכיין נייקי דובי שניידמן ומנכ"ל איקאה לשעבר שלומי גבאי מתכננים לפתוח שוק נוסף צמוד למגדל מאייר בשדרות רוטשילד בהשקעה של 20 מיליון שקל. הוא צפוי לכלול 40 דוכני מזון על שטח של 1,500 מ"ר. בנוסף, שרונה מרקט יצטרך להתמודד עם שוק האיכרים הוותיק בנמל תל אביב. גם בעלי קפהקפה רונן נמני תכנן להקים שוק אוכל במושבת הטמפלרים הצמודה לשרונה מרקט אך נסוג מהכוונה לאור התחרות העזה.
מומן מצדו טוען שאינו מוטרד מהתחרות. "הגודל של שרונה מרקט הוא פי 20 מהשוק בנמל. בנוסף, בכל קטגוריה יש לנו 3–4 עסקים שמתחרים ביניהם. הצרכן מקבל מגוון, תחרות ומחיר. בשוק בנמל אין את כל המנעד הזה. בנמל הצרכן יכול לקנות את הדברים הייחודיים, אבל אחר כך הוא צריך לעשות השלמות בסופרמרקט. אנחנו לא רוצים רק את הילדים שבאים לקנות גלידה בשבת, אלא את הקהל חובב הקולינריה. בכל שבוע נערוך סדנאות של שפים מהארץ ומהעולם, פסטיבלים, קורסים ושיתופי פעולה עם תוכניות טלוויזיה".
גם השוק שמקים טרייביטש לא מדיר שינה מעיניו של מומן. "אני בטוח שהמתחם ברוטשילד יעבוד מעולה כי זה רוטשילד, ואני מאחל להם הצלחה. אבל שרונה מרקט הוא שובר שוויון. גודל המתחם ברוטשילד יהיה שמינית מגודלו של המתחם שלנו. מן הסתם, לא יכולה להיות שם תחרות מחירים כי בכל תחום פועל בית עסק אחד בלבד. הוא גם ממוקם באזור ללא חניה. אני מניח שהמחירים שלנו יהיו הרבה יותר נמוכים".
"מי שגר פה רוצה אקשן"
מומן גם בונה על דיירי שלושת מגדלי המגורים שמקימה גינדי החזקות בצמוד לשרונה מרקט, אותם דיירים שעד לאחרונה התנגדו להקמת השוק. הדיירים שרכשו דירות בבניינים ניהלו מאבק נגד פתיחת השוק וטענו כי הוא יהווה מטרד עבורם. המאבק הסתיים בשנה שעברה בפשרה שבמסגרתה גינדי פיצתה את הדיירים. "מי שבא לגור פה, בא כי הוא רצה את האקשן והחיים הטובים", אומר מומן. "אין לנו בעיה עם הדיירים והם ידעו מה הם קונים. יש הסכם פשרה חסוי, כולם מרוצים וזה רק ישביח להם את הנכס".
בנוסף, ייבנו בטווח של חמש שנים בסמוך לשוק מלון שיכלול 900 חדרים וקניון נוסף של עזריאלי, שצפויים להביא קהל נוסף למתחם. לדברי מומן, "יש פה קהל שבוי של כ־65 אלף איש מדי יום, ויחד עם המבקרים מבחוץ צפויים להיות בין 100 ל־120 אלף מבקרים מדי יום".