בלעדי לכלכליסט
"מלכה עומד מאחורי רוכשת מתאים לי"
שנה אחרי שאבי מלכה הוליך את מתאים לי לקריסה, טוען המנהל שמונה לנכסיו: בניגוד להצהרותיו מלכה מנהל את החברה הסינית שרכשה את הרשת מפירוק. המנהל מבקש להגדיל את ההחזר של מלכה לנושיו
המנהל המיוחד של נכסי אבי מלכה - הבעלים לשעבר של רשתות מתאים לי, ג'אמפ ואופיס דיפו - טוען במסגרת הליך פשיטת הרגל נגדו כי מלכה הוא זה שלמעשה עומד מאחורי גלובל ריטייל, החברה שרכשה את רשת מתאים לי בחודש נובמבר 2013. לטענת המנהל עו"ד ישראל שפלר, מלכה "נוהג בחברה מנהג בעלים", ומשלם לעצמו מדי חודש משכורת של 10,000 שקל בלבד, כדי שלא להידרש להשיב לנושיו סכומים גבוהים יותר.
שפלר מעלה את טענותיו נגד מלכה בבקשה לצו תשלומים שהוגשה על ידיו בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד. שפלר מבקש מבית המשפט להגדיל את התשלומים שמעביר מלכה לקופת פשיטת הרגל מ־500 שקל בחודש ל־5,000 שקל בחודש. הוא מנמק את בקשתו בכך שמלכה "הוא זה שככל הנראה קבע ששכרו יהיה בסך
10,000 שקל, תוך שהוא מנהל משא ומתן עם עצמו, וזאת כדי להתאים את שכרו להוצאותיו ובכך להציג בפני נושיו מצג שבו סך הכנסותיו שווה לסך הוצאותיו, כביכול".
סימני השאלה עלו כבר בזמן מכירת מתאים לי
שפלר מונה כמנהל המיוחד לנכסיו של מלכה במסגרת הליך פשיטת הרגל שנפתח נגדו בדצמבר 2013. באותו מועד פנו 14 ספקיות של מתאים לי (13 טורקיות ואחת ישראלית) לבית המשפט וביקשו להכריז על מלכה כפושט רגל, בטענה שהיה ערב באופן אישי לחוב כלפיהן.
שפלר מכיר היטב את החברות שהיו בשליטתו של מלכה ונקלעו לפני שנה להליכי פירוק, הרשתות מתאים לי וג'אמפ, שכן הוא זה ששימש כמפרק הזמני של החברות עד למכירתן לידי גלובל ריטייל - חברה מסתורית בבעלות משקיע סיני אלמוני שקנתה את הרשתות במפתיע תמורת 2.2 מיליון שקל.
עסקת המכירה של שתי הרשתות אושרה בבית המשפט על ידי השופטת עירית וינברג־נוטוביץ, שקיבלה את הצעת החברה לרכוש את הרשתות בנובמבר 2013, למרות החששות של הנושים ושל עו"ד שפלר באשר למעורבות מלכה בעסקה וקשריו עם "המשקיע הסיני".
בדיון שקדם לאישור המכירה לא הסתיר שפלר כי קיימים אצלו ספקות באשר ליכולת הכלכלית של הקבוצה, והעלה את החשש למעורבות של מלכה בעסקה ולקשר אפשרי בינו לבין המשקיע הסיני. עם זאת אמר כי עובדי הרשתות פנו אליו, הביעו את אמונם בעסקה, וביקשו לאשר את המכירה: "אם זה לא יצלח הם יוכלו להלין רק על עצמם", קבע שפלר. במקביל לאישור המכירה ביקש בית המשפט כי נציגי גלובל יצהירו בפניו שאין כל קשר בינם לבין מלכה.
"לאבי מלכה אין יד בדבר. הוא לא בעל מניות ולא מזרים כספים לגלובל", אמר רו"ח שלומי טבת מטעם גלובל לבית המשפט בתגובה לחששות המפרק הזמני. "מלכה לא קשור לרכישה ולא קשור לגלובל. אני מתחייב שהוא לא יהיה בעל מניות ולא יהיה שותף בחברה".
גם בא כוחו של מלכה, עו"ד שולי גולדבלט, הגיב לחששות ואמר: "יש גבול, הבנאדם לא נמצא פה. לקחו את הדבר שיצר במשך 25 שנה, קרה מה שקרה. חברי עו"ד שפלר אומר שגם אסור לדבר איתו ולהתייעץ איתו... מר מלכה ככל הנראה הולך לפשיטת רגל. איני יודע על מה מדברים פה אנשים".
השופטת וינברג־נוטוביץ קיבלה לבסוף את הצעת גלובל ריטייל, לאחר שהצהרות נציגי החברה בדבר מעורבותו של מלכה קיבלה ביטוי בהסכם המכירה. לפי התוספת להסכם, "הצהרות עו"ד פרי ורו"ח טבת ביחס למעורבותו של אבי מלכה ברכישה יהוו חלק בלתי נפרד מההסכם והפרתן תהווה הפרה יסודית".
אלא שלמרות קביעות אלה טוען כעת עו"ד שפלר בבקשתו לבית המשפט כי לא רק שמלכה עובד בגלובל ריטייל, אלא שהוא אף הרוח החיה מאחורי החברה.
בבקשתו מציין עו"ד שפלר כי מחקירות יכולת שערך למלכה עולה כי הוא ממשיך לעבוד בחברת גלובל ריטייל - המפעילה כיום את רשת מתאים לי - וכי מלכה הגיש תלושי שכר כדי לתמוך בטענה שהוא משתכר 10,000 שקל בחודש. "עם זאת", מציין שפלר בבקשה, "טוען מלכה כי גלובל אינה בבעלותו וכי לחברה ישנו משקיע מסין, אשר הנו, הלכה למעשה, בעליה של החברה".
לפי שפלר, מלכה טען בפניו כי המשקיע הסיני "הפסיק לגלות ולו סימן קטן של התעניינות בחברה, אינו מגיע לביקורים בישראל, ובפועל מסרב להשקיע בחברה ולו סנט אחד".
לפיכך הגיע שפלר למסקנה כי "מלכה נוהג בחברה מנהג בעלים, לכל דבר ועניין". לפי הבקשה שהגיש לבית המשפט, מלכה "ניהל משא ומתן עם עצמו על תנאי העסקתו", וזאת כדי שיוכל להציג בפני המנהל המיוחד וכן בפני הנושים כי סכום הכנסותיו שווה לסכום הוצאותיו, כביכול. "החייב", כותב שפלר לבית המשפט, "אכן מימש את פוטנציאל השתכרותו, אולם המנהל המיוחד סבור כי הנו עושה זאת באופן מלאכותי, וכי בפועל פוטנציאל השתכרותו של החייב גבוה הרבה יותר".
"בנו של מלכה מבצע שליחויות עבור החברה"
מהבקשה שהגיש עו"ד שפלר לבית המשפט עולים פרטים מעניינים נוספים על התנהלותה של גלובל ריטייל. בין היתר עולה ממנה כי בני משפחתו של מלכה משתמשים בטלפון סלולרי שממומן על ידי החברה, וכי בנו עובד בחברה מדי פעם בשליחויות.
מלכה דחה את הטענות וטען כי עסקת הסלולר נעשתה דרך החברה מאחר שזו מקבלת מחיר טוב יותר עבור הטלפונים הסלולריים. לטענתו, התשלום מנוכה משכרו ובני משפחתו מחזירים לו את התשלום שנוכה. באשר לבנו, טען מלכה כי הוא משתכר, לכל היותר, כ־500 שקל בחודש.
בית המשפט הורה למלכה להגיב לבקשתו של המנהל המיוחד בתוך שבוע ימים. דיון בעניין צפוי להתקיים בתחילת החודש הבא. עו"ד שולי גולדבלט המייצג את אבי מלכה סירב להגיב לדברים ואמר שימסור את תגובתו לבית המשפט.