בינתיים, הכל 10
גם אם הקבוצה בראשות שלמה נחמה לא תשקיע בערוץ 10, בשוק התקשורת בטוחים שהוא ישרוד: "בסוף הרגולטור יעקם פנים ויגיד שלמען הציבור צריך לתת לו הנחות"
במה שהפך להיות מנהג קבוע בכל שנתיים, רגע לפני שהולכים לעוד מערכת בחירות מוקדמת, המדינה נחלצת להציל את ערוץ 10. כך קרה בדצמבר 2012, כאשר המדינה אישרה פריסת חובות לערוץ והאריכה את זיכיונו שלושה חודשים לפני הבחירות, וכך צפוי לקרות גם בסוף השנה, כאשר המדינה תעניק רישיון לערוץ 10 שלושה חודשים לפני עוד מערכת בחירות לא מתוכננת.
- קבוצת משקיעים ישראלית הביעה נכונות להשקיע בערוץ 10
- ערוץ 10 מוכר את רכביו; העובדים מקבלים רכבים שכורים
- ערוץ 10 נערך להמשיך לשדר גם ללא משקיע
למרות המצב המורכב של הערוץ מבחינה פיננסית ורגולטורית, אין כמעט מישהו בשוק התקשורת שמעריך בימים אלו כי ערוץ 10 ייסגר בסוף החודש עם סיום הזיכיון שלו. לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו קבר את התוכנית לפיצולו של ערוץ 2 אף אחד לא רוצה לראות מצב שבו הוא נשאר לבד. אווה מדז'יבוז', יו"ר מועצת הרשות השנייה החדשה, שקיימה אתמול דיון ראשון בנושא ערוץ 10, אמרה ל"כלכליסט": "אסור להגיע למצב שב־1 בינואר יש על המסך ערוץ מסחרי אחד, נעבוד יום וליל כדי שזה לא יקרה".
כל ההערכות הן שערוץ 10 ישרוד, אף שבימים האחרונים מתברר כי כניסתה של קבוצת המשקיעים, שעליהם דיווח הערוץ, היא אופציה הרבה פחות בטוחה מכפי שנראה. בראש קבוצת המשקיעים עומד שלמה נחמה, יו"ר בנק הפועלים לשעבר ומבכירי קבוצת אריסון השקעות בעבר, דמות מוכרת מאוד במשק ובעלת יכולות כלכליות מוכחות. שלשום מיהר פרקליטו של נחמה, עו"ד רם כספי, להבהיר כי נחמה ואנשיו טרם חתמו על הסכם מחייב כלשהו עם ערוץ 10, ועד כה העבירו רק מכתב כוונות כללי בנוגע להשקעה אפשרית שלהם בערוץ.
ברשות השנייה שמעו לראשונה רק שלשום את שמו של נחמה כמשקיע אפשרי בערוץ 10, ולמדו על כך מהדיווחים באתרי החדשות באינטרנט. ברשות עדיין לא החלו לבדוק את התאמתו של נחמה כמשקיע בערוץ, תהליך שיכול לקחת גם כמה חודשים. בינתיים הפנייה היחידה שקיבלו ברשות ובמשרד התקשורת בנושא הגיעה מטעמו של עו"ד כספי, שביקש לבדוק את עמדת המדינה לגבי כמה נושאים רגולטוריים מרכזיים. "המגעים רציניים, אבל באותה מידה ייתכן שהם לא יובילו להשקעה", אמר ל"כלכליסט" גורם מטעמו של נחמה.
ובכל זאת, עם משקיע או בלי משקיע, הערוץ כנראה יצליח לשרוד בסופו של דבר. השאלה היא רק איזו לוליינות משפטית יצטרכו הרשות השנייה והכנסת לבצע כדי להציל אותו מפני סגירה.
התסריט הפשוט
קבוצת המשקיעים בראשות נחמה נכנסת לערוץ ומכסה את חובותיו
הדרישה המרכזית של קבוצת המשקיעים היא להפחית את מחויבויות ההשקעה בתוכן של ערוץ 10 מ־270 מיליון שקל בשנה ל־110 מיליון שקל. במועצת הרשות השנייה צפויים לאשר את הבקשה, ולאחר מכן היא תעבור לאישור ועדת הכלכלה, שאמורה להתכנס לדיון בנושא בשבוע הבא. ארגוני היוצרים, מצידם מתנגדים בתקיפות למתן הקלות לערוץ 10, אולם יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אבישי ברוורמן תומך במתן ההקלות, כך שנראה שהערוץ יוכל לעבור גם את המשוכה הזו.
אלא שלא בטוח שהמשקיעים יסתפקו רק בדרישה להפחית את מחויבויות התוכן לערוץ. במכתב שהעביר עו"ד כספי לרשות השנייה הוא מבקש לבחון אם יש כוונה לבטל את דמי הזיכיון, שמשלם הערוץ, ולברר את סוגיית התשלום שיצטרך הערוץ להעביר למדינה עבור הארכת הזיכיון שלו עד סוף 2014. במסגרת ההסדר שהושג עם המדינה בסוף 2012, נקבע כי ערוץ 10 יחויב להעביר תשלום נוסף עבור הארכת הזיכיון. הסכום הסופי עדיין לא נקבע על ידי משרד האוצר, אך הוא מוערך בלפחות 15 מיליון שקל. לא ברור אם ביטול התשלום הוא תנאי לכניסת נחמה להשקעה.
בכל מקרה, כאשר מאחורי ערוץ 10 עומד משקיע, תוכל הרשות השנייה לאשר לו ביתר קלות קבלת רישיון ל־15 שנה נוספות. המשקיע החדש יאפשר לערוץ לכסות את מגוון החובות שלו, ובראשם חוב דמי זיכיון של כ־36 מיליון שקל. נוסף על כך, יצטרך הערוץ להגיע להבנות בנוגע להחזר חובות עבר בהיקף של יותר מ־50 מיליון שקל על השקעה בתוכן.
התסריט המסובך
המשקיעים לא באים, המדינה נדרשת לפרוס חובות לערוץ
אם קבוצת המשקיעים תיסוג מהעסקה או לא תקבל החלטה עד למועד סיום הזיכיון בסוף החודש, יידרשו גורמי הרגולציה להפגין יצירתיות. כדי להאריך את הזיכיון של ערוץ 10 באופן זמני נדרשת חקיקה בכנסת, ועל רקע המצב הפוליטי ערב בחירות, קשה לראות את זה קורה. כך שהאפשרות הריאלית יותר היא שבסיטואציה כזאת הרשות השנייה תתגייס למערכה, ותעניק לערוץ רישיון קבוע למשך 15 שנה. כדי להעניק רישיון לערוץ בלי משקיע, תצטרך הרשות השנייה לפרוס את חובותיו כדי שיוכל לעמוד בתשלומים. ברשות השנייה ובמשרד האוצר לא מוכנים כרגע לדבר על מחיקת חובות דמי הזיכיון של הערוץ, אבל על פי הערכות, ברגע האחרון לא תהיה להם ברירה, אלא לדון בכך.
נושא נוסף, שאיתו יצטרכו היועצים המשפטיים ברשות השנייה להתמודד, הוא הקביעה בחוק כי ערוץ יכול לקבל רישיון רק אם לא ביצע הפרה מהותית של כללי הזיכיון. כיצד ניתן יהיה להציג אי־עמידה בתשלום דמי זיכיון במשך יותר משנה וחצי כהפרה לא מהותית? "הרגולטור יעקם את פניו בחשיבות רבה, ויגיד שלמען טובת הציבור צריך לעשות הנחות משמעותיות לערוץ", מעריך גורם בכיר בערוץ 2. "כבר ראינו את זה קורה יותר מדי פעמים בעבר".
היסטוריה של משקיעים פוטנציאליים
"אי אפשר להרוויח מערוץ 10 לטווח ארוך"
יפית גרינברג, אלכסנדר לוין, חזי בצלאל, יריב אלבז ונינה סטרומס הם רק חלק מהשמות שנקשרו בשנים האחרונות עם השקעה בערוץ 10. המשקיעים "הפוטנציאליים" קיימו פגישות עם בעלי המניות, ולפעמים אפילו חתמו על מזכר הבנות להשקעה בערוץ, אך נעלמו תוך זמן קצר כלעומת שבאו, לאחר שהבינו את המצב הפיננסי המורכב של הערוץ. קשה להעריך אם קבוצת המשקיעים בראשות שלמה נחמה תצטרף גם לרשימה זו.
"המניע העיקרי שיכול להיות למישהו כמו נחמה להשקיע בערוץ 10 הוא אגו", אומר גורם בכיר שהיה מעורב בעבר במשא ומתן למציאת משקיע לערוץ. "במודל הרגולטורי הקיים, אין בסיס להשקעה בערוץ טלוויזיה בישראל גם אם תבוצע הפחתה של מחויבות התוכן. אם מדובר על קבוצה של אנשי עסקים, אז הסיכון אצל כל אחד מהם לא גדול. הם יפסידו 10 מיליון שקל כל אחד, אבל יהיו בעלים של ערוץ טלוויזיה".
ערוץ 10 מדווח על רווח תפעולי חיובי בחודשים האחרונים. אולי זה בכל זאת אפשר להרוויח ממנו?
"המנכ"ל יוסי ורשבסקי עשה עבודה נפלאה, אבל השאלה אם לערוץ 10 יש מודל שבו יוכל להרוויח לטווח ארוך, והתשובה היא לא. זה כמו שעסק נכנס לפשיטת רגל, ובאותו רגע פתאום מרגישים שם רווחה כלכלית. אין בעיה להפסיק ביום אחד להשקיע לטווח ארוך, ואז להציג רווח תפעולי".
בשוק הטלוויזיה מזכירים כי ערוץ 10 אמנם הציג EBITDA של כ־1.5 מיליון שקל בספטמבר ובאוקטובר, אולם תזרים המזומנים שלו מפעילות שוטפת עדיין שלילי. מלבד זאת, לערוץ 10 אין היום כמעט אף הפקה עתידית באוויר, כך שלאחר שיובטח עתידו סופית יהיה לו מעט מאוד מה להציג על המסך, לפחות בתחילת 2015.