בשורות טובות לערוץ 10: הרשות השנייה ביטלה מחויבות ההשקעה המינימלית בתוכן
עד כה עמדה המחויבות על כ-270 מיליון שקל בשנה; החלטת מועצת הרשות מקלה על כניסת משקיע נוסף אך אינה מבטיחה מתן רישיון לערוץ שחובותיו לרשות עומדים כיום על כ-36 מיליון שקל
- ערוץ 10 התחייב לשלם את חובו; נחמה העביר מכתב על כוונתו להשקיע בו
- הרשות השנייה לא מקלה על ערוץ 10: "את השם שלמה נחמה שמענו רק מהעיתונים"
- בינתיים, הכל 10
ההחלטה התקבלה בהליך מקוצר מאוד, וכבר בדיון השלישי של מועצת הרשות החדשה שהתכנסה לראשונה בחודש שעבר, מתוך רצון לסייע לערוץ 10 להמשיך ולשרוד. זיכיונו של ערוץ 10 מסתיים בסוף השנה וכדי להמשיך ולשדר הוא צריך לקבל רישיון ל-15 שנה מהרשות השנייה.
התנאי של הרשות השנייה למתן הרישיון הוא גיוס משקיע על ידי ערוץ 10 שיבסס את האיתנות הפיננסית שלו. קבוצת אנשי העסקים שמוביל יו"ר בנק הפועלים לשעבר, שלמה נחמה, הודיעה כי תיכנס להשקעה בערוץ רק אם יופחתו מחויבויות ההשקעה בתוכן.
מחר תתכנס ועדת הכלכלה של הכנסת לדיון בנושא ערוץ 10, והיא צפויה לאשרר את החלטת המועצה בנוגע להפחתת מחויבויות ההשקעה בשידורים. גם לאחר ביטול המחויבות להשקעה מינימלית בשידורים, יחויב ערוץ 10 להשקיע לפחות 68 מיליון שקל בשנה בשידורי חדשות ועוד 61.8 מיליון בתוכניות סוגה עילית (תוכניות תעודה, דרמה ותחקיר ישראליות), כך שהמינימום שיצטרך ערוץ 10 להשקיע בתוכניות יהיה כ-130 מיליון שקל.
ברשות השנייה עשו בשבועות האחרונים מאמצים להבהיר כי ביטול מחויבות ההשקעה המינימאלית בשידורים אינה נעשית למען ערוץ 10, אלא שמדובר בתהליך מתבקש שיסייע להסרת חסמים וכניסת עוד גופים לשוק הטלוויזיה המסחרית. ברשות מתבססים על השוואה בינלאומית לפיה לא נמצאת מדינה ברת השוואה לישראל שקיימת בה מחויבות מכסה לגבי היקף ההוצאה הכוללת לשידורים, בדומה למחויבות הקיימת בישראל בתחום זה.
במדינות אירופה שנסקרו בעבודה התבססה הרגולציה על קביעת אחוז מזמן השידור או מתוך ההוצאה על תוכן שצריך להיות מוקדש להפקה עצמאית. כך לדוגמה בצרפת 50% מזמן השידור של הערוצים הציבוריים והמסחריים נדרש לכלול תוכן אירופאי.
יוצאת הדופן היא דנמרק, שבה קיימת מחויבות לסכום מוגדר אותו מחויבים שני הערוצים המרכזיים להוציא על תוכן אירופאי קנוי, אולם במדינה זו לא קיים ערוץ מסחרי בבעלות פרטית, אלא ערוץ אחד ציבורי וערוץ שני מסחרי בבעלות המדינה. עם זאת, גם ברשות השנייה לא יוכלו להכחיש כי ההחלטה מתקבלת בהליך מזורז לאור לוח הזמנים המקוצר של ערוץ 10.
ברשות השנייה הבהירו כי ההחלטה שהתקבלה אתמול עדיין לא מבטיחה מתן רישיון לערוץ 10. על מנת לקבל רישיון יצטרך הערוץ להודיע באופן רשמי על ההסכמות להעברת השליטה למשקיעים החדשים, כמו גם לשלם את מלוא החוב שלו לרשות השנייה בגובה 36 מיליון שקל בעבור דמי זיכיון. עד היום העביר ערוץ 10 רק מכתב שבו מצהיר נחמה על התעניינותו בערוץ בנוסף למכתב שבו הוא מתחייב לשלם את חובו לפני קבלת הרישיון.
קשת: "ההליך שביצעה הרשות פגום"
לדברי מדז'יבוז', "הפחתת המחויבויות היא הסרת חסם רגולטורי משמעותי וצעד ראשון במעבר ההדרגתי לשוק של רישיונות".
מנכ"ל הרשות שי באב"ד אמר כי, "בתום עבודה מקצועית ויסודית ובחינה בינלאומית של רמת המחויבויות בשוק הטלוויזיה המסחרית, אין ספק שכחלק מהמעבר לשוק של רישיונות נדרשת הסרת חסמים במחויבויות השידור. הקלה רגולטורית זו תחול באופן שווה על כל אחד מהשחקנים הקיימים והחדשים, בעת מעבר לרישיון. נוכח הנסיבות שנוצרו, הרשות השנייה פועלת בכלים העומדים לרשותה על מנת להבטיח ששוק הטלוויזיה המסחרית לא יוותר עם שחקן אחד".
זכייניות ערוץ 2, קשת ורשת, הציגו עמדה דומה לפיה הן מבקשות לקבל תנאים דומים לערוץ 10 גם אם כאשר הן ממשיכות לשדר בזיכיון ולא עוברות לרישיון ולערוצים נפרדים של שבעה ימים. כרגע עומדות קשת ורשת על זכותן להישאר בזיכיון עד סוף 2017, כפי שמאפשר להן החוק.
בקשת טענו כי "ההבחנה בין הזכייניות לבין בעל רישיון הנשאר באותו אפיק בו פעל בזיכיון היא הבחנה מלאכותית. על הרשות לשקול את האינטרס הציבורי ולפעול בשוויוניות כלפי כל השחקנים בשוק. בפועל הרשות נוקטת מזה שנים מדיניות מפלה של פגיעה בזכייניות הקיימות שמשקיעות מאות מיליוני שקלים אל מול זכיינית המפרה את החוק באופן שיטתי".
בקשת מחו כלפי ההליך המזורז שביצעה מועצת הרשות, במסגרתו ניתן להם רק יום עבודה אחד להתכונן לשימוע. כמו כן הוסיפו בקשת כי ברשות סירבו להעמיד לעיונם את המחקר ההשוואתי שביצעו ועל בסיסו בוטלה ההשקעה המינימלית בתוכן. "שימוע פגום כזה מהווה פגיעה בזכות הטיעון של קשת, בנושא שעלול לפגוע בשווי הזיכיון - קניינה של קשת. לכן כל החלטה שתתקבל במועצה, בטלה בשל הפגמים בהליך", כתבה קשת בתגובתה.
ארגוני היוצרים, שהופיעו בדיון, לא התנגדו לביטול היקף ההשקעה המינימלית בתוכן. "במצב הנוכחי אנחנו לא רוצים להיות שותפים לסגירה של ערוץ 10", אמר יו"ר ארגון המפיקים אסף אמיר ל"כלכליסט". "אבל אנחנו חושבים שביטול ההשקעה המינימלית צריך לחול על זכייניות ערוץ 2 רק לאחר שהן יעברו לשדר ברישיון ובערוץ נפרד של שבעה ימים. כל עוד הן משדרות בזיכיון, הן צריכות לעמוד בהתחייבויות שלקחו עליהן כשקיבלו אותו. מלבד זאת צריך לזקק את ההגדרה של סוגה עילית כך שלא יכללו בו תוכניות בידור כמו ארץ נהדרת, שהערוצים המסחריים בכל מקרה יפיקו, אלא רק דרמה ותעודה".
בהודעה ששיגר לעובדים בערוץ, אמר יוסי ורשבסקי כי "עצם ההחלטה היא אבן דרך משמעותית בדרך לרישיון בן 15 שנה של ערוץ 10. מחר יובא העניין לאישור סופי של ועדת הכלכלה בכנסת, ואני משוכנע שגם חבריה יתמכו בעמדת מועצת הרשות השנייה להגדלת הפלורליזם ולהרחבת התחרות בשוק הטלוויזיה".