$
פרסום ושיווק

לן בלווטניק קונה את ערוץ 10, בלי נדר

מחלוקת על התשלום לבעלי המניות הקיימים יוסי מימן וארנון מילצ'ן היא המכשול האחרון שמעכב את מסירת השליטה בערוץ 10 לידי קבוצת RGE בבעלות לן בלווטניק, אביב גלעדי ואודי רקנאטי. היום יידרש הערוץ להוכיח כי הוא עומד בכל הדרישות לקבלת רישיון קבוע

אופיר דור 08:1231.05.15

אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, צפויה קבוצת RGE בבעלות לן בלווטניק, אביב גלעדי ואודי רקאנטי להודיע רשמית על חתימת הסכם לרכישת השליטה בערוץ 10 מידי בעלי המניות בו יוסי מימן (51%) וארנון מילצ'ן (24%). בסוף השבוע סיכמו הצדדים על רכישת השליטה בערוץ המסחרי שבמסגרתה תזרים RGE סכום המוערך ב־200 מיליון שקל, שישמש ברובו לכיסוי חובות הערוץ והשקעות עתידיות בתוכן.

 

עיקר המחלוקת שנותרה בין הצדדים נסבה על הסכום שיגיע לכיסיהם של מימן ומילצ'ן עצמם. לפי גורמים המקורבים לעסקה, RGE מבקשת לשלם לשניים 10 מיליון שקל במזומן ועוד 40 מיליון שקל בעתיד בכפוף לתוצאותיו הכספיות של הערוץ. עם זאת, מימן מבקש שבעלי המניות הנוכחיים יקבלו כבר עתה 20 מיליון שקל.

 

ללא הכנסת משקיע נוסף שיזרים כספים חדשים לא יצליח הערוץ לעמוד בתנאים שהציבה לו הרשות השנייה לקבלת רישיון שידורים קבוע - תנאים שהיום הוא המועד האחרון שנותר לו לעמוד בהם. לפי דרישות הרשות, על הערוץ להגדיל את הערבויות הבנקאיות שלו מ־9 מיליון שקל ל־45 מיליון שקל ולהציג כתבי התחייבות מצד בעלי המניות בגובה 27 מיליון שקל. כמו כן על הערוץ למסור לידי גורם חיצוני את המניות שהוחזקו בעבר בידי רון לאודר (25%) עד להעברתן לנאמנות עם הסתלקותו מהערוץ בסוף 2013.

 

 

"אם הפעם הערוץ לא סוגר עם משקיע ועומד בתנאים, אז באמת אין טעם להמשיך עם הסאגה הזאת", אמר בכיר ברשות השנייה. גורמים המעורבים במגעים בין הצדדים אמרו כי "RGE כבר אישרה את עסקת הרכישה וכעת ממתינים לחתימתו של מימן, שמנסה להגדיל את התמורה שיקבל במסגרת העסקה".

 

לאחר השלמת העסקה צפויה RGE להחזיק ב־51% ממניות ערוץ 10 בעוד מימן ומילצ'ן יחזיקו יחד ב־49% הנוספים. ככל הנראה תישמר ל־RGE אופציה לדלל את שני בעלי המניות האחרים בהמשך אם תמצא פתרון שיאפשר לה לעמוד בדרישות החוק האוסר על גוף אחד להחזיק ביותר מ־51% ממניות ערוץ מסחרי.

 

רשות ההגבלים נדרשת לבחון את העסקה

 

לאחר השלמת החתימות צפוי ההסכם בין RGE, מימן ומילצ'ן להישלח לעיונו של איש העסקים אילן שילוח, המחזיק באופציה להשוות כל הצעה לרכישת הערוץ בתוך 14 יום. לפני כמה חודשים חתם שילוח על הסכם לרכישת מניותיו של מימן בערוץ תמורת תשלום חובותיו המוערכים ב־100 מיליון שקל, אולם שילוח לא הצליח להגיע להסכמות עם מילצ'ן.

 

מילצ'ן אמנם הציע לשילוח לשתף עמו פעולה בהשתלטות על הערוץ כך ששילוח יחזיק ב־51% מהמניות וינהל את הערוץ בעוד מילצ'ן יחזיק ביתר המניות. אולם, שילוח סירב להצעה לאחר שסבר כי מילצ'ן אינו מתכוון להזרים כספים נוספים מכיסו.

העסקה אף דורשת את אישור הרשות השנייה וכן את אישור רשות ההגבלים העסקיים לאור האחזקות הקיימות של RGE בתחום התקשורת הכוללות את ספורט 5, ערוץ הילדים וערוץ לוגי וכן את הפקת התוכנית של גיא פינס המשודרת בערוץ 10. עם זאת, גורמים המעורים בענף סבורים כי לרשות ההגבלים יהיה קשה לדחות את אישור העסקה ולהעמיד את הערוץ המסחרי בפני סגירה באופן שיפגע בתחרות בשוק הטלוויזיה המסחרית.

 

ארנון מילצ'ן ואילן שילוח ארנון מילצ'ן ואילן שילוח

 

על הבדיקות להסתיים עד 30 ביוני, שהוא המועד האחרון שנקבע להארכת זיכיון השידור של הערוץ, שלאחריו יפעל הערוץ תחת רישיון ל־15 השנים הבאות. אישור נוסף שנדרש הערוץ לקבל הוא זה של ראש הממשלה בנימין נתניהו מתוקף תפקידו כשר התקשורת, שיקבע אם הוא רשאי להמשיך לשדר באפיק 10 בשלט הטלוויזיה ולהשתמש במותג חדשות 10. אם נתניהו יקבע כי על הערוץ לשלם עבור המשך השימוש באפיק רשאית הנהלת הערוץ לבחור במעבר לאפיק החלופי אפיק 12, מהלך שעשויות להיות לו השלכות על נתוני הצפייה.

 

דרישת החוב של נתניהו מאיימת ממעל

 

רק לפני שבוע וחצי הודיעה RGE כי היא נסוגה מרכישת ערוץ 10 על רקע החלטתו של נתניהו לחתום על דרישת חוב של 16.8 מיליון שקל מהערוץ עבור הארכת הזיכיון שניתנה לו בשנים 2012–2015. ב־RGE נימקו את הנסיגה ב"חובות עבר כבדים, חובות רגולטוריים כבדים שצצים ואי־ודאות רגולטורית שמדאיגים את מועצת המנהלים". גובה דרישת החוב שעליה חתם נתניהו אימצה את עמדתה המחמירה של הרשות השניה, בעוד אנשי אגף התקציבים באוצר המליצו על דרישת תשלום של עד 5 מיליון שקל בלבד.

 

בעקבות נסיגתה הזמנית של RGE ניסו אנשיו של מימן לסכם על מכירת הערוץ לשילוח. אך לאחר כישלונו של ניסיון זה בשל התנגדותו של מילצ'ן למכור את מניותיו לשילוח ללא תמורה, נאות מימן להפחית את התשלום המבוקש עבור מניותיו. עם זאת כאמור, הצדדים עדיין דנים בחלוקת התשלום שיועבר לבעלי המניות הנוכחיים.

 

ברקע המגעים בין הצדדים העביר בסוף השבוע היועץ המשפטי של האוצר יואל בריס חוות דעת שלפיה שר האוצר הנכנס משה כחלון יידרש לאשר בעצמו את דרישת החוב שעליה חתם נתניהו. בענף מעריכים כי המדינה הבינה שלא תוכל להגן על דרישת החוב בבג"ץ, כיוון שההחלטה התקבלה בטרם תמה התקופה שבה יכול היה הערוץ להגיש את תגובתו. לפי ההערכות, כחלון צפוי להפחית את גובה דרישת החוב.

 

רכישת ערוץ מסחרי במקום ערוץ חדשות

 

RGE נולדה ב־2004 לאחר שרקנאטי נכנס לשותפות בחברת התוכן של גלעדי שהחזיקה אז בערוצים 3, 6 ו־8 בכבלים ובחלק מערוץ ספורט 5. ארבע שנים מאוחר יותר, ב־2008, מכרו גלעדי ורקנאטי 20% ממניות החברה לאקסס תעשיות של בלווטניק. ב־2010 הגדיל בלווטניק את אחזקותיו בחברה וכיום שלושת השותפים מחזיקים כל אחד בשליש מהמניות.

עבור RGE רכישת ערוץ 10 צפויה להיות התרחבות טבעית של עסקי התקשורת שלה בישראל. בעבר הכריזה הקבוצה שתתמודד על הפעלת ערוץ חדשות ייעודי, אלא שמכרז זה לא התפרסם לבסוף. מבחינה זו, שילוב בערוץ 10 מוכוון החדשות והאקטואליה בניהולו של המנכ"ל יוסי ורשבסקי נראה טבעי.

 

מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו ו איש העסקים לן בלווטניק מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו ו איש העסקים לן בלווטניק צילום: אלכס קולומויסקי

 

בשנה האחרונה הוביל ורשבסקי תוכניות הבראה והתייעלות דרמטיות, שכללו בין השאר פיטורי 20 עובדים וקיצוצי שכר, והצליחו להעביר את הערוץ מהפסד לרווח תפעולי. במטרה להמשיך במגמת החיסכון עשויה RGE לנסות לשלב בין הפעילויות הקיימות הכוללות אולפנים בהרצליה לבין פעילות ערוץ 10.

 

בעוד שילוח הצהיר בעבר כי בכוונתו להמשיך בכיוון החדשותי של הערוץ, ב־RGE עדיין לא התבטאו בנושא. עם זאת בראיון שנתן גלעדי לפני שלוש שנים הוא אמר כי "אין מקום לשני ערוצים שאחד יעשה 'האח הגדול' והשני 'האח הקטן' או 'הישרדות'". משפט זה רומז לפחות כי הקבוצה לא תמהר לחזור ולכוון לגזרת הבידור והריאליטי היקר.

 

המועמד הטבעי של RGE לתפקיד יו"ר ערוץ 10 במקומו של מימן הוא יו"ר הקבוצה מודי פרידמן, שכיהן כמנכ"ל הערוץ בשתי קדנציות בעבר. פרידמן התמנה למנכ"ל לראשונה ב־2002, כמה חודשים לאחר עלייתו הראשונה של הערוץ לאוויר, אך פוטר ב־2004 בשל מתיחות עם בעל המניות דאז שלמה בן צבי. פרידמן חזר לערוץ ב־2005 ושימש כמנכ"ל וסגן יו"ר עד שעזב אותו ב־2009 לטובת התפקיד ב־RGE.

 

הסיכון העיקרי עבור הקבוצה ברכישת ערוץ 10 נובע מאי־הבהירות ביחס למבנה שוק הטלוויזיה בישראל. פיצול ערוץ 2 ויציאת קשת ורשת לערוצים עצמאיים עוד לפני סוף 2017 עדיין עומדים על הפרק, ונתניהו רומז כי הוא עשוי לקדם מתן רישיון ל־HOT ו־yes להקמת ערוצי חדשות משלהן, מהלך שיאיים עוד יותר על המודל העסקי של ערוץ 10.

 

הבעלים החדשים של ערוץ 10: האיש העשיר בבריטניה

 

עד לרכישת השליטה בערוץ 10 המהלך הבולט ביותר של לן בלווטניק (57) במשק הישראלי היה רכישת גרעין השליטה בכלל תעשיות מידי קונצרן אי.די.בי ב־2012 בתמורה ל־1.25 מיליארד דולר. הונו מוערך ב־21 מיליארד דולר על ידי מגזין "פורבס" והוא מדורג במקום ה־41 ברשימת עשירי העולם. אשתקד דורג לראשונה כאיש העשיר בבריטניה, שם הוא מתגורר ומחזיק בבית בשכונת קנסינגטון הלונדונית, בשכנות לביתו של המיליארדר רומן אברמוביץ'.

 

בלווטניק נולד ב־1957 באודסה, אז בבריה"מ וכיום באוקראינה. ב־1978 היגר עם משפחתו לארה"ב לאחר שהשלים תואר בהנדסת תעבורה. ב־1981 סיים לימודי תואר שני במדעי המחשב באוניברסיטת קולומביה וחמש שנים לאחר מכן הקים את חברת האחזקות אקסס תעשיות המשמשת אותו גם כיום. עם קריסת בריה"מ חזר למולדתו כמשקיע בפחם, נפט, אלומיניום וכימיקלים, השקעות שהוא מבצע בעיקר עם חברו מילדות ויקטור וקסלברג ועם איש העסקים מיכאיל פרידמן. במאה הנוכחית החל להשקיע בחברות תקשורת ודיגיטל וב־2011 רכש את וורנר מיוזיק ב־3.3 מיליארד דולר.

רן אברמסון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x