מגה מתחילה את המו"מ להסדר בדרישות מופרזות
ימים ספורים לאחר שסיכמה עם העובדים על הבראה ו"יצאה לדרך חדשה", הגיעה רשת מגה לביהמ"ש וביקשה את חסותו לדחיית חובותיה בעד עשר שנים. הבקשה חשפה את עומק הדימום: הפסד של 87 מיליון שקל ברבעון וחובות של 1.3 מיליארד שקל, מהם 700 מיליון לספקים. מהבוקר שיבושים באספקת הסחורה
מגה פנתה לבית המשפט המחוזי בלוד בבקשה דחופה להורות על כינוס אסיפות נושים של החברה לפי סעיף 350 לחוק החברות. הפנייה נעשתה נוכח סירובם של הספקים הגדולים להצעתו של מנכ"ל אלון רבוע כחול אביגדור קפלן מהשבוע שעבר לדחיית ופריסת חובות הרשת הנאמדים ב־1.29 מיליארד שקל וחוסר יכולתה של מגה לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות. הדיון בבקשה נקבע למחר בצהריים, עד אז נדרשת מגה להעביר את בקשתה לכל נושה שלו היא חייבת 100 אלף שקל ומעלה. אם יעמדו הספקים בסירובם, צפוי קפלן לבקש הקפאת הליכים - צעד שממנו נמנע עד כה כדי למנוע מצב בו ימונה מעליו מנהל מיוחד על ידי בית המשפט. הערכות בענף הן כי מדובר רק בשלב ביניים ולקפלן בכל מקרה לא יהיה מנוס מפנייה להקפאת הליכים על רקע היקף החובות של הרשת לצד דרישותיה מהנושים ובראשם הבנקים, בעלי הנכסים והספקים.
- הגופים המוסדיים חשופים לרבוע כחול נדל"ן בהיקף של 1.5 מיליארד שקל
- הבקשה שהגישה מגה לביהמ"ש: בשלוש השנים האחרונות הפסדנו 700 מיליון שקל
- רשות ני"ע דורשת הבהרות מספקי מגה
במסגרת הבקשה ביקשה מגה מבית המשפט לא רק את אישורו לכנס אסיפות נושים אלא גם לקבוע כי הרשת תהיה רשאית לפרוס את התשלום לספקים בחודשיים הקרובים ל־8 תשלומים שבועיים במקום תשלום אחד לחודש כמוסכם ביניהם. מדובר בבקשה חריגה בכל קנה מידה, ההופכת את הספקים לשבויים בידיה של הרשת הנזקקת לסיוע מהם.
ביחס לבעלי הנכסים מציגה מגה שתי דרישות מהותיות - הקשה בהן היא שתוכל באישורו של בית המשפט להשתחרר מחוזים של הסכמי שכירות בהם היא לא תהיה מעוניינת להמשיך, לצד פריסת התשלום לבעלי הנכסים. מגה מבקשת עוד בין היתר פריסת תשלומים לבנקים לאורך שבע שנים, שלא ניתן יהיה לממש ערבויות אישיות או בנקאיות שהעמידה, שהספקים לא יוכלו לממש את ביטוחי האשראי עד תום אוגוסט, שמבטחי האשראי לא יהיו רשאים לשנות תנאי הפוליסות ושהבנקים לא יקטינו את מסגרות האשראי.
כך, מבקש קפלן מבית המשפט סעדים של הקפאת הליכים מבלי שאלו יהיו כרוכים במינוי מנהל מיוחד שייטול ממנו את סמכויותיו.
שוב עוצרים אספקה
בעוד ברבוע כחול ממתינים לדיון בבית המשפט, המשך קיומה של מגה בטווח המיידי מוטל בספק. הספקים של הרשת קיימו אתמול משעות הבוקר דיונים מרתוניים בסוגיית המשך אספקת הסחורה לסניפיה. מתוך חשש שהחברה תתנער מתשלום עבור מוצרים שיסופקו לה עד להכרעת בית המשפט בבקשה, החליטו מרבית הספקים לעצור את האספקה. מדובר בעיקר בספקי מוצרים יבשים ולפי הערכות חברות המוגדרות מונופול, דוגמת תנובה בחלב, וכן חברות שבידיהן ערבויות שעדיין לא מיצו, יספקו מוצרים בהיקף מינימלי. משטראוס נמסר כי החברה תספק מחר רק מוצרי חלב לסניפים נבחרים של מגה.
ל"כלכליסט" נודע כי החקלאים שהגיעו אתמול עם תוצרת טרייה למרכז הלוגיסטי עם ירקות חזרו עם הסחורה משהבינו כי אין בידי הרשת יכולת לעמוד בתשלום הקרוב. בהיעדר תוצרת טרייה, סיכוי השרידות של מגה קלושים שכן מדובר במוצרים שלא ניתן לקיים רשת שיווק בלעדיהם.
סכנת הקריסה של מגה מעוררת טלטלה בכל ענף קמעונאות המזון ומעלה חששות מעליות מחירים שיתבצעו על ידי הקמעונאים. "ברגע שיוצא מהשוק שחקן שניתן ללמוד מההפסדים שלו שנחשפים כעת שמכר במחירי הפסד, באופן טבעי המחירים יעלו. זה יקרה בגלל שההנהלה הנוכחית תפסיק למכור במחירי הפסד כדי לעצור חלק מהדימום ובעקבותיה המתחרים יוכלו להחזיר את המחירים לרמה גבוהה יותר", טוען קמעונאי בכיר.
בנוסף לעליות המחירים הצפויות, ההערכות בענף הן כי מכירותיה של מגה ימשיכו לספוג ירידה. "ברגע שהצרכנים יראו את המדפים מתרוקנים, יהיה מעבר מהיר לרשתות מתחרות. סניפי הדיסקאונט של מגה שמגלגלים כ־2 מיליארד שקל יאבדו בתוך זמן קצר 60% מהמכירות שלהם ואז סגירת 15 סניפים תהיה רק הפרומו ליציאה מהדיסקאונט", טוען בעל רשת מתחרה.
"אם מגה תקרוס, השוק ירשום ירידה בהיקפי המכירות עד שיתאזן והקניות שמגה ביצעה יתחלקו בין המתחרים השונים. אבל זה יהיה תהליך כואב והרבה חברות לא ישרדו אותו", אומר אייל ינאי, מנכ"ל משותף בחברת המידע העסקי CofaceBdi, שטוען שיש חשש גדול לקריסה של עשרות ספקים קטנים גם במסגרת הסכם ההבראה. "כבר היום הספקים חוששים לתת אשראי לרשת מגה והסכם נושים עלול לגרום לחלקם להיקלע לקשיים, אולם כיוון שאנו נמצאים חודש וחצי לפני שהרשת אמורה להצטייד לקראת תקופת החגים וחודשיים וחצי לפני הקניות לחג על ידי הצרכנים, הרשת זקוקה בתקופה זו לאשראי גבוה בעשרות אחוזים מהספקים לעומת תקופה רגילה ולא היא לא תהיה תחרותית בתקופת החגים, מה שייצור עוד משקולת על יכולתה להמשיך ולפעול בשוק הישראלי".
ישראכרט פעלה ראשונה
ההחלטה של מגה לפנות לבית המשפט התקבלה לאחר שאתמול הודיעה לה ישראכרט על פירעון מיידי של הלוואה שיתרתה 12.4 מיליון שקל, בשל חשש ממשי לפגיעה ביכולת הגבייה. בנוסף הודיעה ישראכרט למגה כי היא מחלטת כספים המגיעים לה מקניות שבוצעו על ידי לקוחות באשראי לצורך הבטחת התשלום המגיע לה.
אתמול חשף "כלכליסט" את היקף החובות של מגה לספקיה. החשיפה הובילה את רשות ניירות ערך לפנות לחברות ציבוריות המספקות סחורה למגה בבקשה לקבל הבהרות בנושא. בעקבות זאת פרסמה חברת קרור אחזקות המחזיקה בחברת המשקאות יפאורה ובתפוגן כי מכירותיה למגה מהווים כ־6.5% מסך מחזור המכירות שלה ומסתכמות בכמיליון שקל. עוד ציינה החברה כי אם לא תתקבל תמורה כלשהי עבור חובותיה של מגה, עלולה החברה לרשום בדו"חותיה הוצאה של כ־12 מיליון שקל.
חובות מגה ל־532 ספקי הסחורות מסתכמים ב־675 מיליון שקל, כשהחוב הגדול ביותר בסך 105.6 מיליון שקל הוא לתנובה המחזיקה בביטוח אשראי כמעט על כל הסכום. עמית בן יצחק, סגן יו"ר תנובה, מכהן גם כיו"ר אלון רבוע כחול שמחזיקה במגה. לחברת שטראוס חייבת הרשת 68.5 מיליון שקל ולאסם 60.6 מיליון שקל. שתי החברות מבוטחות בביטוח אשראי ולכן מרבית החוב מוגן.
קוקה־קולה, שעצרה לפני כחודשיים אספקות למגה על רקע חשש כי לא תוכל לפרוע את החוב, חזרה לספק לרשת רק לאחר שקיבלה ביטחונות שצמצמו מהותית את החשיפה שלה לרשת והחוב הנוכחי מסתכם ב־25.4 מיליון שקל בלבד. גם נטו שעצרה לפני מספר שבועות אספקת סחורה לרשת קיבלה ערבות בגובה 20 מיליון שקל מהרשת, שחששה שללא אספקת עופות טריים לא תוכל להתקיים.
בקניונים נערכים ליציאה: "לא נסכים לדרישות מגה"
למגה יש לא מעט סניפים בקניונים ומרכזים מסחריים. כך לדוגמה, בקניוני עזריאלי פועלים שישה סניפים של הרשת, בקניוני עופר של קבוצת מליסרון ארבעה סניפים, בקניוני G של גזית גלוב ארבעה סניפים, במרכזי ביג שניים ועוד.
בפנייתה לבית המשפט ביקשה מגה לשלם לבעלי הנכסים שכר דירה ודמי ניהול מדי חודש בחודשו ולא מראש בכל רבעון או תקופה ארוכה יותר. נוסף על כך, הרשת דורשת מבית המשפט לאפשר לה להשתחרר מחוזים קיימים על סניפים מפסידים שהיא מעוניינת לסגור, על פי החלטתה, מחוסר כדאיות כלכלית.
"לא אסכים לדרישות שלה לבית המשפט", אומר גורם בענף הקניונים. "מרבוע כחול נדל"ן היא יכולה לבקש פריסת תשלומים, לא ממני. היא לא תכריח אותי לוותר על שכירות, להוריד לה שכר דירה או לשלם במועדים שנוחים לה".
"מגה לא תעשה שום צעד חד־צדדי", אומר גורם בכיר אחר בענף. "היא עדיין לא פנתה אלינו ולא ביקשה כלום. כשתבקש נתייחס לכל סניף לגופו ונקבל החלטות. יכול להיות שבמקום אחד יהיה לי כדאי לסגור ובמקום אחר לא ישתלם לי לשבור את החוזה".
אורנה יפת