HOT ו־yes יידרשו להוסיף 38 מיליון שקל להפקות מקור
בעקבות השיפור ברווחיות חברות הטלוויזיה הרב־ערוצית, מועצת הכבלים והלוויין רוצה לדרוש מהן להגדיל את ההשקעה בתוכן ישראלי מקורי
מועצת הכבלים והלוויין תקיים היום דיון באחד הנושאים הנפיצים ביותר ‑ העלאת אחוז ההשקעה של חברות הטלוויזיה הרב־ערוצית HOT ו־yes בהפקות מקור ישראליות. הדרישה שעל הפרק: העלאת חובת ההשקעה מהרף התחתון של 8% מההכנסות בטלוויזיה ל־9% החל מ־2016.
מועצת הכבלים מוסמכת לקבוע את חובת ההשקעה של החברות בתוכניות הישראליות, וזו עומדת על 8%-12% מהכנסותיהן מטלוויזיה, על פי מצבן הכלכלי. אולם מאז ומעולם עמד שיעור ההשקעות שנקבע על ידי המועצה על 8%, והדיון האחרון בנושא התקיים ב־2010.
ב־2014 נדרשה HOT להשקיע 180 מיליון שקל בתוכניות ישראליות, ו־yes נדרשה להשקעה של 132 מיליון שקל. הגדלת ההשקעה ל־9% מההכנסות תחייב את HOT להגדיל את ההשקעה ב־22.5 מיליון שקל, ואת yes ב־16.5 מיליון שקל. התוספת הכללית לשוק היצירה הישראלית תעמוד על כ־39 מיליון שקל ב־2016 בהנחה שהחברות ישמרו על רמת ההכנסות הנוכחית.
יו"ר מועצת הכבלים, ד"ר יפעת בן חי־שגב, אמרה ל"כלכליסט”: “אף פעם לא נעשתה בחינה אמיתית של שיעור ההשקעה, שהתקבע על הרף התחתון שנקבע בחוק, בעוד המצב הכלכלי של חברות הכבלים והלוויין השתפר בשנים האחרונות". חברת הייעוץ עדליא מצאה כי שתי החברות יכולות לספוג בקלות העלאה בהשקעה בתוכניות המקור, לאחר שתוצאותיהן הכספיות השתפרו בשורה של פרמטרים בחמש השנים האחרונות, ובהם EBITDA, דירוג האשראי ורמת המינוף .
ב־HOT וב־yes עשו בתקופה האחרונה מאמצים כבירים כדי למנוע העלאה בשיעור ההשקעות בתוכן, כולל שיחות עם חברי מועצת הכבלים והלוויין. לדיון מחר יגיעו מנכ"ל HOT אילן צחי ומנכ"ל yes רון אילון, שצפויים לטעון כי הדרישה אינה סבירה לנוכח כניסתה של סלקום לשוק הטלוויזיה וכניסתם הצפויה של גולן טלקום ופרטנר, שהרגולציה עדיין לא חלה עליהם.
עוד הם צפויים לטעון כי כניסת השחקנים החדשים עשויה לפגוע משמעותית בתוצאותיהם הכספיות. "שוק הטלוויזיה נמצא בתקופת אי ודאות מקסימלית כאשר גם שחקנים בינלאומיים כמו נטפליקס עשויים להיכנס לישראל. בנוסף מקודמת חקיקה שתרחיב את הערוצים המשודרים בעידן פלוס החינמי והתופעה של צפייה פיראטית בתכנים רק הולכת וגדלה", מסביר גורם בשוק הטלוויזיה הרב־ערוצית.
ב־2012 החליטה מועצת הכבלים לכלול גם את ההכנסות של yes ו־HOT מהשכרת ממירים לצורך חישוב ההשקעה הכספית בתוכן מקורי, מה שהגדיל את ההשקעה שלהן בכ־20 מיליון שקל בשנה. כך שמבחינת החברות, חובת ההשקעה שלהן לא באמת נשארה סטטית.
בפני שתי החברות עומדת האפשרות לצמצם את ההוצאה על תוכן זר, כדי לקזז את ההעלייה בהשקעה בתוכן מקורי, אולם הערכה במועצת הכבלים היא שרמת התחרות העולה לא תאפשר לשתי החברות לעשות זאת.
גורם נוסף בשוק הטלוויזיה מבקר את ההחלטה לדון בהגדלת ההשקעה בהפקות מקור: "כרגע הבלגן ברגולציה על הטלוויזיה חוגג. הדיון על המחויבויות של HOT ו־yes היה צריך להיעשות כחלק מהחלטה כוללת על הרגולציה עליהן. היה צריך להביא גם מקל וגם גזר לחברות, ובטח לא לדון בזה כל עוד לא הוסדרה הרגולציה על חברות כמו סלקום".