בדיקת כלכליסט
כך נראה דואופול: yes ו־HOT מיישרות קו בהעלאות מחירים
מיעוט השחקנים בשוק הטלוויזיה מאפשר ל־yes ו־HOT להימנע מתחרות מחירים. כך, למשל, בכל פעם שאחת מהן מייקרת את שירות ה־VOD, השנייה ממהרת להצטרף. יו"ר מועצת הכבלים והלוויין תקפה את התנהלות החברות והורתה לעכב את בקשתן האחרונה בנושא
לפני כשבועיים הכריזה חברת הלוויין yes כי היא מעלה ב־20% את מחיר שירות ה־VOD שלה לכ־29.90 שקל לחודש. כמה ימים לאחר מכן מיהרה המתחרה HOT להודיע ללקוחותיה כי גם היא מתכוונת לבצע שורת העלאות מחירים, מבלי לפרט באילו שירותים מדובר ומה שיעורי ההעלאות. זו אינה הפעם הראשונה ששתי החברות מיישרות קו בהתייקרות שירותיהן. בדיקת "כלכליסט" מעלה כי מאז השקת ה־VOD של yes ב־2010, שתי החברות העלו את מחירי השירות לפחות שלוש פעמים בהפרש של כמה חודשים ביניהן.
- המועצה לכבלים ולוויין תאסור על yes ו־HOT להעלות מחירים
- יו"ר מועצת הכבלים על העלאת המחירים של HOT ו-yes: "חמדנות שאינה במקומה"
- אחרי העלאת המחירים של יס: HOT מייקרת את שירותיה ב-5%
כך, למשל, בפברואר 2012 ייקרה HOT ב־11% את ה־VOD ל־19.90 שקל, וחודשיים לאחר מכן yes ייקרה את השירות שלה ב־34% למחיר של 14.90 שקל. בנובמבר 2013 העלתה yes את מחיר החבילה ב־26% למחיר של 19.90 שקל, וחודשיים לאחר מכן HOT העלתה אותו ב־17% למחיר של 29.90 שקל.
רשות ההגבלים לא מצאה סיבה מספקת להתערב
על פי חוק, חברות התקשורת חייבות לקבל את אישור מועצת הכבלים והלוויין כדי להעלות מחירים. המועצה אמורה למנות 13 נציגים של משרדי הממשלה והציבור, אך כיום חברים בה רק תשעה חברים משום שהממשלה מתעכבת במינוי חברים חדשים. מועד הפגיעה הבא של חברי המועצה, שבו הם יקבעו אם לאשר את בקשת העלאות המחירים האחרונה, טרם נקבע.
יו"ר מועצת הכבלים והלוויין ד"ר יפעת בן חי שגב אמרה לאחרונה כי היא רואה את שידורי הטלוויזיה כמוצר צריכה בסיסי וכי "העלאות המחירים פשוט חזירות". שגב טענה כי החברות מרוויחות באופן יחסי הרבה יותר ממתחרותיהן מעבר לים, ולכן המועצה פנתה לממונה על הגבלים בטענה כי סמיכות העלאות המחירים מעלה חשד כי החברות תיאמו אותן. עם זאת, במשרד הממונה לא מצאו לנכון לפתוח חקירה בנושא בטענה שלא השתכנעו בדבר החשד.
שגב החליטה לכנס את מליאת המועצה בהקדם האפשרי כדי לדון בבקשות. עד אז, העלאות המחירים שתוכננו לתחילת חודש דצמבר מוקפאות.
למרות הצהרותיה של שגב, יכול להיות כי בסופו של יום תחליט המועצה לאשר את העלאות המחירים במלואן או בתמורה להשקעת החברות בתוכן מקור בתמורה להסכמה לאישור העלאות המחירים. אם המועצה אכן תאשר את העלאות המחירים בתמורה להשקעות מקור, הדבר עשוי לגרור במהלך 2016 בקשה להעלאת מחירים נוספת בעקבות 'הוצאות על הפקות מקור', ובכך המועצה בעצם תיתן לגיטימציה לחברות להמשיך להעלות מחירים במקום לעצור את ההשתוללות.
"יש לבחון את הבקשה להעלות את המחירים בחינה מעמיקה"
אם המועצה תאשר את העלאות המחירים, העיניים יופנו לראש הממשלה בנימין נתניהו. לפי חוק התקשורת, מתוקף כהונת נתניהו גם כשר התקשורת יש בידיו מנדט לחסום העלאות מחירים אם מצא פגיעה בתחרות לאחר התייעצות עם המועצה.
מרשות ההגבלים העסקיים נמסר: "מועצת הכבלים והלוויין פנתה לרשות בטענה ש־yes ו־HOT מפרות את החוק, אבל לא הציגה בסיס לטענה. עצם העלאות המחירים בסמיכות לא מהוות הפרה של החוק. ההחלטה אם לאשר או לא לאשר את העלאות המחירים היא בידי המועצה".
ממועצת הכבלים והלוויין נמסר: "מתווה עליית המחירים המתמשך ב־HOT וב־yes בשירות ה־VOD מחזק את עמדת המועצה כי יש לבחון את בקשותיהן האחרונות להעלות מחיר ללקוחות בחינה מעמיקה. חברי המועצה לשידורי כבלים ולוויין ידונו בהמשך החודש בנושא התמחור".
מ־HOT נמסר: "HOT מציעה את אחד משירותי ה־VOD הגדולים באירופה ולא העלתה את המחיר על השירות מאז פברואר 2014. בנוסף הממונה על ההגבלים דחה על הסף את הטענה לתיאום מחירים".
מ־yes נמסר בתגובה: "מחיר שירות ה־VOD שלנו לא עודכן למעלה משנה. בהודעה האחרונה שנשלחה ללקוחות החברה עודכן כי המחיר יעלה בחמישה שקלים, עדכון המשקף את העליות הניכרות בעלויות הפקה, השירותים המתקדמים ומאות התכנים שהתווספו. לשאלת הסמיכות, תמוה ש"כלכליסט" מעלה טענה שנדחתה על הסף על ידי הממונה על הגבלים". "