$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

תעשיית הבשר מדממת, התחליפים מהצומח חוגגים

הודעת משרד הבריאות העולמי על הקשר בין בשר מעובד לסרטן מיטיבה עם שוק תחליפי הבשר, והוא רושם עלייה תלולה במכירות הכמותיות והכספיות. עד כה הצרכן מוכיח כי הזיכרון שלו לא קצר, והירידה בתעשיית הבשר נמשכה גם בחודש דצמבר

נורית קדוש 07:0328.01.16

על רקע הירידה החדה במכירות מוצרי בשר מעובד בחודשים האחרונים, נרשמת עלייה ניכרת במכירות תחליפי הבשר הצמחיים. מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי מכירות תחליפי הבשר הצמחיים זינקו ב־15.7% בדצמבר 2015 לעומת דצמבר 2014. מדובר בעלייה מתמשכת, שכן בחודש נובמבר הסתכמה העלייה במכירות הכמותיות בקטגוריה ב־7.2% לעומת מכירות נובמבר 2014. העלייה מגיעה בתקופה ששוק המזון סובל מהמשך צמצום הצריכה וחתם שנה שנייה של ירידה כללית בהכנסות.

 

אלא שהעלייה אינה מקרית ומתבססת בעיקר על נטישת הצרכנים את מוצרי הבשר המעובד בעקבות הודעת ארגון הבריאות העולמי, שלפיה בשר מעובד מסרטן. העלייה בהכנסות מתקיימת אף על פי שיצרניות תחליפי הבשר הצמחי לא קיימו פעילות שיווקית חריגה או מבצעי הוזלות בתקופה האמורה, ואף ההפך מכך. הקטגוריה רושמת עלייה גם בנתוני המכר הכספי — בחודש נובמבר נרשמה עלייה כספית של 12.9%, ובדצמבר עלו המכירות הכספיות ב־13.7%.

 צילום: ענר גרין

 

חודש אחרי, עדיין לא קונים בשר מעובד

 

הודעת ארגון הבריאות העולמי שיצאה ב־26.10.15 יצרה מיד בהלה בציבור, והוא מיהר לנטוש את מוצרי הבשר המעובד. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחודש נובמבר נרשמה התרסקות במכירות של מוצרי בשר מעובד שצנחו ביותר מ־50%, לאחר שמשרד הבריאות בישראל פרסם המלצות ולפיהן יש להגביל את כמות הבשר המעובד שצורכים, בעיקר ילדים, ללא יותר מפעם בחודש. המשרד ציין בהודעתו במפורש כי המלצתו נוגעת לנקניקיות, נקניקים, המבורגרים, שניצלים מעובדים ועוד.

 

אלא שלא היה מדובר בארוע חד־פעמי, ובניגוד למקרים אחרים שבהם הזיכרון של הצרכנים קצר, נמשכה הירידה החדה בהכנסות גם לאורך חודש דצמבר. ההכנסות ממכירות ההמבורגרים ירדו ב־24.6% לעומת החודש המקביל ב־2014. מכירות הנקניקיות איבדו 33%, הנקניקים והפסטרמות איבדו 27.4% ו־26% בהתאמה. השינויים הדרסטיים והתמשכותם גרמו להיערכות מחודשת של יצרניות הבשר, והן צמצמו את מספר ימי הייצור של הנקניקים לארבעה ימים בשבוע בלבד, ובהמשך החלו חלקן לפטר עובדים. זוגלובק פיטרה עשרות עובדים והסבירה כי מדובר בתוכנית התייעלות שבמסגרתה פוטרו 35 עובדים מתוך 850 עובדי החברה. לצד צמצום פעילות ייצור מוצרי הבשר המעובד החלה זוגלובק לחזק את זרוע תחליפי הבשר שעד כה זכתה להרבה פחות תשומת בחברה, שליבת פעילותה היא בעולמות הבשר. בשלב הראשון השיקה זוגלובק שינצלוני תירס ושניצל ירקות, ובהמשך השיקה מקלוני פלאפל, מזון שהוא תחליף בשר בעל ערכים תזונתיים חיוביים.

 

העלייה במכירות מוצרים תחליפיים לבשר המעובד נרשמה גם בשוק החלב ובקטגוריית הטונה. מכירות מוצרי החלב עלו ב־5.7% בחודשים האחרונים ומכירות הטונה, עלו בתקופה זו ב־8.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

פיני קמרי מנכ"ל זוגלובק פיני קמרי מנכ"ל זוגלובק צילום: עמית שעל

 

המלצה לצריכת חלבונים מהצומח

 

הודעת ארגון הבריאות העולמית נגעה לכל בשר שעבר שינוי בתהליכי המלחה, שימור, עישון, תסיסה, או תהליכים אחרים כדי לשפר את הטעם או את המרקם וכדי לשמר אותו לאורך זמן. על פי הודעת הארגון, הראיות החזקות ביותר הן לקשר בין צריכת בשר מעובד ובין סרטן המעי הגס. למסקנות אלה הגיעו לאחר שהארגון העולמי לחקר הסרטן ערך סקירה של 800 מחקרים עולמיים בנושא בשר מעובד. בארגון הבריאות העולמי הדגישו כי הממצאים שפורסמו אינם חדשים, והחידוש הוא בכך שהארגון החליט כי יש מידע מספיק לסווג צריכת בשר מעובד כמסרטן ודאי.

 

בעקבות ההודעה פרסם משרד הבריאות בישראל המלצות שלפיהן יש לגוון את מקורות החלבון ולהעשיר את החלבונים בחלבונים מהצומח לפחות פעמיים בשבוע. אפשר לאכול בשר ממקורות שונים כמו עוף ודגים במקום לאכול בשר בכל יום. עוד המליצו במשרד הבריאות להגביל את כמות הבשר המעובד שצורכים, בעיקר ילדים, ללא יותר מפעם בחודש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x