משרד הכלכלה פתח את שוק שמן הזית ליבוא
שמן זית כתית מהווה 88% משוק שמן זית בישראל, שכ-50% ממנו נשלט כיום בידי שלושה מותגים מובילים: יד מרדכי, זיתא ועץ הזית
שר האוצר והכלכלה והתעשייה, משה כחלון, חתם היום על עדכון תקן שמן זית שיאפשר התאמה לתקינה הבינלאומית ויבוא שמן. זאת במטרה לעודד תחרות ע"י הסרת חסמי יבוא, זאת בהמשך להמלצות הוועדה להגברת התחרות ולהסרת חסמים ביבוא ובהמשך לצעדים דומים שנקט בהם משרד הכלכלה בתחום הדגים.
- מפעל עם עלה של זית: ככה נלחמים בתנועת החרם
- כחול לבן? היבוא שהמדינה לא רוצה שתדעו עליו
- "היתרון אצלנו שגם אחרי ויכוח ממשיכים לעבוד ביחד"
שמן זית כתית מהווה 88% משוק שמן זית בישראל, שכ-50% ממנו נשלט בישראל על ידי שלושה מותגים מובילים: יד מרדכי, זיתא ועץ הזית. מחירו בארץ גבוה ממחירו באירופה, אולם עפ"י נתוני משרד הכלכלה בשנה האחרונה ירד מעט מחירו לצרכן בעקבות פתיחה של מכסות יבוא פטורות ממכס.
משרד הכלכלה טוען כי הואו מודע לפערי מחירים אלו ובכדי להתמודד איתם פעל בחודשים האחרונים לאמץ רגולציה בינלאומיות ללא סעיפים ייחודיים, שהופיעו בגרסת התקן הראשונה שהועברה ע"י מכון התקנים ועלולים להוות חסם סחר, בראשם: איסור סימון מילות תואר כטבעי, טהור, 100% וכו׳, שמקשות על היבוא.
בנוסף, הוסר הצורך לצין אם השמן מכיל יותר או פחות מ-50% שמן ישראלי על גבי התווית, דבר המקשה על היבואנים ולעיתים לא ישים, ולכן מייקר את עלות שיווק השמנים או מונע יבוא. יחד עם זאת, הצרכן יוכל לדעת מהתווית שעל הבקבוק אם השמן הוא כולו ישראלי, כולו זר, או בלנד של שמן מקומי ושמן זר.
כחלון: "המהלך ממשיך ליישם את מדיניות הממשלה לפתיחת השוק לייבוא, הגברת התחרות והסרת חסמים במטרה להמשיך ולהפחית את יוקר המחייה בישראל". עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה הוסיף: "מהלך זה תורם לעדכון הרגולציה הישראלית בהתאם לרגולציה הבינלאומית, הורדת חסמי יבוא, עידוד תחרות והפחתת יוקר המחייה בישראל".
מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אבו וילן תיאר לכלכליסט את הפגיעה הקשה שיש לצעד זה על השוק המקומי והחקלאים: "אנחנו מייצרים שמן איכותי שנמכר במחיר יותר גבוה ואין לנו שום אפשרות להתחרות עם השמן שיקלט פה וזה יביא לחיסול חלקים גדולים בענף, עשרות אלפי דונמים של עצי זית יכרתו. פתיחה מסיבית של היבוא לשמן זית זול יעשה הצפה בשוק של סחורה באיכות ירודה לצרכן הישראלי, שמבחינה בריאותית רק תגרום לו נזק.
"בנוסף בארץ יש בכמאתיים אלף דונם של זיתים ויבוא בהיקפים גבוהים בהם מדובר יכול לגרום לעקירה של עשרות אלפי דונמים. אני לא יודע אם שר הכלכלה שהוא גם שר האוצר חשב על המראה שיראה פה בשנים הקרובות של כזו כמות של עצי זית נכרתת בגלל שרוצים לעזור לאיזה יצרן מאיטליה שמוכר באיכות ירודה ולא מצליח למכור לאיטלקים שקונים באיכות טובה, ואנחנו נהווה חצר אחורית של החברות הללו".