$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

מתקפלת עד הפירור האחרון: המדינה הכניסה פרסומאים לוועדה להגבלת פרסום מזון עתיר סוכר

משרד הבריאות נעתר לבקשת איגוד הפרסום לקבל דריסת רגל בוועדה שנועדה להיאבק בצריכת מזונות מזיקים שמינה מנכ"ל המשרד. "יש לשמור על זכויות המפרסם", טוען האיגוד

נורית קדוש 11:4014.02.17

משרד הבריאות שם לעצמו מטרה להיאבק בצריכת מזון מזיק, אלא שכעת הוא נאלץ לשתף פרסומאים בעבודת המטה בנושא. ל"כלכליסט" נודע כי שבועיים לאחר הקמת תת־הוועדה להגבלת פרסום מזון מזיק ב־29 בינואר, שעל מינויה החליט מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב – הצליח איגוד הפרסום להתברג אליה ולהשפיע על פעילותה. מדובר בהישג משמעותי עבור חברות המזון שהפרסום לבני נוער מהווה כלי מהותי לשיווק מוצריהן.

 

ההחלטה לצרף את איגוד הפרסום התקבלה לאחר שהאיגוד פנה למשרד הבריאות בבקשה לקחת חלק בדיוני תת־הוועדה. "הובא לידיעתנו כי בימים אלו מבקש משרד הבריאות להקים ועדה שתפקידה לדון בהגבלת הפרסום כחלק מאסדרה של תזונה בריאה. בהיותנו הנציג הרשמי של ענף הפרסום בישראל, אנו מבקשים לקחת חלק פעיל בתהליך קבלת החלטות ולהימנות עם הפורום המתגבש", נכתב בבקשה. לתעשיית המזון נציגות נוספת בוועדה: אחת מחברות הוועדה היא עו"ד גליה שגיא, מנכ"לית איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים.

 

משרד הבריאות הסכים לצרף את איגוד הפרסום, אף שמובן שמטרת הפרסומאים לפעול לצמצום הרגולציה בנושא. "לצד האסדרה יש לנהוג באחריות ולשמור על זכויות המפרסם לפרסום, חופש ביטוי והזכות לתחרות ולנקוט את כל האמצעים העלולים ליצור פגיעה בתעשיית המזון הישראלית ובמקום העבודה והפרנסה של עשרות אלפי משפחות", כתב האיגוד. עוד נכתב: "מן הראוי שמעבר לדיון בהגבלות, יתקיים גם דיון בדרכי העברת מסרים נכונים, הסברה ושינוי עמדות".

 

מימין: מנכ"ל איגוד הפרסום יגאל בראון ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. פעילות הוועדה בסכנה מימין: מנכ"ל איגוד הפרסום יגאל בראון ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. פעילות הוועדה בסכנה צילומים: ניר שאנני, אוראל כהן

 

איך מתמודדים בעולם

 

ענף הפרסום לבני נוער מגלגל מאות מיליוני שקלים בשנה, והשיווק נעשה בין היתר ברשתות חברתיות, שבהן לא קיים פיקוח על התכנים. עם זאת, במשרד הבריאות מנסים להשפיע במדיות שבהן הדבר מתאפשר. "בשונה מהקולנוע, שבו ניתן לקבוע מה מותר ומה אסור לפרסם בסרטי ילדים ונוער, בשאר המדיות הגיל לא באמת תוחם את הצפייה", מסביר גורם בוועדה. "בני נוער רואים 'המירוץ למיליון', 'האח הגדול' ו'מאסטר שף', אפילו שהן משודרות בשעות צפייה של מבוגרים ולכן מדובר באתגר מורכב".

 

חברי הוועדה צפויים לבחון מה נעשה בעולם לטובת הגבלת השיווק לצעירים ולקבוע המלצות לדרכים שבהן יתאפשר לפרסם לקהל זה. "צעירים חשופים לשלטי חוצות, לאינטרנט, לטלוויזיה ולא פשוט יהיה לקבוע גבולות, אבל חייבים לטפל בפן הזה, כי הוא חלק מהמאמצים שמשקיעות חברות המזון להגברת הצריכה של מזון מזיק", מסר גורם בוועדה.

 

עד כה קיימה הוועדה מפגש ראשוני קצר, ובעוד שבועיים צפויה ההתכנסות הבאה. עם חברי הוועדה נמנים נציגי משרד הבריאות שלקחו חלק בוועדת האסדרה למזון וגורמים מקצועיים בתחום הפרסום כגון רויטל חרמון, מנהלת ענף אינטרנט ונציגת מחשוב של משרד הבריאות, עו"ד דורלי אלמגור, חברת מועצה ויו"ר ועדת טלוויזיה, ועו"ד מיכל גולדברג, יועצת משפטית לבריאות הסביבה.

 

בכתב המינוי לוועדה הסביר בר סימן טוב כי ביסוד הקמת תת־הוועדה אחת מהמלצות הוועדה שעסקה בחקיקה בנושא הגבלת פרסום מזון מזיק בדגש, בין השאר, על מוצרים אשר יקבלו סימון שלילי ודגש על ילדים ונוער, בכלל אמצעי הפרסום.

 

מתחילים לסמן

 

הוועדה, בראשות ד"ר אודי קלינר, סגן ראש שירותי בריאות הציבור, תצטרך לגבש מסקנות שיועברו להליך חקיקה שיוביל משרד הבריאות, כך שאלו יהיה מחייבות עבור תעשיית המזון והפרסום.

 

לפני שלושה חודשים הגישה ועדת האסדרה של תזונה בריאה, בראשות בר סימן טוב, את מסקנותיה לשר הבריאות יעקב ליצמן. ההמלצות כוללות בין היתר סימון מוצרים המכילים עודף סוכר, מלח ושומן רווי בחותמות אדומות, מניעת שיווק והגבלת פרסום מזון מזיק לילדים, הפחתה הדרגתית של כמויות הרכיבים המזיקים במזון לאורך שלוש שנים והנגשה של מזון בריא. הוועדה אפשרה לתעשיינים לקבל ארכה ליישום המסקנות וכן הסכימה להחיל את הסימון לפי שלושה שלבים, ולא שניים כפי שחשבה לדרוש.

בתעשיית המזון ממתינים בשלב זה לקבל ממשרד הבריאות את החלוקה של שוק המזון לקטגוריות, כדי שיוכלו לפעול בקבוצות עבודה ממוקדות להתאמת הרגולציה החדשה לכל קטגוריה בנפרד.

 

ממשרד הבריאות: "אכן איגוד הפרסום צורף לתת־הוועדה להגבלת פרסום מזון מזיק".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x