משרדי האוצר והכלכלה: לא יוטל פיקוח מחירים על תחליפי חלב
ועדת המחירים המשותפת לשני המשרדים חוזרת בה מההמלצה להטיל פיקוח מחירים על חברות תחליפי החלב, זאת ככל הנראה בעקבות טענות חברות התמ"ל לפיהן המידע שהיה בידי הוועדה הוא חלקי בלבד
ועדת המחירים עושה זיגזג ומחליטה שלא להטיל פיקוח מחירים על תחליפי חלב.
- חברות תחליפי המזון לתינוקות: ההשוואה למחירים בעולם לא מדויקת
- רשות ההגבלים תמליץ: מתן תמריצים לרשתות הפארם לפיתוח תחליפי חלב
- המלצה: תחליפי החלב לתינוקות יוכנסו לפיקוח
ל"כלכליסט" נודע כי לאחר הצהרות בומבסטיות ולא מעט הודעות תקשורתיות, החליטה ועדת המחירים, המשותפת למשרד האוצר ולמשרד הכלכלה, כי בשלב זה לא יוטל פיקוח מחירים לפי סעיף ז' על חברות תחליפי החלב. הוועדה תסתפק בקבלת נתונים באופן וולונטרי מהחברות.
במכתב ששיגרה הוועדה ליצרניות וליבואניות תחליפי החלב היא מציינת, כי "לאור נכונות החברות להעביר לוועדה נתונים כספיים וחשבונאיים ללא החלת פיקוח מחירים, סיכמה הוועדה כי בטרם תגיע להחלטה בדבר הטלת פיקוח, תפנה לחברות בבקשה לקבל נתונים באופן וולונטרי. במקביל תמשיך הוועדה לבחון את צעדיה להמשך, לרבות החלת פיקוח לפי פרק ז' לחוק".
כלומר, במילים אחרות, משמעות ההחלטה היא כי הוועדה מקבלת, ככל הנראה, חלק מהטענות שהציגו בפניה חברות התמ"ל בשימוע ואשר פסלו את הנתונים שהציגה הוועדה המבוססים על מחקר של נילסן, ומוכנה להגיע עם החברות להסכמות שיועברו לה נתונים ללא החלת שום דרגה של פיקוח.
הוועדה אף מודה בפני החברות שטענו כי אין בידי הוועדה ניתוח מספק של ריכוזיות במכירת המוצרים והשפעה שלה על השוק, כי הנתונים שבידיה הם חלקיים. "ניתוח הריכוזיות שהוצג בסיכומי הדיונים הוא תשתית המידע שהיה קיים בידי הוועדה. היות שאכן מדובר בתשתית חלקית, שכן אין בידי הוועדה את נתוני החברות, הוועדה מעוניינת להרחיב את הבדיקה תוך שימוש בנתוני החברות", כותבים חברי הוועדה.
בשימוע שנערך לחברות התמ"ל שטחו החברות את טענותיהן בפני הוועדה וטענו כי הנתונים אינם מהימנים, משווים מוצרים שאינם נמכרים בישראל ולא מתייחסים לפרמטרים השונים בין המדינות.
במכתב ששלחה לחברות מתייחסת ועדת המחירים לטענות חברות התמ"ל כפי שהוצגו בשימוע בכתב ובעל פה, ומנסה להדוף כל אחת מהטענות, אך בשורה התחתונה מודיעה הוועדה לחברות כי לא יוטל עליהן פיקוח.
לטענת החברות כי השוק תחרותי, יש בו ריבוי שחקנים וניכרת בו ירידת מחירים - ולכן יש לתת טווח זמן ארוך יותר לבחינת הנושא לפני שמטילים פיקוח, ענתה הוועדה כי היא סבורה שהשוק ריכוזי לאור העובדה ששני שחקנים - מטרנה וסימילאק - מחזיקים ב-80% ממנו, וכי ירידת המחירים אינה משמעותית, אך הוועדה מודה כי מחירי התמ"ל במגמת ירידה ומודה כי "בחודשים האחרונים ישנה אינדיקציה לירידה נוספת במחירים".
הוועדה מציינת שתעקוב אחרי הצו המוסכם עליו חתומות החברות מול בתי החולים ואף תפנה למשרד הבריאות ולממונה על הגבלים עסקיים כדי לבחון חלופות להגברת התחרות בענף.
ב-19 במרץ השנה יצאה ועדת המחירים לשימוע לפני המלצה להחיל פיקוח מחירים לפי פרק ז' על תחליפי מזון לתינוקות. הוועדה אפשרה להעביר התייחסויות בנושא ואף קיימה שימוע ציבורי פרונטלי במהלך חודש בו הציגו החברות את טענותיהן.