פרשנות
הכלב של רמי לוי שווה יותר מהחתול של קופיקס
רמי לוי עדיין לא הפסיד בעסקת החלפת המניות לרכישת השליטה בקופיקס. את הערך המוסף, רשת סופר קופיקס, קיבל לוי ללא תמורה
- רמי לוי חתם את הרבעון עם עלייה של 17.5% במכירות שהסתכמו ב-1.5 מיליארד שקל
- קופיקס: ירידה במכירות בתי הקפה הובילה להעמקת ההפסד
- תגובות חריפות על מבצע הסלולר ב-14.90 שקל: "על שווארמה אנחנו משלמים יותר"
רמי לוי הקצה לקופיקס 2.2% מניות של החברה שבשליטתו, ובתמורה קופיקס הקצתה ללוי מניות שמהוות קצת יותר מ־50% מהחברה. כל זה קרה בשתי פעימות. בשלב הראשון שהושלם באפריל 2018 רמי לוי קנה 20% מקופיקס, ובשלב השני שהתרחש בתחילת ספטמבר אותה שנה רמי לוי כבר הפך לבעל השליטה בקופיקס עם אחזקה של 50.1% מהחברה.
בניגוד לבדיחה, שבה קשה להעריך שווי של כלב או חתול, במקרה של רמי לוי וקופיקס שמניותיהן נסחרות בבורסה, המשימה פשוטה. שווי השוק העדכני של 296,832 מניות רמי לוי שהוקצה לקופיקס עומד היום על 53.7 מיליון שקל, בעוד שווי השוק הנוכחי של 13,168,487 מניות קופיקס שהוקצו לרמי לוי מסתכם כיום ב־63.6 מיליון שקל. לכאורה, רמי לוי מורווח ב־10 מיליון שקל בעסקת קופיקס. אלא שבפועל מצבו אפילו טוב יותר. במסגרת העסקה חברת רמי לוי קיבלה לידיה 30% מחברת סופר קופיקס, שמרכזת את תחום המרכולים, ללא תמורה נוספת. עבור לוי, ששואף להתרחב עם סניפים במרכזי הערים, לפעילות הזאת יש ערך לא מבוטל.
בשנה וחצי שחלפה מאז הפעימה הראשונה של העסקה מניית רמי לוי הוסיפה לערכה 8.3%, בעוד זאת של קופיקס איבדה 41.8%. מאז רכישת השליטה ב־6 בספטמבר 2018 עלתה מניית רמי לוי ב-7.58% וקופיקס ירדה ב־26.86%.
הכלבים של רמי לוי התבררו ככדאיים יותר מהחתולים של קופיקס, והעובדה שרמי לוי עדיין מורווח מהמהלך לא מובנת מאליה. זה מתאפשר רק הודות ל"שלייקס" שרמי לוי השכיל להשתמש בו. כבר בזמן שהעסקה נרקמה יחס החלפת המניות היה כזה שתמחר בערך נמוך את מניות קופיקס ביחס לשווי השוק שלהן. היכולת של לוי לעשות את זה נבעה מכך שבאותם ימים קופיקס הציגה תוצאות גרועות במיוחד וניהלה את המשא ומתן מעמדה של נחיתות. הודות לכרית הביטחון שלוי סידר לעצמו לפני יותר משנה וחצי, מניית קופיקס צריכה לרדת ב־17% כדי שלוי יהיה מאוזן בעסקה, ועדיין הוא יחזיק גם ב־30% ממניות סופר קופיקס.
רמי לוי לא יכול לנוח על זרי הדפנה. הוא לא נכנס לעסקה כדי לעשות סיבוב על המניות של קופיקס, אלא מתוך מטרה ברורה להשתמש בסופרמרקטים של קופיקס כפלטפורמה למימוש האסטרטגיה שלו לחדור למרכזי הערים. לעת עתה עדיין אי אפשר להכתיר את המשימה כהצלחה, וחובת ההוכחה ביחס ליכולת לשקם את קופיקס והוביל אותה לפסים של רווחיות עדיין מוטלת על כתפיו של רמי לוי.