$
פרסום ושיווק

מפץ הקורונה בקניונים: מי תומך בשוכרים הנאבקים

ביג ועזריאלי הציעו זיכוי לשוכרי הקניונים מדמי שכירות וניהול של מרץ ואפריל, ואילו מליסרון הקלה רק באפריל. קניון הזהב ו־TLV לא העניקו שום הטבה

אורנה יפת 08:1925.03.20

בתום משבר הקורונה ענף הריטייל לא יהיה כשהיה. הקמעונאים נלחמים בימים אלה על חייהם, התאגדו ויצאו למאבק מול הממשלה, ובשלב שני הם מתכוונים לפעול מול הקניונים. בין היתר, דורשים הקמעונאים שיאושר להם לא לשלם שכר דירה, כשמרבית המסחר מתנהל בקניונים ובמרכזי המסחר הפתוחים.

 

קבוצות הקניונים הגדולות הבינו יחסית מהר שנדרשת תגובה זריזה והגיונית על מנת להרגיע את השוכרים הנמצאים במצוקה קשה. השוכרים סגרו את החנויות, שיחררו עשרות אלפי עובדים לחל"ת ונדרשים לשלם לקניונים עבור חנויות שעדיין פתוחות. קבוצת ביג היתה הראשונה לבוא לקראת השוכרים. בעקבותיה גם קבוצת עזריאלי ומליסרון הציעו להם תמיכה, אך הצעותיהן פחות אטרקטיביות.

 

 

 

עזריאלי אמנם העמידה קרן סיוע בהיקף של 100 מיליון שקל לשוכרים קטנים ובינוניים, אך לא הודיעה על הקריטריונים להלוואה והשוכרים טרם קיבלו את ההטבה.

 

חלק תומך, חלק מפקיר

 

גם במהלך המשבר הקשה שעובר על הקמעונאים, מתקשים חלק מהקניונים לקרוא את המפה ולבוא לקראת השוכרים. חלק מהקניונים הגדולים, בהם קניון הזהב וקניון TLV, שכחו מהשוכרים שלהם ולא הודיעו על הטבה כלשהי, על אף שהקניונים הללו סגורים כבר מ־14 במרץ ולא ייפתחו גם במהלך אפריל. קבוצת ביג, לעומתם, הודיעה על זיכוי שכר הדירה לחודש מרץ מיום סגירת החנויות וגבייה של אחוז מהפדיון במרכזים הפתוחים שלה באפריל. קניוני עופר של מליסרון לא הביעו נכונות להחזיר לשוכרים את שכר הדירה עבור מרץ, אך לא יגבו מהחנויות הסגורות את דמי השכירות והניהול לאפריל.

 

קניון ריק קניון ריק צילום: נחום סגל

 

קבוצות נוספות הגיבו באיחור. רבות מהן לא יתקזזו עם השוכרים על מרץ וחלקן גם לא הודיעו שיבטלו את שכר הדירה של אפריל, אלא רק הקפיאו אותו. כך לדוגמה עזריאלי אמנם מחזירה את דמי השכירות לחודש מרץ, אך לעת עתה רק מקפיאה את שכר הדירה של אפריל. המשמעות היא שהקבוצה שומרת לעצמה את האופציה לגבות שכר דירה מלא על אפריל, גם כשנראה כי החנויות לא ייפתחו במהלך אפריל.

 

הגדילה לעשות קבוצת אמות, כמו גם קניונים פחות גדולים כדוגמת מול החוף וילג', שהודיעו לשוכרים כי במתחמים פתוחים הם מחויבים לפתוח את החנות, שכן מתחמים אלו רשאים לפעול על פי הוראת הממשלה.

 

 

 

אמות שלחה מכתב לשוכרים שבו היא מודיעה כי “איננו מקבלים בהבנה התנהלות חד־צדדית מצדך תוך אי עמידה בהתחייבויותיך החוזיות. זו אינה הדרך לטפל במצב הנוכחי ומן הראוי היה לדבר איתנו ישירות ולא לשלוח מכתב שרירותי וחד צדדי”. מול החוף וילג’ התריעו בפני השוכרים כי היות שמדובר במתחם פתוח, “שוכר שמוצא לנכון לא לפתוח כלל את החנות עושה זאת על דעת עצמו ולא לאור מגבלה חוקית”.

 

באותם קניונים שכחו פרט אחד ולגמרי לא שולי, שכמעט מדי ערב מוחמרות ההנחיות, כשהשלב הבא הוא איסור על יציאה מהבתים, אלא לצורך הצטיידות במזון ותרופות. מן הראוי היה שהקניונים יפעלו בהיגיון מול השוכרים ולכל הפחות יגבו מהחנויות שהם מחייבים לפעול אחוז מהפדיון כפי שעושות ביג, קבוצת צים ומגה אור, במקום שכר דירה בסיסי.

 

“בסוף שכר הדירה יירד”

 

"לכולם ברור שעם תום המשבר חלק מהשוכרים לא ישרדו או יאלצו לצמצם משמעותית את שטחי המסחר שהם מחזיקים בקניונים ובמרכזי המסחר", אומר אחד הקמעונאים ל”כלכליסט”.

 

לדבריו, "גם הקניונים מבינים שהחגיגה הסתיימה. מי שחושב שרמת הצריכה תחזור למה שהיתה לפני משבר הקורונה, טועה. אולי הציבור ימשיך לטוס לחו"ל, אבל האבטלה תעלה, רמת הצריכה תרד, וזה יוביל לקריסה של רשתות קמעונאיות ויגרור הורדת שכר דירה. זה גלגל, ורק הזרמת תקציב מסיבית של הממשלה תוכל להקטין את מפץ הקורונה הצפוי בתחום המסחר". 

x