$
פרסום ושיווק

3 שנים ל"חוק השקיות": התשלום עליהן הפך מרתיע פחות

מטרת החוק שחל על רשתות המזון הגדולות היא לצמצם זיהום סביבתי ע"י הפחתת השימוש בשקיות. אולם ב-2019 נרשם זינוק של כ-20% בצריכת השקיות לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, ועדיין לא קודמה אכיפה או הרחבת החוק לרשתות הפארם

נורית קדוש 17:0923.08.20

חוק השקיות שנכנס לתוקף החל מ-2017 ואסר חלוקת שקיות ניילון חינם במטרה לצמצם את זיהום הסביבה, מאבד מכוחו. בחלוף 3 שנים מאז נכנס לתוקף, נראה כי ירידה במודעות הציבורית, הובילה לעלייה בצריכת השקיות.

 

אם לא די בכך, מאז כניסת החוק לתוקף הוא חל רק על רשתות המזון הגדולות, ולא קודמה הרחבת תחולתו לענפים נוספים וברשתות רבות, דוגמת רשתות הפארם המפעילות מאות סניפים ברחבי הארץ, השקיות מחולקות חינם.

 

 

באיחור של חודשיים וחצי ולאחר פניית כלכליסט לוועדת הפנים, שהובילה לפניית ח"כ מיקי חיימוביץ, יו"ר הוועדה, לשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל בדרישה להגיש לה את הדו"ח בתוך שבועיים, רק אתמול בבוקר, פרסם המשרד את נתוני האיסוף.

 

עגלה מלאה בשקיות ניילון בסופר עגלה מלאה בשקיות ניילון בסופר צילום: שאול גולן

 

מנתוני המשרד להגנת הסביבה לסיכום שנת 2019, עולה כי במהלך השנה שעברה נרכשו על ידי הציבור 454 מיליון שקיות נשיאה ברשתות המזון הגדולות. מדובר בזינוק של 20.1% ביחס לכמות השקיות שנמכרה לציבור בשנה הראשונה ליישום תקנות חוק השקיות. אין זו הפעם הראשונה בה כמות השקיות בשימוש הציבור עולה בשיעור חד. גם ב-2018, נמכרו שקיות נשיאה לצרכנים ברשתות השיווק בכמות הגבוה ב-13.75% ביחס ל- 2017.

 

אפשר היה לצפות מהמשרד להגנת הסביבה לזהות את ההתרופפות בתום השנה השנייה ליישום החוק ולפעול לבלום אותה, אולם הנושא לא טופל והעלייה בצריכת השקיות התעצמה בשנה שעברה. מדובר בממצאים מדאיגים, שכן על רקע משבר הקורונה, נראה שישנה עלייה בצריכת מוצרים חד פעמיים ובשימוש בשקיות וכפפות, שעלולה להחמיר את מצב הסביבה. לדוגמה, חלק מרשתות המזון, משנעות בהזמנות אונליין את המוצרים בשקיות נשיאה, ללא חיוב הצרכן בגינן ושלא בהסכמתו.

 

העלייה בכמות השקיות שנמכרה לציבור, נרשמה בעת בה המשרד להגנת הסביבה אמור היה לפעול להרחבת מגוון בתי העסק עליהם חל החוק. בראיון לכלכליסט שבוע לאחר כניסת חוק השקיות לתוקף, אמר גיא סמט, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה: "קבענו שחוק השקיות יחול על אותם גופים שאליהם מתייחס חוק המזון, אולם כפי שפרק השקיפות בחוק המזון הורחב כך שיחול גם על רשתות הפארם, נפעל להרחיב את חוק הניילונים".

 

בהשוואה לחלוקה חינם

 

במשרד להגנת הסביבה בחרו להתייחס לכמות השקיות שחולקה חינם טרם כניסת החוק, כאל נתוני הבסיס, המאפשרים להציג מצג של ירידה בצריכה. בשנת 2016, אותה הגדיר המשרד "שנת הבסיס", רכשו הקמעונאים 1.75 מיליארד שקיות לחלוקה ברשתות השיווק ובמרכולים. ביחס לנתון זה, נרשמה בשנים 2017-1019 ירידה של 74%-78.4% בכמות השקיות שנרכשו. כזכור, בינואר 2017 נכנס לתוקף חוק השקיות ולפיו שקית נשיאה מניילון ברשתות השיווק הגדולות תעלה 10 אגורות.

 

מטרת החוק שאסר חלוקת שקיות חינם כפי שהיה נהוג עד אותה עת, היתה צימצום השימוש בשקיות ניילון המזהמות את הסביבה. אלא שהאיסור חל רק על רשתות המזון הגדולות, כפי שהוגדרו בחוק המזון, ואפשר המשך חלוקת שקיות חינם בכל חנות אחרת. זאת ועוד, החוק לא חייב חלוקת שקיות ניילון בחינם ברשתות השיווק הגדולות, אלא התייחס רק ל"שקיות גופיה" הניתנות בתום הקניה בקופה.

 

כך למשל שקיות שניתנות עבור לחם או ירקות, שהן דקות יותר, לא נכללות בחוק ולכן מחולקות בחינם. בנוסף, על פי ההצעה המקורית שקית ניילון היתה אמורה לעלות 30 אגורות ואולם עם הזמן הופחת המחיר ל-10 אגורות.

x