$
בורסת ת"א

ברונפמן ידון היום עם החשב הכללי בניסיון הדחתו של זהר

מתיו ברונפמן עתיד להסביר לחשכ"ל שוקי אורן מהן הסיבות שהביאו להדחת יו"ר דיסקונט שלמה זהר. בנוסף ייפגש עם המפקח על הבנקים רוני חזקיהו. לקראת הפגישות, כלכליסט משרטט את התרחישים של עתיד היחסים בין גרעין השליטה למדינה

אמנון אטד ותומר זלצר 07:1510.11.09

נוסף על פגישתו היום (ג') עם המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, ייפגש היום מתיו ברונפמן גם עם החשב הכללי באוצר, שוקי אורן. בפגישה בין השניים יבקש אורן לשמוע מברונפמן, שהוא למעשה ה"פנים" של הקבוצה המחזיקה בגרעין השליטה בדיסקונט (26%), מהן הסיבות שהובילו לדרישת ההדחה של יו"ר

הבנק, שלמה זהר.

 

נוסף על תפקיד החשכ"ל מכהן אורן גם בתפקיד יו"ר החברה הממשלתית נכסים מ.י, המופקדת על הטיפול במניות הבנקים שנותרו בידי המדינה (לאומי ודיסקונט). המדינה מחזיקה כיום ב־25% ממניות דיסקונט, ולפני כחודש וחצי הורה שר האוצר יובל שטייניץ לאורן להכין מתווה למכירת מניות הבנק, יחד עם מניות לאומי. מכירת המניות אמורה להתבצע כבר במהלך השנה הקרובה, והסכסוך המתוקשר שפרץ בין בעלי השליטה בדיסקונט לבין יו"ר הדירקטוריון זהר מתרחש בעיתוי גרוע עבור האוצר.

 

ההערכה היא שאורן צפוי להבהיר לברונפמן כי האוצר אינו מתכוון לשלוט בבנק דיסקונט, וגם לא להוביל מהלך נגד בעלי השליטה בבנק. עם זאת צפוי יו"ר חברת נכסים מ.י. לחזור על דברים שהשמיע בשבוע שעבר שטייניץ, ולפיהם לאוצר יש אחריות כבעל מניות בבנק לפעול בצורה עניינית לטובת המדינה.

 

ב־15 בפברואר 2010 יפוג הסכם שיתוף הפעולה בין מדינת ישראל לבין בעלי השליטה בדיסקונט, קבוצת ברונפמן־שראן. ההסדר קובע כי קבוצת השליטה בבנק ומדינת ישראל יצביעו ביחד באסיפות הכלליות של הבנק, בין השאר במינוי דירקטורים למועצת המנהלים של הבנק.

 

יחסינו לאן

 

על רקע הפגישה של ברונפמן והחשב הכללי אורן, "כלכליסט" מעלה שלושה תרחישים לגבי היחסים בין גרעין השליטה לבין המדינה:

 

1. הסכם שיתוף הפעולה מוארך: ההסכם הוארך כבר בעבר, לאחר שהאופציה לרכישת 25% ממניות הבנק פגה. המדינה תוכל להשתמש במקרה זה בטיעון שלפיו יש צורך לשמור על יציבות הבנק ועל כן צריך להמשיך ולתת גיבוי פורמלי לגרעין השליטה.

 

2. הסכם שיתוף הפעולה לא מוארך והמדינה מוכרת בהדרגה את מניותיה בבורסה: שוקי אורן עמל על הכנת מתווה מסודר, שבו תמכור המדינה את אחזקותיה בדיסקונט - ככל הנראה באופן מדורג. גורם משפטי אמר ל"כלכליסט" כי במקרה זה גרעין השליטה בדיסקונט עתיד להתחזק: "מצב שבו אחזקות המדינה יידלדלו בהדרגה והמניות יהיו בידי גופים מוסדיים רבים עדיף לקבוצת ברונפמן־שראן מהמצב הנוכחי, שבו המדינה מגלה נטיות לעומתיות. בהנחה שהמועמדים לתפקיד דירקטור שיביאו בעלי השליטה יהיו ראויים, הגופים המוסדיים הרבים שמחזיקים במניות דיסקונט יתקשו להתאגד ולצאת נגד הברונפמנים ושראן. אני לא מכיר מצב בחברה ציבורית, שבו המוסדיים מצביעים בצורה לעומתית נגד מועמד של בעל שליטה - אלא אם כן יש להם משהו אישי נגד אותו מועמד". עם זאת, לאור העמדה האקטיביסטית שמאמצים באחרונה גופים מוסדיים (ע"ע הסדר החוב באפריקה) - ייתכן שגם בהתנהלות מול הגופים המוסדיים מצפה לברונפמנים הפתעה.

 

אם המדינה תרד מאחזקותיה אל מתחת ל־10%, יתחזק מעמדם של בעלי השליטה גם בדירקטוריון מכיוון שמספר הדירקטורים שיתמנו מטעמם יגדל ל־11 (מ־8 כיום) ומספר הדירקטורים שיתמנו מטעם המדינה יקטן ל־2 (מ־5 כיום).

 

3. הסכם שיתוף הפעולה לא מוארך ומכירת מניות המדינה מתמסמסת: זהו התרחיש המסוכן ביותר מבחינת קבוצת השליטה בדיסקונט, במיוחד על רקע הגישה התקיפה שמוביל שר האוצר יובל שטייניץ בפרשת ניסיון ההדחה של זהר. "זה מצב שהשליטה בפועל תתחלק חצי־חצי בין קבוצת ברונפמן־שראן לבין מדינת ישראל.

 

קבוצת ברונפמן־שראן תצטרך להידבר עם המדינה בכל החלטה שירצו לקבל. יהיו שני גורמים גדולים עם אחזקות שוות ובעצם הכוח יהיה אצל הגופים המוסדיים, שיכריעו במקרים שבהם יהיו חילוקי דעות בין שני הכוחות הגדולים", אומר הגורם המשפטי. לא בטוח גם שהמדינה, ששיקולים פוליטיים ותקשורתיים לא זרים לה בגיבוש החלטותיה, היא השותף האידיאלי מבחינתם של אנשי עסקים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x