$
מוסף השקעות יולי 2010

מגע הזהב של ג'ואל גרינבלט

ג'ואל גרינבלט ניסה בכל כוחו להימנע מעבודה אמיתית, אז הוא המציא נוסחת קסם שעוזרת לו להכות את השוק מאז 1985. פרסומה של הנוסחה הפשוטה הפך אותו מדמות נערצת בוול סטריט לגורו השקעות בינלאומי

טלי שמיר, ניו יורק 11:1307.07.10

"מה שטוב כל כך בנוסחת הקסם הוא שהיא לא תמיד עובדת כל כך טוב" (ג'ואל גרינבלט)

 

נוסחת הקסם שמכה את השוק

 

1. בחר מניות עם תשואה גבוהה מ־25% על הנכסים.

2. סמן את המניות בעלות המכפיל הנמוך ביותר.

3. העלם את כל מניות הפיננסים והשירותים.

4. מחק את כל החברות הלא־אמריקאיות מהרשימה.

5. קנה כ־30 מניות מובילות מהרשימה.

6. מכור אותן אחרי שנה וקנה חדשות.

 

ג'ואל גרינבלט הוא איש מלא בפרדוקסים. הוא אמנם אחד ממנהלי קרנות הגידור המצליחים בארצות הברית - אבל הדבר האחרון שהוא ימליץ לכם זה להשקיע בקרן גידור; הוא אמנם מלמד כבר 14 שנה את הסטודנטים ל־MBA באוניברסיטת קולומביה איך להכות את השוק (וגם מכה אותו יפה מאוד בעצמו) - אבל הוא סבור שלדעת איך לעשות המון כסף בבורסה זו לא מיומנות מרשימה במיוחד.

 

"בשיעור הראשון אני תמיד אומר לסטודנטים שלי שהערך החברתי של מה שאני עומד ללמד אותם אינו גבוה מהערך החברתי של להיות מסוגלים לבחור סוסים מנצחים במירוץ", אומר גרינבלט בראיון ל"כלכליסט". "השאלה שעולה מיד אחר כך היא למה, אם כך, אני בכלל מלמד אותם את זה? התשובה שלי היא שזה בסדר כל עוד זה מה שאתה אוהב לעשות, אבל אם אתה מצליח בזה - לך תמצא דרך גם לתת משהו בחזרה. בשבילי, עצם העובדה שאני מלמד לוקחת אותי צעד הצדה ממה שאני מחשיב חסר ערך למדי. זו אחת הסיבות לכך שאני מלמד וכותב".

 

נשמע כאילו יש לך בעיה אתית עם העיסוק שלך. היית רוצה לעשות משהו אחר?

"לא, אין לי בעיה אתית עם זה. אני נהנה להשקיע, זה כיף, זה מאתגר, אני מבלה הרבה מהיום בקריאה. אני רק אומר שרופאים תורמים לעולם יותר מאנשים שעושים מה שאני עושה".

 

 

ג'ואל גרינבלט. היכה את השוק גם במשבר ג'ואל גרינבלט. היכה את השוק גם במשבר צילום: שחר עזרן

 

כדי לאזן את הקארמה שלו, גרינבלט (52) מצא בשנים האחרונות דרך לתרום לעולם באמצעות מיליוני דולרים שהוא מזרים למערכת החינוך הניו יורקית. זה התחיל ב־2.5 מיליון דולר שתרם לבית ספר כושל בקווינס, שנהפך עד מהרה לבית ספר מצליח, וממשיך עם רשת של שבעה בתי ספר שהמטרה שלה, לדבריו, היא "להגיע ל־40 בתי ספר". "אנחנו מנסים לנהל את זה כמו עסק", הוא מסביר כיאה למשקיע ערך רציונלי, "היו לא מעט בתי ספר בודדים שהצליחו מאוד, אבל לא היתה רשת בתי ספר שהצליחה לשכפל את ההצלחה".

 

גם בלי להתעכב על פילנתרופיה, אין ספק שיש הרבה אנשים שהיו מתחלפים עם גרינבלט והתרומה הצנועה שלו לעולם מסלולי המירוצים הבורסאי. גרינבלט נולד ב־1957 למשפחה יהודית מסורתית בעיירה גרייט נק בלונג איילנד. אביו התפרנס מייצור נעליים עבור חנויות כלבו. בילדותו - כמו כל ילד אמריקאי טוב - חלם גרינבלט לשחק בייסבול ("רציתי לשחק סנטר פילד עבור היאנקיז. עכשיו אני מעריץ של המאטס"), אבל עם השנים פיתח משיכה לעסקים.

 

בסוף שנות השבעים, בעודו תלמיד למינהל עסקים בבית ספר וורטון באוניברסיטת פנסילבניה, נתקל במאמר ב"פורבס" על אבי השקעות הערך, בנג'מין גרהם. "מה שתפס אותי זה שהיה לו סוג של נוסחה. התעניינתי אז באפשרות של נוסחה שתרוויח עבורי כסף בלי שאצטרך לעבוד קשה", הוא אומר, "מובן שלמדתי אז מינהל עסקים, וכל מה שלימדו אותנו היה שאי אפשר להצליח בלי לעבוד קשה, אבל הייתי צעיר ואופטימי". בשנות השמונים השוק השתנה והנוסחה של גרהם הפסיקה לעבוד - אבל היא המשיכה לנקר במוחו הקודח של גרינבלט.

 

 

* שווי שוק במיליוני דולרים * שווי שוק במיליוני דולרים

 

אחרי סיום ה־MBA הוא החל ללמוד משפטים, אבל פרש: "ניסיתי להימנע מלעבוד בעבודה אמיתית. אחרי שנה הבנתי שללמוד משפטים, במיוחד אם אתה לא רוצה להיות עו"ד, זה לא הרעיון הכי טוב בעולם". ב־1981 מצא עבודה אמיתית בקרן השקעות, וב־1985 יצא לדרך עצמאית והקים את קרן הגידור גותאם קפיטל, באמצעות הון התחלתי של 7 מיליון דולר שרובו הגיע ממלך אג"ח הזבל מייקל מילקן.

 

גותאם נהנתה מתשואה פנומנלית של 56% בשנה בממוצע ב־10 השנים הראשונות לקיומה (השיא, 115%, נרשם ב־1993). בתחילת 1995 סגר גרינבלט את הקרן למשקיעים, ומאז היא מנהלת רק את הכסף שלו ושל שותפו ביל אקמן, תוך שהיא מניבה תשואה שנתית ממוצעת של 40% בשנה עד 2008. "בהחלט הפסדנו כסף עם כולם ב־2008, אבל ב־2009 עשינו יותר מהשוק", הוא אומר ומסרב לחשוף נתונים מדויקים, "הממוצע עכשיו הוא פחות מ־40%, אבל הוא עדיין לא רע".

 

 

* שווי שוק במיליוני דולרים * שווי שוק במיליוני דולרים

 

להסביר השקעות לילדים בכיתה ו'

 

"אל תסמוך על אף אדם מעל גיל 30. אל תסמוך על אף אדם מתחת לגיל 30" (מתוך "אתה יכול להיות גאון השקעות", ג'ואל גרינבלט)

 

גרינבלט מסרב לשחק את תפקיד האורקל. הוא לא ימליץ לכם על מניות, אזורים גיאוגרפיים או סוגי השקעות, הוא לא ישטח בפניכם תחזיות מלומדות על עתידו של השוק. למעשה, הוא סבור שהסיכוי שעצה לגבי השקעה במניה זו או אחרת תתברר כטובה שווה לסיכוי של זכייה בלוטו. מסיבה דומה הוא גם לא ממליץ, כאמור, על השקעה באמצעות קרן גידור. "אין סיבה שתדעי לקבוע מי מקרנות הגידור תצליח יותר בעתיד יותר מאשר שתדעי לבחור מניה", הוא אומר, "מה גם שקרנות גידור גובות עמלות גבוהות מאוד".

 

אז איפה הוא כן חושב שכדאי לשים את הכסף? את סודות ההשקעה שלו הוא חשף בשני ספרים שחיבר: "אתה יכול להיות גאון בשוק ההון" (1997) ו"הספר הקטן שמכה את השוק בגדול" (2006) - רב מכר שתורגם ל־15 שפות (בהן עברית) והפך את גרינבלט, דמות נערצת בוול סטריט זה שנים, גם לגורו השקעות בינלאומי.

 

במרכז "הספר הקטן", שגרסה מעודכנת שלו תצא בחודש הבא, עומדת נוסחת השקעות שפיתח בהשראת גרהם ותלמידו וורן באפט, ואותה הוא מכנה "נוסחת הקסם". לדבריו, הקסם הזה עובד "רק אם מאמינים בו באמת". לא פחות.

 

 

ג'ואל גרינבלט. יש לו סיבות טובות לחייך ג'ואל גרינבלט. יש לו סיבות טובות לחייך צילום: שחר עזרן

 

למרות ריח הבלוף שעולה מכותרת הספר ומהצהרותיו, הרעיון של גרינבלט שונה לחלוטין מספרי העצות למתעשר (בשקל) שממלאים את רשימות רבי המכר. השיטה שלו רציונלית להחריד, קרה, פשוטה, ומבוססת על מחקר שהוא עורך כבר יותר משבע שנים ובמרכזו עיקרון באפטי ידוע: איך לקנות חברות טובות במחירי מציאה (בלי להבין יותר מדי).

 

"העקרונות של הנוסחה שלי ושל באפט דומים", מסביר גרינבלט, "גם באפט משתדל לקנות חברות טובות בזול, אבל הוא מוכשר מאוד, ובניגוד לרוב האנשים - אלו שעבורם כתבתי את הספר - הוא יודע להעריך חברות. לרוב האנשים אין מושג איך להעריך מה משהו שווה, ואם אתה לא יודע את זה אתה לא באמת יכול להשקיע בתבונה. מה שאני אומר בספר זה 'בוא נקנה קבוצת מניות שבממוצע הן זולות וטובות'. זה דומה להמלצה להשקיע בממוצע השוק, אבל זו דרך חכמה יותר לעשות את זה".

 

בספר מסביר גרינבלט את העיקרון בשפה פשוטה, אינפנטילית לפעמים, תוך שהוא נשען על לא מעט בדיחות קרש ודימויים כגון רשת לממכר ברוקולי וילד שמוכר חפיסות מסטיקים בחצר בית הספר. "הספר נולד מהרצון שלי לתת מתנה לכל אחד מחמשת הילדים שלי", הוא כותב בהקדמה, "וגם הבנתי שאם אני אוכל להסביר איך לעשות כסף במונחים שאפילו הילדים שלי יוכלו להבין (לפחות אלו שבכיתות ו' וח') אני אוכל ללמד כל אחד להיות משקיע מצליח בבורסה".

 

"השווקים גם יורדים, צריך לצפות לזה"

 

"עדיף לקנות מניה בחברה טובה ממניה בחברה גרועה" (ג'ואל גרינבלט, "הספר הקטן שמכה את השוק בגדול")

 

הסוד כולו טמון בשקלול של הרווחיות ביחס למחיר. הרעיון הוא לקחת קבוצה של חברות - למשל אלף החברות הנסחרות הגדולות ביותר - לדרג אותן על פי תשואה על נכסים (ROA) ומתוכן לבחור את המניות בעלות מכפיל הרווח הנמוך ביותר. השקלול של שני הקריטריונים ייצור דירוג חדש, שבראשו המציאות הגדולות ביותר. גרינבלט ממליץ לקנות את 30 המניות המובילות בדירוג הזה, להחזיק אותן במשך שנה, ואז למכור אותן ושוב לקנות את המניות המובילות בנוסחה.

 

"לא כל החברות האלה ירוויחו. רק 55–65 יעשו טוב יותר מבשנה שעברה. זו הסיבה שאנחנו קונים קבוצה ולא מניה בודדת", הוא מסביר, "אבל משום שאתה קונה את כולן בזול, לרוב אלו שלא מצליחות לא מפסידות לך הרבה, ועל אלו שכן מכות את השוק - אפילו בקצת - אתה מרוויח הרבה. זה כמו חברת ביטוח".

 

על פי המחקר של גרינבלט, לאורך זמן נוסחת הקסם מביאה לרווח גבוה בכ־10% מממוצע השוק. המחקר, שבדק אלפי מניות על מאות פרקי זמן שונים, גם קובע שמי שהיה משקיע את הכסף שלו על פי הנוסחה בעשור האחרון היה מרוויח 288%. אבל לא הכל ורוד - ופה נכנס עניין האמונה. יש תקופות, לפעמים אפילו שלוש שנים רצופות, שהנוסחה לא עובדת. למרות זאת, גרינבלט טוען שיש לדבוק בה, גם כשהיא מפשלת.

 

"אני מאמין שכל אחד צריך שחלק מתיק ההשקעה שלו יהיה במניות", הוא מסביר, "נוסחת הקסם היא אופציה טובה לזה, כי לאורך זמן היא רווחית יותר מתעודות הסל. עכשיו, ברור שאם כל שוק המניות יורד גם אחזקה שנעשתה על פי הנוסחה תרד, אבל לאורך זמן אתה תצליח יותר ביחס לשאר האלטרנטיבות בשוק. כמה אתה בוחר לשים בשוק המניות, 40% או 80%, זו החלטה אישית שתלויה בסובלנות שלך לסיכון. אם ברגע שהשוק יורד אתה נכנס לפאניקה ומתחיל למכור, זה אומר שיש לך שם יותר מדי כסף. השווקים גם יורדים, זה משהו שצריך לצפות לו".

 

אבל העובדה שיש אנשים שנבהלים מהתקופות הקשות שהנוסחה מייצרת היא בדיוק מה שהופך אותה למוצלחת. זו הסיבה שגרינבלט לא חושש מתחרות. הוא יודע שלא הרבה אנשים יישארו לשבת - כמוהו - כשהקרון יתחיל להיטלטל.

"המניות שהנוסחה בוחרת עכשיו, למשל, הן הרבה חברות בנייה והנדסה", הוא מקריא מתוך מסך המחשב שלו, עליו מתנוססת רשימה של 50 חברות בעלות שווי שוק של 5 מיליארד דולר לפחות, "אנשים מאוד פסימיים לגביהן, אז הן זולות. יש פה גם חברות רפואה, כנראה בגלל הרפורמה בבריאות בארצות הברית, וגם ספקי שירותים למשרד הביטחון, כי אנשים לא יודעים מה יהיה עם המלחמה בעיראק. מקגרו היל נמצאים פה, הם הבעלים של סטנדרד אנד פור'ס שפישלו בדירוגים. מיקרוסופט נמצאים פה, אני לא בטוח למה. אפשר להגיד שאנשים פסימיים לגבי רוב המניות שאנחנו קונים. המחשב אומר לך לקנות את הדברים שהעיתונים אומרים לך לא לקנות".

 

"העשור הקרוב לא יהיה גרוע כמו זה שחלף"

 

אבל גרינבלט לא נותן לעיתונים, לעובדות או לרגשות להטעות אותו. הוא שומר על פני פוקר ודבק בנוסחה שלו בקנאות.

 

מה קרה לנוסחה מאז המשבר הכלכלי?

"ב־2008 היא ניצחה את השוק במעט מאוד, אבל עדיין הפסידה המון כסף. ב־2009 היא הכתה את השוק ביותר מ־30%. בסופו של דבר, הפורמולה המשיכה להכות את השוק באותה מידה - בשלוש השנים האחרונות היא עלתה ב־16% בערך בזמן שהשוק ירד ב־15%. היא הרוויחה פחות במונחים אבסולוטיים, אבל שמרה על אותם רווחים במונחים יחסיים".

 

הייתם חשופים לנדל"ן?

"לא היה לנו הרבה נדל"ן, אבל הצלחנו להפסיד בדרכים אחרות".

 

המשבר לא שינה את יעילות הנוסחה?

"השוק בארצות הברית הפסיד בעשר השנים האחרונות, כך שהוא זול יותר משהיה לפני עשור. ב־31 בדצמבר 2009 ה־S&P היה נמוך יותר מאשר בינואר 2000, זה דבר נדיר מאוד. השוק נמצא עכשיו במחיר סביר. זה לא אומר שהוא לא יכול לעלות או לרדת ב־20% בתוך כמה חודשים, אבל אני חושב שהעשור הקרוב לא יהיה גרוע כמו העשור שלפניו".

 

למה צריך למכור את המניות אחרי שנה?

"משום שחוקי המס בארצות הברית נותנים לך מס נמוך יותר אם אתה מחזיק את המניות במשך שנה. אין שום קסם בשנה אחת, זה פשוט עניין של מסים. גם אם תחזיק במניות רק חצי שנה או שבעה חודשים תצליח מאוד, וזה גם יאפשר לך לנצל מידע חדש טוב יותר".

 

אם מניה מסוימת עדיין לא הגיעה לערך האמיתי שלה, למה למכור בכלל?

"זה הכל עסק יחסי. תמיד עדיף להחליף את המניות שלך במציאה גדולה עוד יותר. נגיד שיש שני בתים ברחוב שלך וכל אחד מהם שווה מיליון דולר. קנית אחד מהם בשנה שעברה בחצי מיליון, ועכשיו יש לך הזדמנות למכור אותו ב־800 אלף - עדיין פחות מהערך שלו, אבל אם את יכולה למכור אותו ולקנות את הבית השני ב־500 אלף, כדאי לך לעשות את זה".

 

לאחרונה פתח גרינבלט קרן אינטרנטית שמאפשרת למי שרוצה להשקיע על פי הנוסחה באופן עצמאי, או אם מדובר ב־100 אלף דולר ויותר - לתת לגרינבלט ו־17 העובדים שלו לעשות את זה עבורו. "אחרי שפרסמתי את הספר אנשים אמרו 'יפה מאוד, אבל אולי אתה יכול לעשות את זה בשבילי?'", הוא מסביר את המוטיבציה.

 

רוב הכסף שלו ("יותר מ־50%") מושקע בשוק המניות, מרביתו בהתאם לנוסחת הקסם. גם שלושת ילדיו הגדולים, בני 16, 18 ו־20, הוא מספר, השקיעו את כספי בר המצווה ובת המצווה שלהם בקרן. עד עכשיו התרכז בבורסה vאמריקאית, אבל בימים אלו הוא עובד גם על קרן גלובלית, שתחלוש על 40 מדינות ועל יוזמות דומות בשווקים נוספים בעולם. הכל לפי עקרון הנוסחה הפשוט, שיכול לדבריו לעבוד בצורה דומה בכל מקום בעולם. "אני אוהב את הנוסחה כי אני מאמין שהיא הגיונית ולכן היא תמשיך לעבוד", הוא אומר.

 

אתה גורם לשוק ההון להישמע נורא פשוט. מה בדבר נגזרים? כלים פיננסיים משוכללים?

"אני לא מומחה בכל הדברים האלה, והעצה היחידה שלי היא לדבוק בדברים שבהם אתה מבין. זה מה שאני מנסה לעשותו". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x