בלעדי ל"כלכליסט": מרקסטון במגעים למכירת נטפים
קרן אמריקאית מעוניינת לרכוש מהקרנות מרקסטון וטנא את אחזקותיהן (30%) בחברת מוצרי ההשקיה. הקיבוצים יפתח ומגל צפויים להצטרף לעסקה, אם תתבצע, ולמכור חלק ממניותיהם. השווי המבוקש: כ־600 מיליון דולר ולקיחת חוב של 180 מיליון
האקזיט בחברת נטפים נראה קרוב מתמיד. ל"כלכליסט" נודע כי קרן פרייבט אקוויטי אמריקאית מעוניינת לרכוש את השליטה בחברת מוצרי ההשקיה, ולשם כך היא מנהלת מגעים ראשוניים עם קרן מרקסטון וקרן טנא, המחזיקות יחדיו ב־30% מנטפים. אם העסקה תצא אל הפועל, צפויים להצטרף לקרנות קיבוץ יפתח (6%) וקיבוץ מגל (22%). אלא שקיבוץ חצרים, המחזיק בנתח הגדול ביותר (43%), לא מתכוון למכור את מניותיו. ברכישת השליטה מתעניינות קרנות נוספות.
ל"כלכליסט" נודע עוד כי השווי שדורשת מרקסטון עבור נטפים עומד על כ־600 מיליון דולר, כשהמשקיע יצטרך לקחת על עצמו גם חוב של נטפים בהיקף של 180 מיליון דולר, שרובו נלקח לצורך רכישת החברה ההולנדית ראבאחו לפני כשלוש שנים. עוד נודע ל"כלכליסט" כי יו"ר נטפים ישראל מקוב דוחף להנפקת החברה בארצות הברית. לעומתו סבורות מרקסטון וטנא שיש לנצל את התאוששות החברה ושוקי הפעילות שלה השנה לצורך מכירתה.
ב־2008–2009 ידעה נטפים תקופה קשה, אבל ב־2010 חלה צמיחה במכירות כך שה־EBITDA החזוי (רווח תפעולי בניכוי פחת והפחתות) עתיד להסתכם ביותר מ־80 מיליון דולר, יותר מכפליים מה־EBITDA בכל אחת מהשנתיים הקודמות - שאותן סיימה החברה, לפי הערכות, בהפסד מצרפי של 70–80 מיליון דולר.
ההתאוששות בפעילות של נטפים מיוחסת לצמיחה במכירות בארה"ב ובאסיה - ובעיקר בהודו. מלבד זאת החברה ביצעה מהלך התייעלות אשר חסך לה כ־20–30 מיליון דולר בשנה. את המהלך הובילו מקוב והמנכ"ל יגאל אייזנברג.
מרקסטון וטנא החלו להשקיע בנטפים ב־2006 לפי שווי של כ־200 מיליון דולר. מרקסטון השקיעה מאז כ־44 מיליון דולר וטנא כ־22 מיליון דולר. נטפים רשומה בספרי מרקסטון בשווי של 677 מיליון דולר ובספרי טנא בשווי של 300 מיליון דולר.
עם זאת, האקזיט אינו מהלך פשוט מאחר שהמחיר שדורשים המוכרים אינו מקובל - גם לא על הקרן שעמה מתנהלים המגעים הראשוניים. ההערכות הן כי יהיה אפשר למכור את נטפים בכ־450–500 מיליון דולר.
מלבד זאת, למרות ההתאוששות ב־2010, לא ברור האם המגמה החיובית תימשך. תחום מערכות ההשקיה אמנם מתאושש, אבל תחום החממות, המרוכז בראבאחו, עודנו מדשדש מאחר שהוא נשען על מימון בנקאי.
גם מבנה השליטה בנטפים הוא בעייתי. קיבוץ חצרים, כאמור, אינו מוכן למכור את מניותיו והרוכש יצטרך להגיע עמו להסכם שליטה. נוסף על כך, לחצרים זכות סירוב ראשונה לרכישת מניות יפתח ומגל - אם אלו יחליטו למכור, אבל הסיכוי שזכות הסירוב תמומש, קלוש.
לבסוף, יש להזכיר את מקוב הדוחף להנפקה. לפי מקורבים לחברה, מקוב סבור כי בהנפקה יהיה אפשר להציף ערך הרבה יותר גדול לחברה, ולסייע להתפתחותה העתידית. ההחלטה אם למכור או להנפיק צפויה להתקבל בקרוב. הרבה תלוי גם במידת הרצינות שיגלו הרוכשים ובמחיר שיציעו.