בלעדי ל"כלכליסט": ישי דוידי מזרים חמצן לאלון USA של דודי ויסמן
קרן פימי מנהלת מו"מ להשקעת 70-60 מיליון דולר באלון USA. חצי מהסכום יוזרם תמורת קבלת אופציות למניות, והיתרה תשמש כהלוואה. בשנתיים האחרונות הפסידה אלון USA סכום עתק של כ־200 מיליון דולר
קרן פימי, בראשותו של ישי דוידי, מנהלת משא ומתן מתקדם להשקעה של 60–70 מיליון דולר בחברת אלון USA - חברת האנרגיה בארה"ב שבשליטת דודי ויסמן ושרגא בירן. ל"כלכליסט" נודע כי המשא ומתן מתנהל זה כמה חודשים ונמצא קרוב לסיומו, וכי חצי מהסכום יוזרם לאלון תמורת קבלת אופציות למניות, והיתרה תשמש כהלוואה.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי מנהל קרן פימי ישי דוידי נסע לארה"ב עם אנשי צוותו כמה פעמים, במטרה לבצע בדיקת נאותות לאלון USA, וזאת לאור ההשקעה הגדולה יחסית של פימי בחברה. לשם השוואה, בכל שנת 2010 השקיעה פימי 200 מיליון דולר בחברות שונות במשק.
ההשקעה של קרן פימי באלון היא תולדה של הסתבכות קשה של אלון USA בתחום בתי הזיקוק בארה"ב. בתשעת החודשים הראשונים של 2010 הפסידה אלון USA סכום עתק של כ־100 מיליון דולר, שהצטרפו לכ־90 מיליון דולר שהפסידה ב־2009. הסיבה המרכזית להפסדים הכבדים של אלון USA היא ביצוע כמה רכישות יקרות מאוד, בעיתוי בעייתי במיוחד.
אחת הדוגמאות לתזמון הבעייתי של רכישת בתי זיקוק היא עסקת הרכישה של בית הזיקוק קרוץ, ספרינגס בלואיזיאנה בכ־400 מיליון דולר. החברה השלימה את העסקה במחצית השנייה של 2008, בעיצומה של גאות במחירי הנפט, ולמרות אזהרות אנליסטים מפני הפגיעה הצפויה במרווחי הזיקוק של בתי הזיקוק הגדולים עקב העלות הגבוהה של חומרי הגלם.
יוצאת להנפקת זכויות
אלון USA הונפקה ב־2005 בארה"ב לפי שווי של כ־725 מיליון דולר, וזינקה כמה ימים אחרי ההנפקה עד לשווי של כ־950 מיליון דולר. אולם המשבר הפיננסי, יחד עם הפיצוץ באחד מבתי הזיקוק של החברה בדאלאס, ארה"ב, הביאו למשבר קשה בחברה, שנסחרת כיום לפי שווי של כ־300 מיליון דולר בלבד. במרץ 2010 פרסמה חברת הדירוג העולמית מודי'ס רשימה של 283 חברות שלדעת כלכלניה עשויות להגיע למצב של חדלות פירעון, ואלון USA נכללה ביניהן.
באוגוסט האחרון, עם פרסום דו"חותיה למחצית השנה ועל רקע קופת המזומנים המידלדלת שלה והמעבר מרווח להפסד, הודיעה אלון USA כי תצא להנפקת זכויות של 40 מיליון דולר, 30 מיליון דולר מהם במימון הבעלים. בסיכום הרבעון השלישי של השנה רשם מגזר הזיקוק הפסד תפעולי של 52 מיליון דולר, ובתשעת החודשים הראשונים של השנה הגיעו הפסדי כלל החברה לכמעט 100 מיליון דולר.
החברה, הנסחרת בבורסת ניו יורק תחת הסימול ALJ, מחזיקה בחמישה בתי זיקוק בטקסס, בלואיזיאנה ובקליפורניה, והיא עוסקת בפעילות ייצור אספלט המשלבת גם צמיגים ממוחזרים. תחת המותג FINA מספקת החברה דלקים לכ־1,000 תחנות דלק, ובבעלותה רישיון להקמה והפעלה של חנויות נוחות 7-ELEVEN. כיום היא מפעילה כ־306 חנויות תחת המותג.
רווחיות קמעונאית
בניגוד לפעילות הזיקוק המקרטעת, תחום הקמעונאות באלון USA דווקא מצליח לשמור על רווחיות תפעולית של כ־9 מיליון דולר ברבעון, בדומה לתחום פעילות וייצור האספלט שמייצר רווחיות דומה.
כדי למנף את ההצלחה של המגזר הזה מצד אחד, ולשפר את מצבה הפיננסי מצד שני, מתכננת אלון USA להנפיק את הפעילות הקמעונאית שלה בארה"ב, הכוללת את חנויות הנוחות ותחנות הדלק, לפי שווי כולל של 180–200 מיליון דולר. עם זאת, החברה טרם בחרה בבנקאי השקעות לביצוע ההנפקה בארה"ב.
מקרן פימי נמסר בתגובה: "פימי בוחנת בכל עת עסקאות חדשות, ואיננו נוהגים להתייחס למידע על אודות עסקה לפני סיומה".
אלון USA מוחזקת על ידי אלון אחזקות, המחזיקה בין השאר את רשת רבוע כחול, מפעילת תחנות הדלק הישראלית דור אלון וחברת הנדל"ן רוזבאד, הפועלת בעיקר באירופה.