$
המלצות ואזהרות

אנליסטים על פיצוץ הצינור בסיני: "נותן דחיפה נוספת לפיתוח מאגר תמר"

ערן יונגר ממגדל שוקי הון: "ייצוא גז מקידוח תמר לירדן אינו נראה כחלום. אנו ממשיכים להמליץ על שותפויות הגז הישראליות וסבורים כי תירשם עלייה במחיר הגז"; גיל בשן מ-IBI: "שותפויות הגז המקומיות ירוויחו"

שהם לוי 17:3805.02.11

אחרי המהומות הקשות במצרים שהחלו לפני כשבוע קיבל היום (ש') משק הגז הישראלי הפתעה לא נעימה בדמות קטיעת אספקת הגז ממצרים לישראל; זאת, בעקבות פיצוץ בצינור שמוביל גז טבעי ממצרים לסוריה ולירדן.

 

למצב הנוכחי, בין אם יהיה זמני ובין אם ישנה את הסטטוס-קוו במשק הגז, צפויות להיות השלכות על שותפויות הגז הישראליות: ישראמקו, אבנר, דלק אנרגיה, דלק קידוחים ורציו. "כלכליסט" שוחח עם אנליסטים בבתי השקעות כדי להבין את ההשפעות הצפויות על משק האנרגיה ושותפויות הגז:

 

IBI: "השותפויות הישראליות ירוויחו"

 

"השפעה בטווח הקצר בטוח תהיה. השאלה היא מה יקרה ביום שיתייצבו העניינים במצרים. בשנים הקרובות השותפויות ירוויחו מזה כי הן יזכו בחוזים של תמר. ימצו את ים תטיס הרבה יותר מהר. עצם העובדה בטווח הארוך שיישאר רק ספק גז אחד, עלולה להביא לעצירת התפתחות משק הגז", אומר גיל בשן, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות IBI.

 

לדברי בשן, "בשורה התחתונה שותפויות הגז המקומיות ירוויחו. יש לשותפויות הגז כוח שוק וכוח במשא ומתן הרבה יותר חזק משהיה להן קודם. כרגע הן עושות הכל כדי להביא את הגז מתמר כמה שיותר מהר. יכול מאוד להיות שזה יוביל לפיתוח של מאגר נועה.

 

"הפתרון השני למשק הגז הוא לייבא גז נוזלי. יש כרגע מכרז של משרד התשתיות. הקמת טרמינל תארך שנה עד שנתיים וחצי. בינתיים, ים תטיס יכול לספק את הגז".

 

באשר לשותפויות שירוויחו מהמצב אומר בשן: "דלק קידוח, אבנר וקבוצת דלק הן המרוויחות הגדולות. גם ישראמקו היא בין המרוויחות, אבל לא תיהנה מהגידול הצפוי באספקה של ים תטיס".

 

מגדל שוקי הון: "ייצוא גז לירדן מתמר לא נראה כחלום רחוק"

 

"מה שלפני שבוע היה חשש הסתברותי בלבד, מתברר כיום כמציאות שחורה. פיצוץ הצינור במצרים כנראה היה מיועד לפגוע בהספקת הגז לישראל ולא למדינות ערב השכנות. הדבר מדגיש את חוסר הלגיטימציה ברחוב המצרי החדש לאספקת גז לישראל, ומוסיף לחוסר היציבות שיאפיין את אספקת הגז ממצרים בעתיד הקרוב", אומר ערן יונגר, אנליסט האנרגיה של מגדל שוקי הון.

 

לדברי יונגר, "לו הייתי בעל חברה העומד לחתום על חוזה לאספקת גז, הברירה הבטוחה יותר היתה הספקים הישראליים. המקרה נותן דחיפה נוספת לפיתוח מאגר תמר ולחשיבות האסטרטגית לעצמאות אנרגטית במזרח התיכון.

 

"דבר נוסף שאינו נראה כחלום רחוק הוא יצוא גז מישראל לירדן. הערכותיי למאגר תמר בדבר הכמויות והמחירים מלפני חודש, שנראו אז אופטימיות, נראות כעת מציאותיות למדי. אנו ממשיכים להמליץ על שותפויות הגז הישראליות וסבורים כי תירשם עלייה במחיר הגז באזורנו ועלייה בכמויות שיסופקו ממאגר תמר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x