$
שווקי חו"ל

הבנקים בארה"ב צפויים לחלק למשקיעים עשרות מיליארדי דולרים

תוצאות מבחני העמידות שערך ופרסם שלשום הבנק הפדרלי המרכזי מלמדות כי רובם המכריע של הבנקים בארה"ב יוכלו לעמוד גם בתסריטים של משבר כלכלי קשה

ארז רומס 19:2414.03.12

מגזר הבנקאות האמריקאי יכול לנשום לרווחה: תוצאות מבחני העמידות (Stress Tests) שערך ופרסם שלשום הבנק הפדרלי המרכזי מלמדות כי רובם המכריע של הבנקים בארה"ב יוכלו לעמוד גם בתסריטים של משבר כלכלי קשה.

 

המשמעות: הבנקים יוכלו לשחרר למשקיעיהם עשרות מיליארדי דולרים בדמות

דיבידנדים גבוהים ורכישה חוזרת של מניות. בנוסף, מדובר בהישג פסיכולוגי ותדמיתי, המחזיר ביטחון לשווקים ומחזק את מעמדו של ממשל אובמה כמי שהחזיר את המגזר הבנקאי למסלול שממנו סטה ב־2008.

 

לפי דיווח של סוכנות בלומברג, 15 מתוך 19 הבנקים שנבדקו עברו בהצלחה את מבחני העמידות. אם לתרגם את ההצלחה למונחים בנקאיים קונקרטיים: 15 מתוך 19 הבנקים הגדולים ביותר בארה"ב מחזיקים ברמת הון נזיל הגבוהה מהסף התחתון שנקבע על ידי הרגולטור. באופן הזה, ניתן להבטיח שבמקרה של תנאי שוק קשים באופן קיצוני (חדלות פירעון של לווה מרכזי, התפוצצות בועה, אסון טבע וכד'), הבנק יוכל לעמוד בהתחייבויותיו מבלי להזדקק לסיוע ממשלתי, כפי שאירע בקנה מידה קטסטרופלי ב־2008.

 

הנחת המוצא במבחנים היתה התכווצות של התמ"ג בארה"ב בשיעור של 8% כבר ברבעון הראשון של 2012, והמשך התכווצות רצופה של התוצר עד הרבעון הראשון של 2013. במקביל הבנק הניח כי המיתון ההיפותטי יהיה עולמי ויכלול את גוש היורו, את בריטניה ואת יפן, כאשר הצמיחה במדינות מזרח אסיה תתכוץ ל־5%.

 

ואמנם, בתרחישי הקיצון שנבדקו נמצא כי 19 הבנקים שנבדקו צפויים להפסיד באופן מצרפי 534 מיליארד דולר בתוך תשעה רבעונים כתוצאה מהפסדים שקשורים לתיק ההלוואות, לירידת ערך של ני"ע שברשותם, לסיכון של ירידה באיכות האשראי של צדדים למסחר, ולשוק הפיננסי הגלובלי.

 

כמו כן, המבחנים העלו כי ההכנסות של הבנקים עשויות להצטמק ב־115 מיליארד דולר נוספים בעקבות סיכונים תפעוליים, הונאות, כשלי מערכת המחשב, תביעות מצד עובדים, ותביעות בקשר לחבילות משכנתאות שנארזו על ידי הבנק.

 

בתרחישי הקיצון שנבדקו, יקטן הון הליבה של הבנקים במגזר מ־10.1% כיום, ל־6.3% ברבעון הרביעי של 2013. הון הליבה הוא רכיב ההון האיכותי והמשמעותי ביותר של הבנקים, ויחס הון הליבה, המהווה את המדד בה"א הידיעה ליציבותו של בנק, מתקבל באמצעות חילוק ההון הנזיל של הבנק בנכסי הסיכון שלו.

 

מבין כל 19 הבנקים שנבחנו, אף בנק לא קיבל דרישה מיידית להעלות את יחס הלימות ההון שלו, עובדה שניתן לפרשה כחוסן רב יותר של הבנקים בארה"ב לעומת עמיתיהם באירופה, הנמצאים בקדחת של מכירות, מיזוגים והתייעלויות כדי להעלות את רמת ההון שלהם בעקבות המשבר המתמשך בגוש היורו. ואמנם, מניות הבנקים האמריקאיים הגיבו בחיוב לחדשות וטיפסו באחוזים בודדים עם סגירת המסחר שלשום בבורסת ניו יורק.

 

עם זאת, מבין הבנקים הגדולים שעברו את המבחנים, בלט לרעה ענק הבנקאות סיטיגרופ. לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", אף כי הבנק עמד בדרישות הלימות ההון ועבר למעשה את המבחנים, הפדרל ריזרב אסר עליו להגדיל את הדיבידנדים שלו או את הקנייה החוזרת של מניות, בטענה כי הדבר יפגע בדרישות ההון המינימליות שבהן עליו לעמוד. בכך נפגעו מאמציו של הבנק, שנזקק לחילוץ מסיבי בעת המשבר, להשיב למשקיעיו את הביטחון.

 

כמו כן, בנק שעורר את כעסו של הפדרל ריזרב היה בנק ג'יי.פי מורגן. הסיבה: הבנק הזדרז להודיע כי קיבל את אישורו של הפדרל ריזרב להעלות את הדיבידנדים למשקיעיו ב־20%, יומיים לפני התאריך המקורי שבו הוא היה מיועד להודיע על כך.

 

הבנק, בהובלתו של היו"ר והמנכ"ל ג'יימי דיימון, העלה את הדיבידנד לרמה של 30 סנט למניה מ־25 סנט למניה, ואף אישר תוכנית רכישה חוזרת של מניות בשווי 15 מיליארד דולר.

 

בעקבות הפרסום על חלוקת הדיבידנדים בג'יי.פי.מורגן, הקדימו גם בנקים נוספים, ובהם וולס פארגו, בנקורפ ו־PNC פייננשל סרוויסס, את פרסום תוכניות הדיבידנדים שלהם. בדברים שמסרו מקורבים בפדרל ריזרב לסוכנות בלומברג, נאמר כי הבנק התרגז על הפרסום המוקדם משום שהוא קיווה לפרסם את התוצאות בשלישי בערב, עם סגירת המסחר, ולהקדים בכך את התעשייה. עוד מסרו המקורבים כי בבנק חששו כבר בתחילת השבוע שתוצאות המבחנים דלפו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x