אלוביץ' הפסיד יותר, אבל הנפגע העיקרי הוא בן־דב
שוויין המצרפי של סלקום, פרטנר ופלאפון נחתך אתמול ב־1.3 מיליארד שקל. זאת בעקבות כניסתה של גולן טלקום לשוק הסלולר, אשר הכניסה את השחקניות לסחרור. כלל לא בטוח שכולן יתאוששו
עליית המדרגה בתחרות בשוק הסלולר, שהוכרזה שלשום עם כניסתה לשוק של גולן טלקום שהשיקה מסלול במחיר של 99 שקל ללא הגבלה, היוותה את הטריגר לאחת ממלחמות המחירים הגדולות שנראו במשק הישראלי. HOT Mobile, שהגיבה באותו יום עם השקת מסלול חופשי ב־89 שקל לחודש, רק ליבתה את האש. הרגולציה המתהדקת שהפעיל משרד התקשורת, בשנים האחרונות לבשה סוף סוף צורה וערערה את יסודותיהן של שלוש החברות הוותיקות.
אתמול, אחד מהימים הסוערים ביותר שידעו מניות התקשורת בשנים האחרונות, איבדה מניית סלקום 9.6%. אליה הצטרפו גם מניית פרטנר, שנחלשה ב־8.2%, ומניית בזק, המחזיקה בפלאפון, שרשמה ירידה של 4.3%. הירידות בחברות אלו תורגמו לצלילות חדות גם בחברות האחזקה שלהן, והתזמון, כאמור, לא יכול להיות גרוע יותר עבורן.
פרות המזומנים של נוחי דנקנר נמצאות במצוקה
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
קבוצת אי.די.בי, השולטת בסלקום דרך חברת דסק"ש, ראתה בשנה החולפת כיצד שתיים מפרות המזומנים המרכזיות בקבוצה, סלקום ושופרסל, הולכות ונשחקות - הראשונה בשל התחרות הגוברת והשנייה בצל המחאה החברתית. שחיקת הרווחיות של שתי החברות מקטינה את זרם הדיבידנדים העתידי שצפוי להתקבל מהן.
שווייה של סלקום, שדו"חותיה לרבעון הראשון פורסמו אתמול והצביעו על צניחה ברווחים, נחתך אתמול בכ־400 מיליון שקל. מתחילת 2011 נמחקו לא פחות מ־7.7 מיליארד שקל משווי החברה. שווי האחזקה של דסק"ש בסלקום נחתך ב־3.6 מיליארד שקל, אך במהלך תקופה זו היא נהנתה מדיבידנדים רבעוניים של כ־511 מיליון שקל, כולל הדיבידנד שסלקום תחלק מחר בגין רווחי הרבעון הרביעי של 2011.
בנוסף, בימים אלו מתמודדת קבוצת אי.די.בי עם לחץ כבד על המניה ועל איגרות החוב של החברות במעלה הפירמידה. הורדת דירוג האשראי של אי.די.בי אחזקות בשלוש דרגות על ידי S&P מעלות בתחילת השבוע ל־BBB מינוס, העלתה את מפלס הלחץ של מחזיקי אג"ח, שנסחרות כיום בתשואות דו־ספרתיות גבוהות. כך למשל, אג"ח ג' של אי.די.בי אחזקות איבדה מתחילת השנה כ־22% והיא נסחרת במחיר המשקף לה תשואה לפדיון של 63%.
ירידת ערך ההשקעה של כור, החברה־הבת של דסק"ש, במניות בנק קרדיט סוויס השוויצרי, וכן ירידת השווי של פרויקט הפלאזה בלאס וגאס, שבו שותפות נכסים ובנין (25%) ואי.די.בי פתוח (25%) עם אלעד גרופ של יצחק תשובה, גרמו לחלק מהחברות במעלה השרשרת קושי בהזרמת דיבידנדים כלפי מעלה ולמצוקה תזרימית עתידית, שבשוק נתפסת כגורם שעלול להקשות על אי.די.בי אחזקות בהחזר החוב.
החלום הסלולרי של אילן בן־דב הפך לסיוט
בן־דב, בעל השליטה בפרטנר, נכנס לחברה בקול תרועה רמה באוגוסט 2009, אז סיכם על רכישת השליטה בה מידי האצ'יסון. בן־דב, יבואן מכשירי סמסונג לישראל, הנמצא היום במגעים להסדר חוב בחברת טאו שבבעלותו, בוודאי לא דמיין לעצמו כי כך יתפתח החלום הסלולרי שלו. שווייה של פרטנר נפל מאז תחילת 2011 ב־7.5 מיליארד שקל והיא שווה היום 3.6 מיליארד שקל - כ־1.7 מיליארד שקל פחות מהסכום שבו רכש בן־דב את השליטה (45%) בחברה. מאז רכש בן־דב את השליטה בפרטנר באמצעות חברת סקיילקס, קיבלה האחרונה כ־1.45 מיליארד שקל בדיבידנדים, חלקם בזכות חלוקת דיבידנד מיוחד של 1.4 מיליארד שקל בדרך של הפחתת הון.
בן־דב, שמימן את רכישת השליטה בפרטנר, בגיוס חוב, נמצא כיום בבעיה מול מחזיקי אג"ח סקיילקס. שווי מניות פרטנר שבידי סקיילקס נפל ל־1.6 מיליארד שקל בלבד. הפעילות השנייה של סקיילקס, יבוא מכשירי סמסונג, עלולה להיפגע בקרוב בעקבות פתיחת שוק יבוא המכשירים לישראל. מול שתי פעילויות אלה, לסקיילקס יש חוב עתק של כ־2.4 מיליארד שקל. בנוסף, פרטנר רשמה ברבעון האחרון של 2011 הפסד, שנוצר בעקבות הפחתת שווי מוניטין לסמייל 012, שאותה רכשה רק אשתקד. הפחתת השווי פגעה ביכולת חלוקת הדיבידנדים שלה, שעליה נשענה סקיילקס לפירעון השוטף של חובותיה.
בן־דב נמצא כיום על פרשת דרכים. שלושה ניסיונות להכניס שותף לפעילות סקיילקס כדי להגדיל את קופת המזומנים של החברה העלו חרס (ראו הרחבה בשוק, עמ' 2–3). גם אופציית מכירת חלק ממניות פרטנר ואולי אף גרעין השליטה, שנמצאת על השולחן, נחשבת לבעייתית מבחינת התזמון - הן בעקבות ירידת השווי של פרטנר והן מכיוון שסקיילקס תגיע למו"מ אפשרי כשהיא במצוקת מזומנים.
בדומה לאי.די.בי, הבעיה בקבוצה של בן־דב מחריפה ככל שעולים במעלה הפירמידה. מניות סאני, החברה־האם של סקיילקס, נחתכו אתמול ב־17%. איגרות החוב של החברה מסדרה א' נפלו גם הן בשיעור דומה והן משקפות תשואה לפדיון של 62%. מחזיקי אג"ח של סאני נהנים משעבוד על מניות סקיילקס, אך מכיוון שגם שוויין של האחרונות צנח אתמול ב־8.4%, נדרשת כיום סאני להגדיל את הביטחונות עבורן. אם סאני לא תעמוד בכך, היא עלולה להתחיל כדור שלג, בדמות העמדה לפירעון מיידי של החוב בסאני.
בן־דב, המחזיק ב־82% מסאני, מופסד ב־750 מיליון שקל "על הנייר" בסאני מאז רכש את השליטה בפרטנר.
שאול אלוביץ' הפסיד 1.5 מיליארד שקל "על הנייר"
מצבו של שאול אלוביץ', בעל השליטה בבזק, נחשב טוב ביותר ביחס ליריביו. זאת בזכות הדיבידנדים הנדיבים שחילקה בזק מאז רכש בה את השליטה באפריל 2010. בזק איבדה אתמול 600 מיליון שקל משווייה ומתחילת 2011 מחקה למשקיעים 15.7 מיליארד שקל. אך הדיבידנדים (כולל אלו שיוחלקו בהמשך החודש) שקיבלה עד כה בי קומיוניקיישנס, המחזיקה ב־30% מבזק, עומדים על כ־2.2 מיליארד שקל ומכסים שליש מעלות ההשקעה של אלוביץ' בבזק.
ירידת השווי של בזק, מ־29 מיליארד שקל ביום רכישתה ל־13 מיליארד שקל כיום, הותירה את המניות שבשליטת אלוביץ' על כ־4 מיליארד שקל בלבד. שווייה של אינטרנט זהב, שנמצאת בראש הפירמידה של אלוביץ', נחתך מאז רכישת השליטה בבזק ב־2 מיליארד שקל. ואלוביץ', שמחזיק 79% מאינטרנט זהב באמצעות חברת יורוקום הפרטית, הפסיד מאז "על הנייר" 1.5 מיליארד שקל.