$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט" - חזית חדשה למימן: דוראד תדרוש פיקדון שהעמידה ל־EMG

דוראד, שמקימה תחנת כוח פרטית באשקלון, העמידה את הפיקדון במסגרת העסקה לאספקת גז עם EMG ב־2007, וכעת היא מתכוונת לבקש ממנה 12–15 מיליון שקל

ליאור גוטמן 07:0626.06.12

חברת דוראד, שמקימה תחנת כוח פרטית באשקלון, צפויה לפנות בשבועות הקרובים לספקית הגז המצרית המושבתת EMG ולדרוש ממנה את הפיקדון שניתן לה בעבר לאחר חתימת הסכם הגז בין הצדדים - כך נודע ל"כלכליסט". הנושא נידון לאחרונה בהנהלת החברה, ואומדנים ראשוניים מעלים שדוראד תבקש מ־EMG

סכום של 12–15 מיליון שקל. אמפל, בשליטתו של איש העסקים יוסי מימן, מחזיקה בכ־12.5% ממניות EMG.

 

עסקת הגז עם דוראד נחשבה לאחת מעסקאות האנרגיה המשמעותיות שביצעה EMG בישראל. בדצמבר 2007 חתמו הצדדים על חוזה לאספקת גז טבעי לתקופה של 15 שנה ובהיקף של כ־2 מיליארד דולר. הגז יועד לתחנת הכוח שדוראד מקימה בימים אלו באשקלון, שאמורה לפעול במהלך 2013 ולספק כ־800 מגה־ואט (כ־7% מכושר הייצור הנוכחי של חברת החשמל). עלות בניית התחנה, שמבוצעת על ידי חברת וודגרופ האמריקאית, היא כ־5 מיליארד שקל. עם זאת, 14 פיצוצי חבלה בצנרת שמוליכה ממצרים לישראל - לצד ההכרזה על ביטול חוזה הגז בין ממשלת מצרים ל־EMG בסוף אפריל - השאירו את דוראד בלי גז לשם הפעלתה של תחנת הכוח.

 

הערבויות לא הועמד

 

חברת א. דורי, שמחזיקה ב־18.75% ממניות דוראד, ציינה בדו"חותיה לשנת 2011 כי במסגרת ההסכם התחייבה דוראד להעמיד ל־EMG ערבות בנקאית של 60 מיליון דולר, וערבות קונצרן נוספת בהיקף של 17 מיליון דולר לחמש שנים מיום תחילת האספקה. עם זאת, הסכומים הללו לא הועמדו מעולם ולמעשה נותר רק הפיקדון, שאותו תדרוש דוראד חזרה. ההסכם בין הצדדים מחייב את EMG למצוא ספק חלופי לגז אם יש כשל בהזרמה, אולם במציאות מונופוליסטית (שותפות תמר היא כרגע ספקית הגז היחידה בישראל) ותחת הטענה של EMG כי הפסקת הגז היא "כוח עליון", הסעיף הפך למיותר.

 

חוזה חדש מול תמר

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", עד סוף החודש אמורה דוראד לחתום על חוזה גז חדש עם שותפות תמר. על פי החוזה החדש, שותפות תמר תספק גז בהיקף של 0.6 עד 0.7 מיליארד מ"ק לתקופה של 10–15 שנה, ובהיקף כספי של כ־1.5 מיליארד שקל. ההסכם בין הצדדים כבר גובש אולם עבר שינויים והפחתת כמויות לאחר דרישות הממונה על הגבלים עסקיים ורשות החשמל לצמצם את היקף החוזים. במקביל, החברה לישראל חידשה את המגעים עם תמר לרכישת 2.2 מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה ולתקופה של 15 שנה.

 

השותפים הנוספים בדוראד הם חברת קצא"א הממשלתית (37.5%), אדלטק (18.75%), זורלו הטורקית (25%) וא. דורי, שהכניסה לפני כשנה את אלומיי של שלמה נחמה בכ־8% לפרויקט.

 

מקבוצת מרחב, בעלת השליטה באמפל, לא התקבלה תגובה עד סגירת הגיליון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x