$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": הראל, אקסלנס ופסגות יכריעו את גורלו של דנקנר

בעלי איגרות החוב של אי.די.בי יכנסו מחר אסיפה כדי לדון על המשך דרכו של הקונצרן שהיה בעבר הגדול במשק. בינתיים, דנקנר מנהל מו"מ להכנסת משקיע אמריקאי תמורת שליטה משותפת

גולן חזני 06:5102.09.12

היום שאי.די.בי ונוחי דנקנר ניסו להימנע ממנו קרוב לשנה מגיע. מחר בבוקר יתכנסו מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות בבית החייל בת"א לאסיפה ראשונה כדי להחליט אם לנקוט מהלכים נגד החברה. המיקום שנבחר יותר מסמלי. לפני שלוש שנים התכנסו שם המחזיקים של אפריקה ישראל לאסיפה ראשונה וב־30 באוקטובר נחתם ההסדר הראשון בעידן של הסדרי החוב החדשים.

 

נוחי דנקנר צריך 365 מיליון שקל בתוך שנה

 

מחזיקי אג"ח אי.די.בי יצביעו על שני סעיפים נכון לעכשיו: מינוי נציגות, אם משותפת לכל הסדרות ואם נפרדת, והסמכת הנאמנים לנקוט הליכים נגד החברה, וזהו הסעיף המשמעותי. להחלטה חיובית בסעיף זה יכולה להיות משמעות מרחיקת לכת עבור אי.די.בי.

 

מחזיקי אחת הסדרות יכולים להחליט להוציא צו מניעה נגד חלוקת התשלום הקרוב של סדרה ב' בשבוע הבא. מתן צו מניעה זמני כרוך בהכרח בהליך עיקרי לצדו, והליך כזה צפוי להיות בקשה לפירוק החברה, שכן צו מניעה חייב להיות מוגש בתוך שבעה ימים לבית המשפט עם בקשה לנקיטת צעדים בנוגע לנכסי החברה. "דנקנר היה הראשון שהיה צריך להגיע מולנו להסדר וברגע שזה לא קורה, הליך כזה הוא בלתי נמנע", אמר גורם מבין המחזיקים.

 

נוחי דנקנר. לא יגיע לישיבה מחר נוחי דנקנר. לא יגיע לישיבה מחר צילום: עמית שעל

 

דנקנר עצמו לא צפוי להגיע לאסיפה ויחקה בכך את לב לבייב ויצחק תשובה, אבל המנכ"ל שלו חיים גבריאלי יגיע עם אייל סולגניק ושוני אלבק, שניהם יוצאי רשות ני"ע ומנהלים בכירים בחברה. אתמול פנה דנקנר במכתב לעובדי אי.די.בי שבו כתב בין היתר כי "הימים קשים אבל אני מתכוון להמשיך לפעול ולנקוט כל דרך כדי להגן על כספו של כל מי שהשקיע בחברות הקבוצה, לשמור על זכויות כל בעלי החוב וכל בעלי המניות. אמשיך להיאבק עד ההתייצבות. אנו עובדים ואיננו נרתעים מביצוע כל הצעדים הנדרשים: נפעל להזרמת כספים, נמכור נכסים, נמשיך בצעדי התייעלות וקיצוצים בהוצאות". דבריו של דנקנר לעובדים כללו אמירה כי בקרוב יצרף שותפים ראויים לאי.די.בי. ל"כלכליסט" נודע כי דברי דנקנר נוגעים למו"מ שהחל בימים האחרונים עם איש עסקים יהודי לגבי מתווה שבו יוזרמו יותר מחצי מיליארד שקל לקבוצה, כשבתמורה יקבל השותף שליטה משותפת עם דנקנר, שצפוי להישאר בתפקיד היו"ר. בשוק ההון מטילים ספק בנוגע לאפשרות שדנקנר יצליח להכניס משקיע בלי להעביר את השליטה.

 

 

הכסף בקופה לא יספיק

 

כמו אפריקה ישראל, גם אסיפת אי.די.בי מתכנסת כשבקופת החברה מאות מיליוני שקלים במזומן. יש הבדל משמעותי בין המקרים: אפריקה ישראל החליטה מיוזמתה ללכת להסדר חוב. אי.די.בי מתנערת מהצורך באסיפה, וטוענת כי 223 מיליון השקלים שבקופתה מאפשרים לה להמשיך להתנהל כרגע כחברה שיכולה לפרוע את חובותיה. המחזיקים חושבים אחרת. הכסף יספיק לעשרה חודשים וקשה להאמין שעד אז יימצא פתרון שיאפשר לחברה לשלם חוב של 1.6 מיליארד שקל למחזיקים ושל 300 מיליון שקל לבנקים.

 

האסיפה כונסה בעקבות הערת העסק החי בדו"חות החברה. כשרואי חשבון של חברה רושמים הערה כזו, המשמעות היא שהסיכוי שחברה לא תעמוד בתשלום חובותיה גדול מהסיכוי שהיא כן תעמוד בו. יצוין שבניגוד למקרים כמו סאני או טאו של אילן בן דב, שבהם הערת עסק חי הובילה להסדר מיידי, כאן הבהירה אי.די.בי בתוך הדו"חות כי יש אמנם הערת עסק חי, אבל החברה איננה מצויה בהפרה מול המחזיקים וחשה שביכולתה לפרוע את החוב.

 

אי.די.בי אחזקות סיימה את הרבעון בהפסד של 1.27 מיליארד שקל, והגיעה לגירעון של 1.65 מיליארד שקל בהון העצמי. כפי שנחשף באתר "כלכליסט", נאמני האג"ח לא המתינו לדו"חות שהתפרסמו ביום שישי, וכבר בחמישי בערב שלחו מכתב לחברה ובו הזהירו את הדירקטורים לא להוציא כספים מתוך החברה וכי כל תשלום יהווה העדפת נושים.

 

חיים גבריאלי ונוחי דנקנר. "נזרים כסף ונקצץ בהוצאות. יבואו גם שותפים ראויים" חיים גבריאלי ונוחי דנקנר. "נזרים כסף ונקצץ בהוצאות. יבואו גם שותפים ראויים" צילום: אוראל כהן

 

אי.די.בי אמורה לשלם למחזיקי האג"ח סדרה ב' 35 מיליון שקל בשבוע הבא. הנאמנים דרשו מהחברה להביא את הכסף ממקורות חיצוניים, מה שיעניק להם מרווח של שלושה חודשים נוספים עד לתשלום הבא בדצמבר. הכוונה במקורות חיצוניים היתה לבעלי השליטה דנקנר ומשפחת מנור, וגם למשפחת לבנת, שמחזיקה מניות אך יצאה מגרעין השליטה באי.די.בי, אולם בעיני חלק מהמחזיקים היא גם חייבת להיות בין המזרימים משום שבשנים הטובות של החברה היא נטלה דיבידנדים שמנים. יצוין כי בשנים 2007–2011 חילקה אי.די.בי אחזקות 2.4 מיליון שקל דיבידנדים.

 

החברה השיבה בשלילה לדרישה להזרמת הון חיצוני. המשמעות: דנקנר החליט להילחם ולהרוויח זמן, שבעיניו אין סיבה שלא יקבל מאחר שנקט את כל הצעדים כדי להמשיך לקיים את החברה, כשגייס 321 מיליון שקל בהנפקה פרטית ומימש את האחזקה בכלל תעשיות.

 

76% בידי גורמים פרטיים

 

"כלכליסט" חושף כאן תמונה מפתיעה. בזרקור אל הרכב המחזיקים של אג"ח הקבוצה: פחות מ־24% ממחזיקי האג"ח בחמש הסדרות הם גופים מוסדיים. מרבית המחזיקים הם גורמים פרטיים. המוסדיים מחזיקים ב־367 מיליון שקל בחמש סדרות האג"ח מתוך סך כולל של 1.531 מיליארד שקל.

 

הנתון הזה מצביע כנראה על מצב שבו רוב המחזיקים באג"ח של הקבוצה הם גורמים פרטיים שרכשו כנראה את האג"ח במחירים נמוכים ביותר בתשואת זבל, במטרה לצבור רווח מהיר. כמו כן הדבר מצביע גם על כך שהמוסדיים הגדולים: מגדל, כלל ומנורה, אבל גם הרבה אחרים, מיהרו למכור את האג"ח שברשותם לאחרונה כדי שלא להיקלע לעין הסערה עם ההגעה לשלב הנוכחי. מגדל מחזיקה ב־6 מיליון שקל בלבד, כולם בסדרה ב', מנורה ב־4.5 מיליון וכלל ב־3.2 מיליון בלבד.

 

יאיר המבורגר. הראל מחזיקה באמצעות הראל פיא קרנות ב־115 מיליון שקל המהוות כ־8% מסך איגרות החוב של הקבוצה יאיר המבורגר. הראל מחזיקה באמצעות הראל פיא קרנות ב־115 מיליון שקל המהוות כ־8% מסך איגרות החוב של הקבוצה צילום: טל שחר

 

עוד נחשף כאן כי מבין המוסדיים שמחזיקים באג"ח בולטים שלושה: הראל, אקסלנס ופסגות. הראל שבשליטת יאיר המבורגר מחזיקה באמצעות הראל פיא קרנות ב־115 מיליון שקל המהוות כ־8% מסך איגרות החוב של הקבוצה, אקסלנס מחזיקה ב־62 מיליון שקל המהווים 4.1% מסך כל האג"ח, ואילו פסגות מחזיקה ב־76 מיליון שקל, 5% בלבד מסך האג"ח.

על פניו מדובר בבשורה טובה עבור דנקנר, משום שפסגות בניהול חגי בדש מובילה את הקו הנצי נגד אי.די.בי. כמו כן, מחזיקים פרטיים לא נוהגים ברובם להגיע לאסיפות, ואם להסתמך על ניסיון העבר עם הראל למשל, שנקטה קו פשרני בהסדר של אפריקה ישראל ודלק נדל"ן, וכן בעובדה שמנכ"ל אקסלנס עוזי דנינו אמר בשבוע שעבר ל"כלכליסט" כי לא תמיד צריך ללכת לפירוק בהסדרי חוב, ייתכן שמצבו של דנקנר טוב משחשבנו.

 

אולם צריך לזכור שמחזיקי אג"ח פרטיים יודעים להתאגד ובמקרה של דלק נדל"ןאף עשו זאת והיו המילטנטים בסופו של דבר מבין המחזיקים. ובנוסף, 7% (107 מיליון שקל) מהאחזקה של הראל מוחזקת על ידי הראל פיא קרנות בניהולו של אבי שוייצר שעשויה לנקוט קו נצי יותר מהראל עצמה. הפניקס מחזיקה ב־2% וכך גם הלמן אלדובי. דש איפקס ומיטב מחזיקות ב־1% וכך גם קופות הפנסיה הוותיקות. המדידה היא רק מצד גופים שמחויבים לדווח על אחזקותיהם למפקח על הביטוח ויש אפשרות שגוף אחר אסף אגרות חוב מתוך מחשבות להשתלט על הקונצרן.

 

סדרות ג', ד' וה' יילחמו יותר

 

בחלוקה לסדרות, כבר עתה ברור שסדרות ג', ד' וה' הן הסדרות הפוטנציאליות לצרות מבחינת דנקנר. לסדרה ג', 268 מיליון שקל בהיקפה, ישנם שני מחזיקים גדולים: אקסלנס עם 28 מיליון שקל והראל פיא עם 18 מיליון שקל כשהיתר הם עם אחזקה זניחה. סדרה ד', הגדולה ביותר של 1.074 מיליארד שקל, היא עם נוכחות גדולה יותר של מוסדיים: 76 מיליון שקל של הראל פיא, 72 מיליון שקל של פסגות כולל גלעד קרנות פנסיה שמחזיקה ב־30 מיליון שקל, וארבעה גופים בסדר גודל של 20–230 מיליון שקל: אקסלנס, הפניקס, הלמן אלדובי ודש, כשלמיטב 10 מיליון שקל. הסדרה אמורה להיפרע בין 2016 ל־2020. בסדרה ה', שבה 125 מיליון שקל, מובילה הראל פיא עם 13 מיליון שקל לפני אקסלנס עם 3.2 מיליון שקל וכלל עם 2 מיליון שקל.

 

כאמור אי.די.בי צפויה להילחם, וסבורה כי האינטרס של מחזיקי החוב הוא להשאיר את ההגה בידי דנקנר, וכי במקרה של פירוק יקבלו מחזיקי אגרות החוב של אי.די.בי אחזקות גם את חובות אי.די.בי פתוח. דנקנר נקט צעדים מתבקשים, אמרו בחברה, קיצץ 50% משכרו, לצד קיצוצים של מנהלים נוספים וימשיך בהליכי התייעלות והכנסת משקיע, כך שהמחזיקים יכולים להירגע ולתת לחברה את האפשרות להמשיך לממש נכסים ולגייס הון חיצוני ממשקיע בניסיון לצאת מהמצב שאליו נקלעה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x