דראגי: "האפשרות להורדת ריבית כלל לא עמדה על הפרק"
נשיא הבנק המרכזי של אירופה מריו דראגי אמר כי רכישות האג"ח של הבנק המרכזי יספקו ליוון מנוע פיננסי
"ההודעה על תוכנית רכישת אג"ח הקלה על המתחים בגוש היורו בשבועות האחרונים עוד טרם ביצועה", אמר היום (ה') מריו דראגי, נשיא הבנק המרכזי של אירופה, במסיבת העיתונאים בסלובניה. זאת, לאחר שהותיר את הריבית ברמת שפל כל הזמנים - 0.75% על רקע האינפלציה הגבוהה בגוש היורו.
- אג'יו: המחלה הפיננסית שכל העולם מפספס
- "הראלי בארה"ב ייעצר החודש, ויגרור ירידות של 15%"
- אירופה: האבטלה בשיא - 11.4%; הייצור רשם את השפל הגדול מאז 2009
"הבנק המרכזי מוכן להתחיל בתוכנית רכישות האג"ח של הממשלות ברגע שיתקיימו התנאים ההכרחיים לכך. זה הכרחי כעת שהממשלות ימשיכו ליישם את הצעדים הדרושים להפחתת החוב שלהן וימשיכו לחתור לאיזון פיסקלי", הוסיף.
לדבריו, הריבית בגוש היורו לא צפויה להשתנות בקרוב וכי "הצמיחה בגוש היורו צפויה להישאר נמוכה". האינפלציה צפויה לרדת מתחת לרף שהציב הבנק המרכזי - 2%, הוסיף. על פי תכניתו של דראגי, מדינה צריכה להגיש בקשה רשמית לקרן החילוץ של אירופה לקנות את החוב שלה בשוק הראשוני לפני שהבנק המרכזי ישקול רכישת אג"ח בשוק המשני.
לפי דראגי, רכישות האג"ח של הבנק המרכזי צפויות לספק ליוון מנוע פיננסי. עם זאת, המו"מ בין ממשלת יוון לבין נושיה לגבי העברת התשלום הבא מתוך חבילת החילוץ האירופית נקלע שוב למבוי סתום. הטרויקה, הכוללת את נציגי קרן המטבע הבינלאומית, הבנק האירופי המרכזי והנציבות האירופית, סירבו לסעיפי קיצוץ שהיקפם הכולל 2 מיליארד יורו, בין השאר בתקציבי השרים ובמשרות במגזר הציבורי. זאת מתוך תוכנית צנע בגובה 13.5 מיליארד יורו.
בתוך כך, דראגי ממתין שראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי יבקש סיוע למדינה לאחר שלא פחות מארבעה מקורות שונים טענו שלשום כי ספרד מוכנה לבקש מגוש היורו חילוץ כבר בסוף השבוע הקרוב אך גרמניה מנסה למנוע ממנה לעשות זאת בגלל לחצים פנימיים. בתוך כך, גורמים בממשל הספרדי העלו את השאלה האם בכלל יש צורך בעזרה מהבנק המרכזי.
יכולתה של ספרד לגייס כספים צלחה היום כאשר הממשלה מכרה אג"ח ל-2015 בסכום של 3.99 מיליארד יורו בריבית 3.96%. זאת, קרוב לסכום שביקשה לגייס 4 מיליארד יורו (5.2 מיליארד דולר). לפני כשבועיים ספרד הצליחה לגייס 4.6 מיליארד יורו בריבית של 3.845%.
על רקע ההפגנות נגד הקיצוצים ומדיניות הצנע שסערו במדינה בשבוע שעבר, הממשלה הספרדית פועלת להגבלת חופש ההפגנה. בכירה במפלגת השלטון השמרנית טוענת כי חוק יסוד חופש ההפגנה הוא "ישן, רחב ומתירני מדי", ומקדמת רפורמה שתאפשר לממשל לאסור או להגביל פעילויות התנגדות. זאת, על מנת להרחיב את סמכויות השלטון לאסור או להגביל הפגנות גם אם אין הוכחה ברורה לכך שמדובר בהפרה של הסדר הציבורי.