אפריקה תעשיות נפטרה ממשקולת הפלדה ברוסיה
החברה שבשליטת לב לבייב מוכרת את פעילות הפלדה הכושלת ברוסיה לשותפיה תמורת 15 מיליון שקל בתום קרב התשה שבו ניסו הצדדים להפיל את הפעילות זה על זה. המכירה נעשתה בהפסד של 14 מיליון שקל, שקוזז ברובו בזכות שערי מטבע
קבוצת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב חווה תנודות חדות בגזרה הרוסית. לאחר שזרוע הנדל"ן ברוסיה - אפי פיתוח - ספגה ברבעון השני הפחתות בהיקף של כמיליארד דולר בגין שינויי התכנון העירוני במוסקבה, אתמול הגיע איתות נוסף מאותה גזרה, והפעם מכיוונה של החברה־הבת אפריקה תעשיות, שהודיעה על מכירת פעילות הפלדה ברוסיה.
אפריקה תעשיות נשלטת (76%) על ידי אפריקה ישראל, 10% ממנה מוחזקים על ידי קבוצת מנורה והיתר מוחזק בידי הציבור. עד עתה פעלה החברה בשלושה מגזרים: מגזר הפלדה בישראל שרוכז תחת פקר פלדה, מגזר הפלדה ברוסיה שהתנהל תחת החברות קלאודווק (Cloudwalk) ואפוגיי מטאל (Apogey Metal) ומגזר הקרמיקה שמרוכז תחת חברת נגב קרמיקה שנמחקה לאחרונה מהמסחר.
לאחר ההודעה אתמול נותרת אפריקה תעשיות עם שני מגזרים בלבד. לכאורה נראה כי מדובר בצמצום הפעילות, אולם מדובר במגזר המריבה של אפריקה תעשיות שהכביד על דו"חותיה האחרונים. אפריקה מחזיקה בחברת קלאודווק 65%, ואת יתרת המניות מחזיקה קבוצת משקיעים זרים. לאורך החודשים האחרונים נתגלע סכסוך בין שני בעלי השליטה בקלאודווק, כשכל צד מנסה להיפטר מחלקו בחברה המפסידה באמצעות ניצול אופציית מכר (PUT) שעמדה לרשות הצדדים.
השותפים יירכשו את החברה תמורת 3.7 מיליון דולר (כ־15 מיליון שקל). 1.2 מיליון דולר ישולמו באופן מיידי בגין המניות הנמכרות ועוד 2.5 מיליון דולר ישולמו לידי אפריקה תעשיות עבור המשך חוזה השכירות לחלק מהנדל"ן שעליו ממוקמת פעילות הפלדה שנמכרה, ומצוי בשליטת אפריקה תעשיות.
מנכ"ל אפריקה תעשיות הנכנס, אבי מוטולה, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "בתום תקופה של אי הסכמות על אופן ניהול קלאודווק וביצועיה הבעייתיים הצלחנו להגיע להסכמות עם השותפים שירכשו את חלקנו". מוטולה, שהחליף בתפקיד את אברהם נובוגרוצקי אשר קודם לכיסא מנכ"ל אפריקה ישראל במקומו של איזי כהן, נשאל האם בכוונת אפריקה תעשיות לאתר פעילות אחרת בתחומי רוסיה, במקום פעילות הפלדה שנמכרה, ענה "החברה ממשיכה כל הזמן בחיפוש אחר תחומי פעילות הסינרגטיים לליבת פעילותה הן בארץ והן בחו"ל.
מכירת הפעילות לשותפים ברוסיה נעשתה בהפסד של 13.7 מיליון שקל. אולם קיזוז שערי מטבע בגין אותה השקעה מסייע לאפריקה שתרשום ברבעון הקרוב הפסד של 1.8 מיליון שקל בלבד ותיפטר ממשקולת הפלדה שברוסיה.