בלעדי לכלכליסט
ליאו נואי, מתיו ברונפמן ושלום פישר נחקרו תחת אזהרה
רשות ניירות ערך חקרה את השלושה בחשד שעשו שימוש במידע פנים, כאשר רכשו ניירות ערך של ישראלום ושופרסל בזמן שניהלו מגעים לרכישת השליטה בשופרסל מידי נוחי דנקנר. ברונפמן ופישר: "פעלנו לפי החוק"
רשות ניירות ערך עורכת חקירה נגד אנשי העסקים ליאו נואי, מתיו ברונפמן ושולם פישר, בחשד לשימוש במידע פנים בעת רכישת ניירות ערך של החברות שופרסל וישראלום במסגרת המסחר בבורסה בתל־אביב. ל"כלכליסט" נודע כי ברונפמן ופישר נחקרו בחודש שעבר תחת אזהרה במשרדי הרשות, בעוד שנואי נחקר יותר מפעם אחת בחודשים האחרונים. ברונפמן מתגורר בניו יורק ונואי בלונדון. שולם פישר הוא היחיד מבין השלושה שמתגורר בישראל.
- מעלות הורידה דירוג לשופרסל; "הנזילות של החברה - פחות ממספקת"
- יו"ר ישראלום למחזיקי האג"ח: "אתם פרנואידים"
- ליאו נואי בהתבטאות נדירה: "כבר לפני 5 שנים הבנתי שדנקנר ייפול"
מדובר בשתי חקירות שונות שמנהלת הרשות. נואי נחקר בקשר לרכישת 0.3% ממניות שופרסל יומיים לפני שחתם עם ברונפמן ופישר על הסכם לרכישת השליטה ברשת שופרסל מידי דיסקונט השקעות שבשליטת נוחי דנקנר.
ברונפמן ופישר נחקרו על רכישת איגרות חוב של חברת ישראלום הבורסאית שבבעלותם, ושבאמצעותה עמדו לרכוש את השליטה בשופרסל עם נואי. השניים חשודים כי רכשו יחדיו אג"ח של ישראלום תמורת כמיליון שקל בחודש שלפני העסקה, כשהאג"ח רשמו עלייה של עד 20% בעקבות החתימה על העסקה.
חקירת הרשות נגד השלושה נמשכת כבר קרוב לשנה, כשבמהלך התקופה נעשו עמם כמה בירורים. בחודש שעבר הוחלט לזמן את ברונפמן ופישר לחקירה תחת אזהרה, כנראה לאור מידע חדש שהתקבל בנושא.
מדובר בחקירות נגד שלושה שמות בולטים בקהילת העסקים הישראלית. מתיו ברונפמן הוא הבולט שבהם - הוא מייצג בישראל את משפחת ברונפמן שמחזיקה בשליטה בבנק דיסקונט, והוא ככל הידוע בעל השליטה הראשון בבנק, שנחקר תחת אזהרה על ידי רשות רגולטורית בישראל. נואי היה בעל השליטה בחברת בריטיש ישראל עד למכירתה למליסרון תמורת 1.72 מיליארד שקל בסוף 2011, ואילו פישר החרדי משמש כשותפו העסקי של ברונפמן בשופרסל (שם הוא משמש כיו"ר), בזיכיון לייבוא מוצרי איקאה לישראל ובעסקים נוספים, ונחשב לאחד מאנשי הקמעונאות הבכירים בארץ.
עניין של תזמון
בערב חג הסוכות אשתקד, ב־12 באוקטובר 2011, דיווחה דסק"ש מקבוצת אי.די.בי על עסקה למכירת השליטה (46%) בשופרסל בעסקת ענק של 2.4 מיליארד שקל. במסגרת העסקה היה אמור נואי לרכוש את עיקר המניות הנמכרות (32%), ואילו ישראלום שהחזיקה כבר ב־18.5% משופרסל, חתמה על רכישת כ־13.5% מהמניות, כך שבסופו של יום אמורים היו שני הצדדים להחזיק בחלקים שווים בשליטה בשופרסל. העסקה נחתמה לפי שווי של 5.26 מיליארד שקל לשופרסל - הגבוה ב־47% משווי השוק של החברה באותו היום.
אך העסקה לא הושלמה. ב־21 בנובמבר 2011 נפגשו הצדדים בלונדון לדון בהשלמת העסקה, אולם לא הגיעו לכלל הסכמות בחילוקי דעות שהתגלעו ביניהם - כנראה סביב פתיחת נושא המחיר ובונוס שנדרשו הקונים, לטענתם, לשלם לעובדי שופרסל, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.
ימים אחדים לאחר חתימת העסקה, נחשף ב"כלכליסט" כי טרם חתימת העסקה רכש נואי בבורסה מניות שופרסל בהיקף של כ־10.5 מיליון שקל (0.3% מהחברה). נואי ביצע את רכישת המניות באמצעות בנק ברקליס ב־10 באוקטובר 2011, ובאותו היום זינקה המניה ב־7.1%. יומיים לאחר מכן, ב־12 באוקטובר, נחתם כאמור מזכר הבנות בלתי מחייב למכירת השליטה בשופרסל לנואי, ברונפמן ופישר, מה שהביא לעלייה נוספת בשער המניה.
בתחילה פנה ברקליס לדסק"ש, בהצעה לרכוש את המניות ממנה, אולם משנענה בשלילה, רכש אותן משני גופים מוסדיים במהלך המסחר בבורסה. המניה, שזינקה כאמור באותו היום, ריכזה גם מחזור גבוה של 21.7 מיליון שקל - כ־0.6% ממניות החברה לעומת מחזור ממוצע של 1.8 מיליון שקל.
רכישה שכזו אינה מעוררת שאלות מיוחדות בדרך כלל, ויש להניח שאנשים המנהלים עסקים של מיליארדי שקלים קונים ומוכרים מניות בהיקפים של מיליוני שקלים באופן קבוע. אולם כשרכישה כזו הזניקה את המניה ויומיים מאוחר יותר התברר שהשליטה בחברה עברה לידיים אחרות ובמחיר גבוה במיוחד לעומת שווי השוק - החלה החקירה.
בעקבות הפרסום ב"כלכליסט" שיגר נואי, באמצעות פירמת עורכי הדין הבינלאומית Hassans מהסניף בגיברלטר, מכתב לעו"ד שיראל גוטמן־עמירה, ראש מחלקת התאגידים ברשות ני"ע, שבו טענו כי "הלקוח שלנו עדכן את הברוקרים שלו בלונדון לרכוש במשך תקופה מסוימת את מניות שופרסל, כשהרכישה האחרונה נעשתה ב־10 באוקטובר. למען הסר ספק, יש לציין כי פעולות אלו בוצעו לפני פתיחת מגעים כלשהם עם קבוצת אי.די.בי לגבי רכישת מניות שופרסל. אנחנו מאשרים גם כי הלקוח שלנו הגיש הצעה לרכישת המניות בשופרסל אך ורק על בסיס מידע ציבורי וכי הוא החל בביצוע בדיקות נאותות רק לאחר שחתם עם המוכרים על מזכר הבנות בלתי מחייב ב־12 באוקטובר".
נואי טען בפני חוקרי הרשות שוב את הטענה שהציג בפני גוטמן־עמירה במכתב. סביר להניח כי אם הרשות הטילה אכן ספק בגרסה של נואי, הרי שהספק נבע מהשאלה מדוע רכש דווקא מניות שופרסל מבין כלל המניות הנסחרות בבורסה. בהנחה שהוא היה חשוף רק למידע ציבורי - איזה פוטנציאל כלכלי ראה בחברה שמנייתה ירדה בכ־15% מתחילת השנה ומצויה בפני אתגרים רבים של ענף המזון, העלולים לפגוע ברווחיותה?
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ברונפמן ופישר החלו כבר ב־6 בספטמבר 2011 לבצע רכישה עצמית של שתי סדרות אג"ח (סדרה ד' וסדרה ו') של ישראלום, כשבסך הכל הם רכשו אג"ח בהיקף של קרוב למיליון שקל תוך חודש ימים. מהלך הרכישה החל לאחר שהחברה דיווחה בתחילת ספטמבר שבכוונתה לבצע רכישת עצמית של אג"ח בהיקף של עד 10 מיליון שקל. שולם פישר קנה בחודש ספטמבר אג"ח מסדרה ד' בהיקף של כ־100 אלף שקל, בעוד שברונפמן עצמו רכש אג"ח בהיקף של 400 אלף שקל, כשיום אחד בלבד לפני עסקת שופרסל (11 באוקטובר) רכש אג"ח ב־150 אלף שקל. כתוצאה מהרכישה והזינוק בשער האג"ח ביצעו בכירים נוספים בישראלום רכישות אג"ח בתקופה זו, אולם לא ברור אם נחקרו.
"החוק הוא נר לרגלנו"
ברונפמן ופישר טענו כאמור בחקירתם בחודש שעבר כי הכריזו על תוכנית רכישות וכי הרכישות בוצעו בפועל על ידי נאמן שקיבל הוראות לרכוש, ולא היה חשוף לשום מידע בנושא עסקת שופרסל, וממילא לא נעשה שימוש במידע כזה. יתכן שברונפמן ופישר ראו ברכישה הזדמנות עסקית, אולם החוק קובע כי במידה שהיה מידע מוקדם על ביצוע העסקה עם קבוצת אי.די.בי, הרי שישראלום היתה מחויבת לדווח על כך למשקיעים.
בשבוע שעבר התפוצצה פרשה אחרת שחוקרת הרשות - חשד להרצת מניות בידי נוחי דנקנר, סביב הנפקת מניות אי.די.בי בפברואר. דנקנר עצמו נחקר תחת אזהרה.
ברונפמן ופישר אמרו בתגובה: "פעלנו ואנו פועלים תמיד על פי חוק. החוק הוא נר לרגלינו. אנו משוכנעים שהחקירה תוכיח זאת". כל הניסיונות לקבל תגובה מליאו נואי, נכשלו. מרשות ני"ע נמסר בתגובה כי "איננו מגיבים לשאלות בנושאי חקירות ומודיעין".