הבנק הפדרלי: תוכנית רכישות האג"ח תסתיים במהלך 2013
כך לפי רוב חברי ועדת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי. רוב חברי הוועדה צופים כי הפסקת הרכישות לא תיעשה לפני מחצית השנה. בנפרד, שר האוצר טימוטי גייתנר צפוי לעזוב את תפקידו בסוף ינואר
לראשונה מאז תחילת המשבר הפיננסי העולמי לפני 5 שנים, הבנק הפדרלי עשה את הצעד הראשון המרמז על סיום התחמושת להמרצת השווקים. פרוטוקול ועידת השוק הפתוח מדצמבר שפורסם היום (ה') חושף כי הבנק הפדרלי צופה כי תוכנית רכישות האג"ח (QE3) תגיע לקיצה במהלך 2013.
- ברננקי: "הפד לא יכול למנוע לחלוטין את השפעת הצוק הפיסקאלי"
- הרחבה כמותית 3.1 והסכנה מאחורי הצהרת הפד
- כלכלה וקוץ בה
חברי הוועדה חלוקים בדעתם בנוגע למועד המדוייק של הפסקת הרכישות החודשיות בהיקף של 85 מיליארד דולר. מעט מחברי הוועדה לא צופים זמן מדוייק במהלך השנה להפסקת הרכישות בעוד שחלק חושבים כי זו תיעשה לקראת סוף השנה. כך או כך, רוב חברי הוועדה הסכימו כי הפסקת הרכישות לא תיעשה לפני מחצית 2013.
בוועידת השוק הפתוח לקביעת גובה הריבית של דצמבר החליט הפד על הרחבת תוכנית ההקלה הכמותית, והודיע על רכישת אג"ח של הממשלה בהיקף של 45 מיליארד דולר בחודש החל מינואר. צעד זה בא לאחר פקיעת התוקף של "אופריישן טוויסט" בסוף 2012, בו החליף הבנק המרכזי אג"ח לטווח קצר באג"ח לטווח ארוך. בסך הכל הפד ביצע רכישות בהיקף של 2.3 מיליארד דולר.
ועדת השוק הפתוח של הפד הודיעה בישיבתה האחרונה כי הרכישות ימשיכו "כל עוד מצב שוק התעסוקה לא ישתפר באופן משמעותי". שיעור הריבית האפסי שקבע לפני ארבע שנים יהיה נמוך לפחות עד ששיעור האבטלה ישאר מעל 6.5% ואם האינפלציה תעמוד על פחות מ-2.5% בשנה שנתיים הבאות.
בתוך כך, דווח כי שר האוצר האמריקאי טימוטי גייתנר צפוי לעזוב את תפקידו בסוף ינואר. לפי שני מקורבים לנושא, גייתנר יפנה את כס האוצר גם אם הקונגרס לא יגיע להסכמות על העלאת תקרת החוב הממשלתית.
בנוסף, הוארכה כהונתו של יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר ברוב של 220 קולות מתוך 223 מושבים. ביינר ניהל לאחרונה מול ברק אובמה את המשא ומתן לטובת הרפובליקאים בכל הנוגע לצוק הפיסקאלי - סדרה של העלאות מס וקיצוצים תקציביים בהיקף 607 מיליארד דולר שהיו צפויים להיכנס לתוקף באופן אוטומטי בתחילת השנה אם לא הייתה מושגת הסכמה.
מהלך החודש הקרוב יימשכו הדיונים על התקציב בארה"ב מכיוון שהחוק שאושר על ידי הקונגרס דחה את כניסתם לתוקף של הקיצוצים האוטומטיים בחודשיים. קיים חשש שהפוליטיקאים לא יצליחו להגיע להסכם להעלאת תקרת החוב של 16.4 טריליון דולר עד סוף פברואר.