בלעדי לכלכליסט
אלווריון במגעים למכירת ה־WiMAX לקרן פורטיסימו
ספקית פתרונות התקשורת החליטה לנטוש את החטיבה שכשלה בתחום תקשורת הנתונים בתמורה לעשרות מיליוני דולרים בלבד. פורטיסימו שאמורה לרכוש את החטיבה באמצעות טלרד, ניסתה בעבר לרכוש את השליטה באלווריון כולה
אלווריון מנהלת מגעים ראשוניים למכירת חטיבת ה־WiMAX לפורטיסימו לפי שווי של עשרות מיליוני דולרים בודדים. כך נודע ל"כלכליסט".
- אחרי צניחה של 52% מתחילת השנה: אלווריון מבצעת איחוד מניות
- אלווריון: ירידה של 20% בהכנסות ל-27.1 מיליון דולר ברבעון
- אלווריון: סמנכ"ל הכספים התפטר מתפקידו אחרי 4 שנים
בעבר ניהלה פורטיסימו מגעים לרכישת השליטה (40%) באלווריון תמורת 15 מיליון דולר, אולם מגעים אלו עלו על שרטון. לפני כחצי שנה ניהלה אלווריון, ספקית פתרונות התקשורת למפעילות סלולר, מגעים למכירת חטיבת ה־WiMAX שעוסקת בתחום תקשורת הנתונים בפס רחב לחברה הודית, אולם בסופו של דבר מגעים אלו לא הבשילו לכדי עסקה.
בכוונתה של פורטיסימו לבצע את רכישת החטיבה באמצעות טלרד שבשליטתה, כדי לשלב בין שתי החברות. טלרד מייצרת מתגים ומערכות אחרות לשוק הטלפוניה, כאשר באמצעות חטיבת ה־WiMAX שאותה היא מתכננת לרכוש היא תוכל להציע לספקיות תקשורת פתרון שלם יותר, ולמעשה לחתוך את עלויות השיווק של עסקי ה־WiMAX בצורה משמעותית בעזרת הסינרגיה השיווקית.
ההתמוטטות של נורטל
טלרד עצמה נקלעה בתחילת 2009 למצוקת נזילות על רקע התמוטטות נורטל שהיתה הלקוח העיקרי שלה. מצב זה גרם לבעלת המניות העיקרית שלה, כור, שהחזיקה ב־69% ממניות טלרד, להעביר את מרבית אחזקותיה בטלרד (55%) לפורטיסימו ללא תמורה. בעקבות זאת הפך יובל כהן מפורטיסימו ליו"ר טלרד, והביא לתפקיד המנכ"ל את רן בוקשפן. טלרד מעסיקה כיום מעל ל־100 עובדים, כאשר הכנסותיה השנתיות נאמדות ב־40–50 מיליון דולר, והיא מפתחת כיום מוצרים בתחום האופטיקה והאינטרנט עבור חברות כגון סיאנה ואוואיה.
אלווריון סיימה את הרבעון השלישי עם הכנסות של 27.1 מיליון דולר, כאשר חטיבת ה־WiMAX מהווה כמחצית מהכנסותיה, לעומת הכנסות של 47 מיליון דולר ברבעון המקביל. ההפסד התעצם ל־20.6 מיליון דולר לעומת רווח של 1.5 מיליון דולר ברבעון המקביל. אם לא די בכך, אלווריון שאמרה כי היא שואפת להגיע לאיזון בשורה התחתונה ברבעון הרביעי של 2012, רשמה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הכנסות של כ־95 מיליון דולר בלבד.
התחתית של אלווריון
בעוד כחודש צפויה אלווריון לפרסם את תוצאות הרבעון הרביעי של 2012 - השנה שהיתה מעדיפה בוודאי לשכוח. שווי השוק של אלווריון, נכון לסוף השבוע האחרון בוול סטריט, הסתכם ב־30 מיליון דולר בלבד. לכאורה, מדובר בנקודה נמוכה במיוחד בחיי החברה, אלא שמבחינתה של אלווריון לא מדובר על התחתית, אחרי שבספטמבר היא הגיעה לשווי נמוך אף יותר, ונסחרה לפי שווי של כ־20 מיליון דולר בלבד.
למעשה, על רקע מחיר המניה הנמוך של אלווריון שעומד כעת על 47 סנט בלבד, החליט דירקטוריון החברה לבצע איחוד מניות - כאשר כל עשר מניות ישנות יהוו מניה חדשה אחת - וזאת כדי שאלווריון תוכל להמשיך להיסחר בנאסד"ק, מאחר שהבורסה מחייבת שמחיר המניה של כל חברה נסחרת יעמוד על לפחות דולר אחד.
ניצחונה של המתחרה
ניסיונות המכירה של חטיבת ה־WiMAX נעשים על רקע ניצחונה של הטכנולוגיה המתחרה - ה־LTE - בזירת הדור הרביעי של הסלולר. אלווריון מכרה את מוצרי התקשורת מבוססי ה־WiMAX שלה לאורך שנים במחירים בעלי שולי רווח נמוכים במיוחד, תוך מחשבה שברגע שהיא תצליח לגרום לעולם לאמץ את התקן ,היא תוכל להעלות מחירים אחרי שלב ההחדרה, וכך ליהנות משולי רווח גבוהים יותר. אולם בסופו של דבר רגע זה לא הגיע והחברה נשארה תקועה בשלב ההחדרה ולא נהנתה מהקצפת שמגיעה בשלב שבו הטכנולוגיה מאומצת.
מהרגע שבו הבינה אלווריון כי הטכנולוגיה לא עתידה לתפוס, היא נאלצה לפטר מאות מעובדיה בכמה גלי פיטורים. כיום מעסיקה אלווריון 390 עובדים בלבד לעומת 1,043 עובדים שהעסיקה בסוף 2007.
סיבה נוספת לרצונה של אלווריון למכור את חטיבת ה־WiMAX היא הירידה בקופת המזומנים שלה. בסוף הרבעון השלישי הכילה קופת המזומנים של אלווריון 15.2 מיליון דולר בלבד לעומת קופת מזומנים של 68.9 מיליון דולר ברבעון המקביל. בתקופה האחרונה מכרה אלווריון פטנטים תמורת 19 מיליון דולר, כאשר חלק מהתקבולים צפוי להתקבל גם במהלך הרבעון הרביעי. החברה גם מכרה לנורטל חוב תמורת 5.2 מיליון דולר, כאשר שתי עסקאות אלו הרגיעו לעת עתה את קופת המזומנים שלה. אם תצליח למכור את חטיבת ה־WiMAX, תוכל כעת אלווריון להתמקד בבניית עתידה, על בסיס הטכנולוגיה שרכשה מוויביון. חטיבה זו שעוסקת בשיפור קליטה סלולרית בטווחים קצרים מכניסה לאלווריון כ־20 מיליון דולר בשנה, ובאלווריון מקווים שהכנסותיה יגדלו לכ־60–50 מיליון דולר ב־2014.
ערן גורב, המנכ"ל הקודם של אלווריון, שראה את הירידה בעסקי ה־WiMAX, החליט להמר על רכישת וויביון בנובמבר 2011 תמורת כ־30 מיליון דולר כדי לבנות את עתידה של אלווריון. החלטה זו פגעה באלווריון בשנה האחרונה, אחרי שלא הצליחה לעמוד בתנאי ההלוואה שאותה נטלה מבנק סיליקון וואלי לשם רכישת וויביון. הבנק עצמו העלה את הריבית על ההלוואה, כאשר במקביל הוא קיבל כ־7 מיליון דולר, והחוב צומצם בהדרגה ל־12 מיליון דולר.
אלווריון עושה מאמצים נוספים כדי לחסוך בעלויות פעילותה כיום, כאשר היא בוחנת להעתיק את מקום פעילותה מרמת החייל בתל אביב לאחת הערים הסמוכות, והיא אף בחנה הצעות בקריית מטלון שבפתח תקווה, אולם לעת עתה היא טרם גיבשה החלטה לאן תעבור.
נוטשים את הספינה
בשנה האחרונה עזבו את אלווריון שניים מבכירי החברה על רקע ההרעה במצבה. ערן גורב עזב את אלווריון באפריל 2012, אחרי שהיה מנכ"ל כשנתיים בלבד. לפני כחודש הודיע גם ליאור שמש, סמנכ"ל הכספים של החברה, כי הוא נוטש את הספינה, גם הוא אחרי כשנתיים בתפקיד. את מקומו של שמש תפס אבי שטרן, ששימש כראש מחלקת הכספים של החברה. לפני כשבועיים הודיע דירקטור נוסף בחברה, דן ילון, כי הוא מפסיק לכהן בתפקידו.
כעת נותר לראות האם אלווריון תצליח לבנות את עצמה מחדש באמצעות וויביון, ולהתמקד בשוק חדש, של הפצת תקשורת סלולרית במקומות קשי קליטה או במקומות שבהם לא ניתן להציב אנטנות סלולר לטווחים ארוכים.