נתן חץ: "שוק ההון הישראלי הפך לשוק רע"
מנכ"ל קבוצת אלוני חץ הטיח ביקורת ברגולציה בישראל: "אין חודש בלי חקיקה חדשה. חושבים שהצלחה משמעותה רמאות וקומבינה"
"החברה שלנו חייבת לשוק ההון הישראלי את ההצלחה שלה" אמר הערב (ב') נתן חץ, מנכ"ל אלוני חץ ומבעלי השליטה, במפגש בפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב. "לצערי הרב, מה שמתפתח בשנתיים הארונות ברגולציה, מביא את המצב שלא יכול לקום בישראל אלוני חץ או גזית גלוב חדשה ב-20 השנים הקרובות. ואני מצר על זה מאוד. שוק ההון הישראלי הפך לשוק רע, שלא מפרגן להצלחה, זה שוק שחושב שהצלחה משמעותה רמאות וקומבינה. כמו בכל מקום, יש 3-2 תפוחים רקובים, אבל לא צריך לזרוק את כל הארגז".
- אלוני חץ תשקיע 300 מיליון דולר במיזם משותף עם ג'יי.פי מורגן
- נתן חץ: "השאיפה היא שרבע מהתיק שלנו יגיע מצפון-מזרח ארה"ב"
- נתן חץ: "יש סם כלכלי באוויר"
"כיום, אין חודש שאין חקיקה חדשה ותקנה חדשה. בשוק האמריקאי אין רבע מהרגולציה שיש בארץ, והשוק שם מסדר את עצמו. אם למישהו לא מתאים התנהלות של חברה – הוא מוכר את המניות. אני הצעתי לא פעם למנהלים של גופים מוסדיים למכור את המניות של חברות שהם רואים שלא מתנהלות כראוי, גם אם יפסידו כסף".
חץ הסביר כי השוק צריך ללמוד איך לאזן את עצמו "העונש הכי גדול על בעל שליטה שהוא גם מחזיק המניות הגדול ביותר, זה אם מוכרים את המניות שלו. לא צריך קנסות, לא צריך אכיפה מנהלית. אם מחיר המניה ייחתך בחצי, הוא ירגיש את זה. אין לנו עדיין תרבות של הענשה אזרחית שמתבטאת דרך המניות. הרגולציה מנסה לשים כללים בכלל מספר מצומצם של חברות בעייתיות. אני חושב ש-20 התיקונים של חוק החברות, החוק הכי מודרני שנכנס לתוקף ב-1999, זה שערורייה. לא נותנים לדיו להתייבש".
"המערכת דוחפת את הרגולטורים לחקיקה, ואולי אני הייתי נוהג גם ככה אם אני הייתי במקומם. התשקיף הראשון שלנו היה בעובי של מחברת, והאחרון בעובי של האינציקלופדיה העברית". עם זאת חץ ציין לחיוב את הפעולות האחרונות של רשות ני"ע להקלה: "עכשיו הרשות מתחילה לפעול בנושא, לצמצם את הדו"חות. כל דבר שמגזימים בו, בסוף מתהפך על יוצריו. אני מברך את הרשות על מה שהיא מתחילה לעשות".
הדרך להצלחה - שקיפות
חץ, בוגר שסיים את התואר בחשבונאות בפקולטה בתל אביב ב-1980, פרס בפני קהל אוהד את השקפת עולמו על התנהלות נכונה לחברה ציבורית: "חברה ציבורית צריכה להתנהל בצורה שונה מחברה פרטית. אנחנו פעלנו בשקיפות לפני שדובר על שקיפות. תאמר למשקיעים שלך את האמת גם אם היא לא טובה, גם אם אתה מפסיד - זה ישתלם בטווח הארוך". בנוסף יצא באופן נחרץ נגד עסקאות בעלי עניין: "חברה צריכה להתנהל כמעט בלי עסקאות בעלי עניין – גם אם הן טובות, הן יוצרות אצל המשקיעים הרגשה שיש פה איזושהי קומבינה".
חץ, שהקים את חברת הנדל"ן בתחילת שנות התשעים והנפיק אותה למסחר ב-1993, סקר נקודות בולטות בהצלחת הקבוצה, שהניבה למשקיעים שלה תשואה של פי 144 על כספם ב-20 השנה האחרונות. ,אנשים חושבים שנדל"ן מניב זה בניינים" אמר חץ, "אבל נדל"ן מניב זה אנשים".
לדבריו זהו השינוי המהותי ביותר שעבר על חברת אמות, המרכזת את פעילות הנדל"ן המניב של הקבוצה. "שמנו צוות של אנשים צעירים. יחד עם השינוי בשוק הפכו את החברה למצליחה ושקופה, ובסופו של דבר שוק ההון מתייחס אליה בהתאם".
חץ הסביר כי הבין עם השנים במה להתמקד: "אני מתמקד איפה שאני מבין, ולא ברמות סיכון שאנחנו לא מבינים. היו לנו הצעות גם בנדל"ן למגורים, אבל הבנו שאין לנו ערך מוסף בזה, ולא רצינו לפגוע בתיק".
שוויץ של ארה"ב
"החלטנו להשקיע בארה"ב ולהתמקד בשוק המשרדים בשוויץ של ארה"ב – וושינגטון. לא ידעתי ששוק המשרדים בוושינגטון הוא השני בגודלו בארה"ב, ויותר גדול מלונדון. בנוסף, זה השוק הכי יציב בארה"ב, כמו שוויץ. הממשלה היא כ-20% משוק השוכרים שם. מדובר בשוק גדול של אנשים ועסקים שרוצים להיות קרובים לממשל. יתרון נוסף: אסור לבנות גבוה, מעל לגובה של גבעת הקפיטל. הבניינים יותר קטנים, וכך הסיכונים מתפזרים. החלטנו ללכת לשוק 'המשעמם' יותר, עם תשואות של 5%-6%".
חץ הוסיף כי "כשהחלטנו שאנחנו נכנסים לוושינגטון, חיפשנו צוות ולא נכסים. נדל"ן זה ניהול מקומי, כי אחרת אין ניסיון להצליח. הדבר הכי חשוב זה למצוא צוות טוב".
על ההשקעה האולטמטיבית אמר: "אני לא חושב שיש השקעה טובה יותר מנדל"ן מניב, כי מהרגע שאתה משקיע אתה מקבל שכר דירה - אם מימנת את זה נכון עם מימון לטווח ארוך".