בלעדי לכלכליסט
"ותרו על 600 מיליון שקל, קחו 10% ממניות אי.די.בי"
נוחי דנקנר הגיש לנציגות ולנאמני החוב של אי.די.בי הצעה חדשה להסדר שיכלול תספורת לבעלי החוב. הסוכריות: הזרמת מזומן גדולה יותר, ריבית משופרת וקיצור זמני התשלום. הפרה של אמות המידה תעביר 41% מאי.די.בי אחזקות לידי הנושים
נוחי דנקנר עושה סיבוב פרסה ומגיש הצעה משופרת ושונה בתכלית מהצעתו הקודמת לנציגות איגרות החוב של אי.די.בי אחזקות, ולראשונה כוללת גם אלמנט של תספורת של כ־600 מיליון שקל למחזיקי האג"ח ולבנקים. ל"כלכליסט" נודע כי בפגישה שנערכה עם הנציגות הגישה אי.די.בי הצעה שמגדילה את הזרמת המזומן של דנקנר לטובת החוב, מקצרת את זמני התשלום, משפרת את הריבית ומעניקה במעמד חתימת ההסכם 10% ממניות החברה למחזיקי האג"ח והבנקים לפי שווי של מיליארד שקל. עם זאת חשוב לציין ששוויה הנוכחי של אי.די.בי עומד על 534 מיליון שקל.
- מחזיקי האג"ח: "בלי שיפור דרמטי בהצעת אי.די.בי אין טעם לדבר"
- "היתה הפקרות באופן חלוקת הדיבידנדים של אי.די.בי"
- אייל גבאי יפקח על הסדר החוב של אי.די.בי
אי.די.בי אחזקות חייבת כ־1.7 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח ו־300 מיליון שקל נוספים לבנק לאומי ולקרדיט סוויס.
ההצעה החדשה שהוגשה לנציגות האג"ח ולבנקים מדברת על הנפקת סדרה אחת של אג"ח במקום החמש הקיימות (בהצעה הקודמת דובר על שלוש סדרות אג"ח). על פי ההצעה, הסדרה החדשה תהיה בהיקף של מיליארד שקל בלבד והיא תיפרע על פני שמונה שנים, החל מ־2015, ותישא ריבית שנתית של 2%–4%, כשהריבית עולה על ציר הזמן.
לפי ההצעה החדשה, ההזרמה במזומן של דנקנר לטובת החוב תהיה של 300 מיליון שקל. ההזרמה תהיה בנויה מ־40 מיליון שכבר הוזרמו מהחברה־האם גנדן לאחר כניסתו של אדוארדו אלשטיין כשותף בחברה, ובנוסף יזרים דנקנר 140 מיליון שקל נוספים שחלקם יגיע מהסכום העתידי שאלשטיין אמור להזרים לגנדן - בסכום של 75 מיליון שקל - אם יחליט לממש את האופציה הקיימת לו להגדלת אחזקותיו בגנדן. יתרת המזומן, 120 מיליון שקל, תוזרם על פי ההצעה בארבעה תשלומים שנתיים שווים שהראשון שבהם יהיה שנתיים ממועד החתימה על ההסדר.
עוד מציע דנקנר לבעלי החוב שיעבוד על 50% ממניות החברה־הבת, אי.די.בי פתוח. בנוסף מתחייב דנקנר שכל אי־עמידה בתשלומים תביא לקנס מיידי של 41% ממניות אי.די.בי אחזקות שיועברו לידי הנושים, כלומר איבוד השליטה מבחינת דנקנר והעברת החברה לידיהם.
בהצעה הקודמת שהוצגה ב־6 בינואר בפני חברי הנציגות מאקסלנס, קרן גילעד והראל, נאמני האג"ח השונים ועורכי הדין נדב וייסמן ונעם שרון, הציע דנקנר לדחות את החוב כלפיהם ב־8 שנים, ל־2026, בתמורה לקבלת 180 מיליון שקל בלבד.
ההבדלים שבין ההצעות
הזרמת המזומן מצדו של דנקנר דיברה על 220 מיליון שקל, כולל 40 מיליון השקלים שכבר הוזרמו על ידי אלשטיין לגנדן ועוד 180 מיליון שקל ביום חתימת ההסדר. החברה הציעה אז כי תקבל לידיה את האג"ח הקיימות בשוק ובתמורה תנפיק שלוש סדרות חדשות בהיקף כולל שווה ערך של 1.7 מיליארד שקל וללא ביטחונות.
סדרה ראשונה של 650 מיליון שקל תתחיל להיפרע בעוד חמש שנים בחמישה תשלומים שווים עם ריבית והצמדה למדד. בהצעה הקודמת היו קיימות גם אמות מידה פיננסיות שביניהן תנאי לחלוקת דיבידנד מרמת מינוף מסוימת. סדרה זו היתה אמורה לשאת ריבית התחלתית של 2% שתעלה ברגע שהקרן מתחילה להיפרע.
סדרת אג"ח שנייה באותו סכום היתה אמורה להיפרע מהשנה העשירית ואילך בחמישה תשלומים, עם ריבית נמוכה של 2% שעולה על ציר הזמן. לסדרה זו אמורה להתווסף אופציית פנטום. סדרה אג"ח שלישית, על פי ההצעה הקודמת, גם היא בהיקף של 650 מיליון שקל, תהיה סדרת בולט אשר הקרן והריבית בה היו אמורות להיפרע בתשלום אחד בעוד 15 שנה.
הצעה שזכתה לביקורת
גם לסדרה זאת תתווסף אופציית פנטום, שמעניקה למחזיקי האג"ח הזדמנות ליהנות מעליית ערך של שש החברות הרווחיות בקבוצת אי.די.בי - מכתשים אגן, כלל ביטוח, שופרסל, סלקום, נכסים ובנין וקרדיט סוויס. עלייה מצרפית ממוצעת של 50% בשש החברות תעניק לבעלי האג"ח זכות ליהנות מתוספת של 5% בשתי הסדרות - בדמות מניות או באג"ח של אי.די.בי אחזקות. ההצעה הקודמת זכתה לביקורת קשה, זאת אף שלא היתה כרוכה בתספורת ישירה למחזיקים. ההצעה הנוכחית, כאמור, מדברת על הזרמה גדולה יותר ואף מתן מניות למחזיקים, אולם עם תספורת משמעותית לבעלי החוב.
אי.די.בי אחזקות נסחרת בבורסה של תל אביב בשווי 534 מיליון שקל וגנדן מחזיקה כיום ב־47.2% מהמניות, כך שהיא צפויה להידלל ב־10% מאחזקתה לפי ההצעה החדשה. דנקנר מחזיק אישית ב־7.7% ממניות אי.די.בי אחזקות, משפחת לבנת מחזיקה ב־11.8% ומשפחת מנור ב־10%.