EuroMoney: "סטנלי פישר מועמד ראוי להחליף את ברננקי"
"קיים קונצנזוס בשוק הגלובלי שפישר תמיד היה צעד אחד לפני העקומה הכלכלית העולמית, מאז מונה לתפקיד נגיד בנק ישראל ב-2005"
לדברי וורמה, מלבד נגיד הבנק המרכזי של קנדה המועמד לתפקיד נגיד הבנק המרכזי של אנגליה מארק קארני, ישנם רק קומץ נגידי בנקים מרכזיים שתדמיתם רק הלכה והתחזקה במהלך משבר כלכלי. קיים קונצנזוס בשוק הגלובלי שפישר תמיד היה צעד אחד לפני העקומה הכלכלית העולמית, מאז מונה לתפקיד נגיד הבנק המרכזי של ישראל ב-2005.
למרות שחל דילול מה במנדט של פישר לאחרונה, הרי שהבנק המרכזי של ישראל שומרת על צביונה הייחודי בכך שהחלטות הנוגעות למדיניות מוניטארית נעשות אקסקלוסיבית בידי נגיד הבנק, מה שאומר שלפישר מגיעים הקרדיט והאשמה על כל עמדה מוניטארית שנקט הבנק מאז 2005.
פישר, לשעבר סגן נשיא קרן המטבע העולמית, חיזק את מעמדו כמגיד עתידות פיננסי הזוכה להערצה כבירה ושהצהרותיו נופלות על אוזניים קשובות ברחבי העולם ונותנות את השפעותיהן מעבר לגבולות הכלכלה הישראלית.
פישר סייע להגן על ישראל מפני הנשורת הרעילה של הקריסה הכלכלית בארה"ב באמצעות הגדלת רזרבות המטבע הזר של הבנק המרכזי ורכישת אג"ח ארוכות טווח, מסביר וורמה.
שנית, לאחר קריסתו של ענק הבנקאות, ליהמן, בודד פישר את הכלכלה הישראלית מהנזקים באמצעות החלשת המטבע ובכך הבטיח שסקטור הייצוא לא יקרוס בשל היחלשותו של השקל.
שלישית, ב-2008 הוריד פישר את שיעור ריבית הבסיס (מדד ייחוס לרמה הכללית של שיעורי הריבית במשק) – יום לפני הורדת שיעורי הריבית בארה"ב, אנגליה וגוש היורו – והחיל הקלה כמותית אגרסיבית (רכישה מאסיבית של ני"ע בשוק).
לבסוף, בינואר 2012 צפה פישר את ההקלה המוניטארית הגלובלית וחתך את שיעור הריבית – הוא צפה נכון שחששות מפני צמיחה איטית יגברו על דאגות מפני שיעור האינפלציה.
מלבד המדיניות שהחיל פישר בבנק ישראל ששמרה על הכלכלה מפני נזקי המשבר, יודע הנגיד היוצא לעשות שימוש בכוחה של התקשורת כדי לבסס את אמון המשק.
לפישר הבנה מעמיקה בהשפעותיהן של החלטות הבנק המרכזי של ארה"ב על תנודתיות המטבע ועל שערי החליפין.
לסיכום, כותב וורמה, אילן היוחסין האינטלקטואלי של פישר, תחזיותיו ומהלכיו המדויקים וכישלונו בכיבוש עמדת הנשיאות של קרן המטבע העולמית משמעם שלפישר בהחלט מגיעה הזדמנות להיות נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב.