מוטי זיסר יקבל את השליטה באלביט הדמיה אם שווייה יוכפל
במסגרת הסדר החוב המתגבש, יומר חובה של אלביט הדמיה למניות, כשקרנות יורק ו־DK יחזיקו יחד ב־50% ממנה, ויותירו את הניהול בידי זיסר שיחזיק ב־8%־9% מהמניות. זיסר אף יקבל אופציה לקבלת 15% מהמניות אם שוויין יזנק ב־50% ו־15% נוספים אם שוויין יוכפל
המגעים להסדר החוב באלביט הדמיה מתקדמים ול"כלכליסט" נודע כי במסגרת המתווה המתגבש צפויים מחזיקי האג"ח של אלביט הדמיה לקבל 81%-83% ממניות החברה (בהמרת חוב למניה) בעוד בעלי המניות הנוכחיים (מוטי זיסר, בעל השליטה בחברה וכן הציבור) יישארו עם אחזקה של 17%-19% בלבד.
- הפועלים שולח את החברה האם של אלביט הדמיה לכינוס
- זיסר והנהלת אלביט הדמיה חגגו, המשקיעים משלמים
- הנשמה העשירית של זיסר
לפי המתווה, קרן יורק וקרן DK, שכל אחת מהן מחזיקה בכ־500 מיליון ע"נ אג"ח אלביט הדמיה, יחזיקו בכ־50% יחד ממניות אלביט הדמיה (25% כל אחת) - ולמעשה יחזיקו בשליטה בחברה. הקרנות לא מתכוונות להתערב בניהול החברה ובכוונתם להשאיר את ניהול החברה בידי מוטי זיסר - שיוכל גם לחזור לשליטה בחברה בעוד מספר שנים. כיום זיסר מחזיק ב־53% ממניות אלביט הדמיה והוא יישאר עם אחזקה של 9%-8% בשלב הראשון של ההסדר. עם זאת, יקבל זיסר אופציה לקבלת 30% ממניות אלביט הדמיה בשתי מנות: 15% מהמניות עם התאוששות של 50% בשער המניה ו־15% נוספים עם התאוששות של 100%. מימוש זה, אם יבוצע, צפוי לדלל עוד יותר את בעלי המניות.
עוד עולה מהמתווה כי החוב למחזיקי האג"ח ייחתך בכ־50% ויסתכם ב־1.15 מיליארד שקל.
זיסר לא נכח בפגישה עם נציגות המחזיקים שקיימה אלביט הדמיה ביום חמישי, אולם ג'רמי בלנק ונציגי DK ניסו לשכנע את נציגויות האג"ח כי מדובר בהסדר מצוין שיעמיד לחברה הון עצמי של מיליארדי שקלים, ויעמיד אותה בעמדת זינוק טובה לגבי ההמשך. חלק מהמחזיקים לא התרשמו מההצעה, אולם סביר להניח שעם הרוב שיש לשתי הקרנות ההצעה תעבור. יתרה מכך, חלק מהגופים המוסדיים נמנעו מלהכנס לנציגות ולכן ההצעה תוכל לעבור ביתר קלות.
שתי הקרנות לא הסכימו באף שלב להתמנות לנציגות המחזיקים והן מעדיפות לבצע את המהלכים בחשאי מול זיסר.
השמחה של זיסר מוקדמת
חרף ההבנות, השמחה של בעל השליטה הנוכחי באלביט הדמיה מוגזמת. זיסר, שבמשך שנים משך דמי ניהול גבוהים במיוחד מאלביט הדמיה (שפרטיו נחשפו רק לנוכח חוקי המסחר האמריקאי שאליהם כפופה אירופה ישראל), לא שיתף את בנק הפועלים — הנושה הגדול שלו — בתוכניותיו.
זיסר חשוף לבנק דרך שתי החברות שלו. אירופה ישראל, חייבת לבנק 850 מיליון שקל, ורק ביולי האחרון, לאחר שלא עמדה בתשלומי ההחזר, הגיעה עם הבנק להסדר על פריסה של החוב. בנוסף לכך, חובה של אלביט הדמיה כלפי הפועלים עומד על 240 מיליון שקל.
לאור זאת, לא ברור מדוע זיסר העדיף שלא לשתף את בנק הפועלים במהלך — בפרט לנוכח העובדה שהוא עשוי להערים קשים מהותיים על ההסדר ואף למנוע אותו לחלוטין. הפועלים לא יכול להסכים להסדר הן מבחינה פיננסית (שעבוד של 8%—9% מהמניות במקום 48% כיום) ולא מבחינה תדמיתית (אובדן השליטה בחברה לקרן יורק וכן ירידה ביכולת המיקוח מול לווים אחרים). לאור זאת, ביום שלישי צפוי הבנק, באמצעות עו"ד גיורא ארדינסט, להגיש תביעה למינוי כונס נכסים למניות השליטה (48% מתוך 53%) של אלביט הדמיה המשועבדות לו.
אלא שבסביבתו של זיסר משוכנעים כי הוא יצלח גם את המכשול הזה. אם וכאשר יקבל הבנק צו בית משפט לביצוע כינוס, זיסר מתכוון להחליף כנראה את דירקטוריון אלביט הדמיה, שמורכב מאנשי אמונו של זיסר, בדירקטורים חדשים, ובמקביל ינהל מו"מ עם מספר גורמים שלוטשים עין לנכסיה של החברה — שבראשם לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל.
שני עורכי דין בכירים ניסו לשכנע את הבנק בימים האחרונים לשבת להידברות עם זיסר, אך ללא הצלחה. בבנק הפועלים, כאמור, יסרבו בתוקף לדילול כה גדול באחזוקתיו של זיסר וכן להישארותו של מנכ"ל. גורמים בבנק אף טענו כי מנהל טוב לא היה מגיע למצב שבו נכסים בהודו ובמזרח אירופה תקועים במשך שנים מבלי יכולת לפתח אותם.
זירת מירוץ
לאור זאת, בשבוע הקרוב צפויה להיפתח זירת מירוץ בין הפועלים לחזית של זיסר ושתי הקרנות הזרות. האחרונות אף צפויות להגיש כבר בתחילת השבוע בקשה לבית המשפט כדי למנות מומחה כלכלי שיבחן את ההסדר.