בלעדי לכלכליסט
הפועלים שולח את החברה האם של אלביט הדמיה לכינוס
בצעד חריג החליט הבנק לבקש מינוי כונס נכסים למניות אלביט הדמיה ששועבדו לטובתו. המהלך יעצור את המגעים להסדר חוב בין מוטי זיסר לקרנות יורק ו־DK פרטנרס המחזיקות באג"ח של החברה. בבנק מתכוונים גם לנקוט מהלך נגד זיסר עצמו ולממש ערבויות אישיות שלו "עד לגרוש האחרון והכרזה על זיסר כפושט רגל"
הלחץ על מוטי זיסר, בעל השליטה באלביט הדמיה, מתגבר. בנק הפועלים פועל להעמדת מניותיו של מוטי זיסר באלביט הדמיה לכינוס נכסים. כך נודע ל"כלכליסט". הבנק שכר את שירותיו של עורך דין בכיר לביצוע המהלך הקיצוני של פנייה לבית המשפט ומינוי כונס למניות.
- לקראת פיצוץ באלביט הדמיה? מחזיקי האג"ח הקצרות דוחים הצעת החברה
- מי יגן על המשקיעים?
- עכשיו באים? מעלות הורידה דירוג לאלביט הדמיה: "אפשרות לכשל פירעון בטווח המיידי"
המהלך צפוי להתבצע כבר בימים הקרובים, ולעצור למעשה את המגעים להסדר חוב בין זיסר לשתי הקרנות הזרות: יורק ו־DK קפיטל המחזיקות באג"ח של אלביט הדמיה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי הפועלים מתכוון לנקוט מהלך אגרסיבי במיוחד ולממש את הערבות האישית שהעמיד זיסר לחוב של 850 מיליון שקל של אירופה ישראל (החברה־האם של אלביט הדמיה) לבנק, במסגרת הסדר שאליו הגיעו לפני כשנה. בין הפועלים לזיסר שורר נתק מוחלט בימים האחרונים, והבנק סירב לכל מגע עם שליחים של זיסר.
ביולי האחרון, בתום סאגה ממושכת, רוויה ביצרים וחוסר אמון בין הצדדים, הגיעו בנק הפועלים וזיסר להסכמות על הסדר חוב. על פי ההסכם, זיסר יפרע החל מסוף 2013 תשלום של 50 מיליון שקל בתוספת ריבית בכל שנה ותשלום סופי של 450 מיליון שקל בסוף תקופה של שמונה שנים.
הבנק קיבל ביטחונות אישיים של זיסר, ובנוסף, אם בעל השליטה לא יצליח לעמוד בתשלום לבנק, דמי הניהול של אלביט הדמיה לאירופה ישראל, העומדים על כ־15 מיליון יורו בשנה, יעברו להפועלים.
הסתיר את המגעים מהבנק
בסוף דצמבר האחרון פרע זיסר ריבית ראשונה של 30 מיליון שקל. בידי הפועלים חוות דעת משפטית שלפיה זיסר הגיע להפרות בגין החוב, ועם חוות הדעת הזו יפנה הבנק בימים הקרובים לבית המשפט ויבקש את מימוש הערבות האישית, "עד לגרוש האחרון של זיסר", והכרזה עליו כפושט רגל.
זיסר מחזיק באמצעות אירופה ישראל ב־53% ממניות אלביט הדמיה, כש־48% ממניות אלביט הדמיה משועבדים להפועלים. שווי מניות אלה צנח בבורסה ל־76 מיליון שקל בלבד בעקבות הקשיים שאליהם נקלעה החברה.
ל"כלכליסט" נודע כי לפני כמה ימים נערכה פגישה בין זיסר לראשי הבנק - המנכ"ל ציון קינן ומנהל החטיבה העסקית שמעון גל - לקבלת עדכון על החברה ומצבה. על פי הערכות, באותה פגישה נמנע זיסר מלתת רמז כלשהו לגבי המגעים שהוא מנהל להסדר חוב מול שתי הקרנות.
ככל הנראה הצעד הדרמטי של הפועלים, שצפוי ליטול את השליטה מידי זיסר, נובע הן מהעובדה שלא עודכן כלל בקיום המו"מ ופרטיו, והן משום שההסדר צפוי להביא לדילול משמעותי באחזקותיו של הבנק, בשל המרת החוב למחזיקים למניות של החברה. הפועלים הודיע כבר בעבר כי לא יהיה מוכן לשום תספורת בחברה, לאחר שנאלץ לבצע הפרשות ענק בגין החוב של זיסר.
ל"כלכליסט" נודע כי בידי הבנק רשימה של שלושה־ארבעה מתעניינים רציניים ברכישת השליטה באלביט הדמיה ובראשם לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל, מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר, וכן שני משקיעים יהודים מארה"ב וקרן נדל"ן אירופית.
כפי שפורסם ב"כלכליסט", קרן יורק הגיעה בחודשים האחרונים לאחזקה של כ־20% באג"ח אלביט הדמיה, ואין בכוונת הקרן להדיח את זיסר, בשונה מהמהלך שאותו היא מובילה באי.די.בי פתוח כמחזיקת האג"ח הגדולה ביותר. במקרה זה היא מתכוונת להשאיר אותו עם נתח של מניות ובתפקיד ניהול החברה.
תספורת של מיליארד שקל
בין יורק לזיסר מתנהל מו"מ מתמשך סביב מתווה שבו יישאר זיסר עם כ־8% ממניות אלביט הדמיה ואופציה ל־30% נוספים ממניות החברה במקרה של אפסייד עתידי. המתווה מדבר על תספורת של כמיליארד שקל למחזיקי האג"ח מחוב של 2.3 מיליארד שקל.
הפועלים איננו הגוף היחיד שמודאג מהמתווה המדובר. גם גופים מוסדיים אחרים אינם מוכנים למתווה שמבשל זיסר עם הקרנות הזרות, וטוענים כי מדובר בתספורת לא הגיונית וכי מוטב לפרק את החברה.
אלביט הדמיה נסחרת לפי שווי שוק של כ־145 מיליון שקל בלבד, לעומת רמת שיא של כ־6 מיליארד שקל בסוף 2007. בנוסף, קיימת בחברה תופעה של ריבוי סדרות ואינטרסים בין מחזיקי האג"ח הקצרות לסדרות הארוכות. לאחרונה מונו לסדרות הארוכות שלושה נציגים פרטיים לנציגות: עופר גזית, אדוארד קלר ושמואל אשל, ואילו גופים מוסדיים כמו הראל, כלל, אי.בי.אי ומנורה נשארו בחוץ, בדומה לקרנות יורק ו־DK פרטנרס. את סדרה א' מייצגת חברת נאמנות משמרת ואת סדרה ב' עוה"ד רועי סלוקי ואסף ברם ממשרד עוה"ד ברם סלוקי. בבנק הפועלים סירבו להגיב לידיעה.