$
בורסת ת"א

חברות ישראליות יחויבו לדווח לרשות ני"ע על חשיפה לקפריסין

ברקע הדיונים בפרלמנט הקפריסאי על מס הפיקדונות הודיעה אתמול רשות ני"ע כי חברות ישראליות שיושפעו מהותית מהאירועים בקפריסין יידרשו לדווח על כך באופן מיידי. השליח הרוסי לאיחוד: "המערכת הבנקאית באי עלולה לקרוס"

הדר קנה וסוכנויות הידיעות 18:0819.03.13
רשות ני"ע בישראל מסרה אתמול כי בשל ההתפתחויות בקפריסין היא תחייב חברות לתת גילוי בדו"חותיהן על השפעת האירועים עליהן.  

 
 

 

על פי הודעת הרשות: "בשים לב להתפתחויות בימים האחרונים בכל הנוגע לתוכנית החילוץ של האיחוד האירופי והאפשרות המסתמנת שלפיה ייתכן מיסוי פקדונות בקפריסין, הרי שעל חברות המושפעות באופן מהותי מהשינויים האמורים, יש לתת גילוי, ברוח האמור בהודעת הרשות בדבר שינויים בסביבה הכלכלית, בשינויים המחויבים". בנוסף מסרה רשות ני"ע כי תחייב את החברות שיש להן פעילות בקפריסין לדווח על מצבן הכספי, ובכל מקרה כל חברה שהאירועים ישפיעו עליה באופן מהותי תידרש לפרסם דיווח נפרד באופן מיידי.

 

ברקע הודעת רשות ני"ע, חברות ישראליות הפועלות מקפריסין, אינן מתרגשות מהתוכנית למיסוי הפיקדונות. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בקפריסין פועלת שורה של חברות ישראליות, בהן, אפריקה ישראל אשר לה פיקדונות במדינה, קבוצת ב.ס.ר המפעילה שם קניון ואמדוקס, שלה מרכז פעילות בקפריסין. כמו כן מחזיקה כלכלית ירושלים בחברה־בת בקפריסין המשמשת כחברת אחזקות, אולם הפעילות הפיננסית שלה אינה נמצאת בקפריסין.

  

על פי דו"חות כיל, לחברה אחזקה משותפת עם קבוצת דלק בחברת ההתפלה הישראלית IDE, שלה שתי חברות־בנות בקפריסין. מכיל נמסר לכלכליסט: "אין לכך השפעה".

 

שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך צילום: עמית שעל

  

סכומי כסף זניחים

באפריקה ישראל מסרו ל"כלכליסט" כי "היות והחברות־הבנות של אפריקה ישראל אינן מחזיקות בסכומי כסף מהותיים בקפריסין הרי, שלהצעת החוק לא צפויה להיות השפעה משמעותית על הקבוצה". מאמדוקס נאמר כי החברה מחזיקה בסכומי כסף זניחים בקפריסין ולכן גם עליהם ההיטל הצפוי לא ישפיע.

 

בתוך כך המשיכה אתמול הדרמה הקפריסאית לצבור תאוצה. ממשלת קפריסין ניסתה, על רקע הפגנות סוערות ברחבי האי, לגייס תמיכה בחוק השנוי במחלוקת. הממשלה שינתה את מתווה ההצעה כך שהחוסכים הקטנים, בעלי פיקדונות של 20 אלף יורו ומטה, יהיו פטורים מהמס. זאת לאחר ששרי האוצר של גוש היורו אמרו לנשיא קפריסין ניקוס אנסטאדיאדס, בתגובה לסערה הציבורית, כי הם מוכנים לשינוי תנאי החוק.

 

מיסוי החסכונות הוא התנאי שהציב האיחוד לקפריסין לקבלת חילוץ של 10 מיליארד יורו שימנע את התמוטטות כלכלת האי. אולם טיוטה של הצעת החוק שהגיעה לידי "הוול סטריט ג'ורנל" מראה כי ההצעה במתכונתה הנוכחית לא תאפשר גיוס של 5.8 מיליארד היורו שהאיחוד וקרן המטבע דורשים מקפריסין כדי להבטיח את החילוץ.

 

הסלמה מול רוסיה

מלבד הפטור לחוסכים הקטנים, מתווה ההצעה נשאר במתכונת המקורית, ולפיה בעלי פיקדונות של 20–100 אלף יורו ישלמו מס חד־פעמי של 6.75%, ובעלי פיקדונות גבוהים מ־100 אלף יורו ישלמו מס של 9.9%.

 

גם המתיחות בין אירופה לרוסיה הסלימה אתמול, לאחר שהשליח הרוסי לאיחוד טען כי מערכת הבנקאות הקפריסאית עלולה להתמוטט. לרוסים יש חשיפה גבוהה במיוחד לפיקדונות בקפריסין, ובימים האחרונים עולה מפלס ההתבטאויות החריפות של בכירים בממשל הרוסי נגד מיסוי הפיקדונות. השליח, ולדימיר צ'יזוב, אמר כי המס "ילבה את הזעם הציבורי ועלול לגרום לאפקט דומינו שידביק מדינות אחרות". לדבריו, "כשהבנקים ייפתחו, אנשים ירוצו למשוך את חסכונותיהם והמערכת הבנקאית תתמוטט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x