$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קרן הפנסיה הקטנה מיטב-דש זכתה במכרז הפנסיה של עובדי המדינה

עובדי המדינה ישלמו מעתה דמי ניהול של 0.045% מהצבירה ו־0.45% מההפקדות השוטפות. עד כה ניהלה את הפנסיות כלל ביטוח. מדובר בפוטנציאל פרמיות שנתי של מאות מיליוני שקלים

רחלי בינדמן 08:0424.03.13

ביום חמישי בערב התבשר בית ההשקעות מיטב־דש שבניהולו של אילן רביב כי זכה במכרז הפנסיה של עובדי הדרג המינהלי בשירות עובדי המדינה, הגדול ביותר מאז מכרז הפנסיה של צה"ל. ועדת אנשי אגף הפנסיה בהסתדרות החדשה, בראשות זאב חושינסקי והסתדרות עובדי המדינה בראשות אריאל יעקבי בחרו בקרן הפנסיה של מיטב־דש כקרן ברירת המחדל ל־50 אלף עובדי המדינה בחמש השנים הקרובות. מדובר בפוטנציאל פרמיות של מאות מיליוני שקלים בשנה. דמי הניהול שתגבה הקרן של מיטב־דש יעמדו על 0.045% מהצבירה ו0.45% מההפקדות השוטפות, לעומת דמי הניהול ממוצעים שנרשמו בתעשיה ב־2011, של 0.34% ו־4.07% בהתאמה. 

 

מי שסיפק את הפנסיה לאותם עובדים עד כה היתה קרן הפנסיה של כלל ביטוח (השלישית בגודלה בענף). השינוי הדרמטי במכרז הנוכחי נעוץ בשני אלמנטים: ראשית, דמי הניהול החדשים שנקבעו נחתכו בעשרות אחוזים לעומת דמי הניהול הנוכחיים שמשלמים העובדים (0.25% מהצבירה ו־2% מההפקדות). שנית, זהות הזוכה החדשה - קרן פנסיה קטנטנה המחזיקה ב־1% בלבד משוק הפנסיה עם נכסים מנוהלים של מיליארד שקל שנמצאת בבעלות בית השקעות.

 

המפלה של כלל ביטוח

מדובר בתקדים שבמכרז בסדר גודל כזה זוכה קרן פנסיה קטנה לצד אחת משלוש הקרנות הגדולות - מבטחים של מנורה, מקפת של מגדל ומיטבית עתודות של כלל (המרכזות 80% מהענף הפנסיוני). חמש קרנות הפנסיה הגדולות בענף (שבהן גם קרן הפנסיה של הראל ושל הפניקס) מחזיקות בנתח שוק של 96% מהענף.

 

תוצאות המכרז מהוות מפלה גדולה לקבוצת כלל ביטוח בניהולו של איזי כהן. אמנם העובדים שקרן הפנסיה שלהם נמצאת בכלל ביטוח יוכלו להמשיך להפקיד כספים לקרן, אך ברירת המחדל עבור עובדים חדשים תהיה קרן הפנסיה של מיטב־דש. בראיון ל"כלכליסט" בשבוע שעבר עם פרסום הדו"חות הכספיים של כלל ביטוח, התייחס כהן להערכות שנפוצו בשוק על זכייתה של מיטב־דש באמירה שלפיה קשה להגדיר את קרן הפנסיה של מיטב־דש כקרן פנסיה אמיתית לאור גודלה המזערי והסיכונים הכרוכים לכאורה בהשקעת כספי הפנסיה בה במקרה של קטסטרופה. כידוע, קרן פנסיה מבוססת על מנגנון ביטוח הדדי. משמעות הדבר שבמקרה תיאורטי שבו חלק משמעותי מעמיתי הקרן מאבדים כושר עבודה או נפטרים בו בזמן, זכויות יתר העמיתים בקרן עלולות להיפגע משמעותית. כדי לפתור בעיה זו, קרן הפנסיה של מיטב־דש לקחה מבטח משנה צרפתי שנושא ברוב הסיכון.

 

כעת, עובדי מדינה שמפקידים כספים לקרן של כלל יוכלו לעבור לקרן המתחרה. עובדים חדשים שיצטרפו ידרשו לבחור בין שתי הקרנות כאשר אמנם דמי הניהול שמציעה מיטב־דש נמוכים יותר, אך סביר להניח שאנשי כלל, שחוששים כי העובדים יעבירו את החיסכון למיטב־דש, ידגישו בפניהם את הסיכונים לכאורה בהשקעה בקרן קטנה. עבור חושינסקי ויעקבי מדובר בהישג אדיר - שבו הצליחו להפחית את דמי הניהול לעובדים בצורה דרמטית.

 

 צילום: shuttrstock

 

שינוי המכרזים העתידיים

אף שלא ברור עדיין אם עובדי המדינה יעבירו את כספם לבית ההשקעות הקטן, מדובר בבשורה של ממש שיכולה לשנות את פני המכרזים העתידיים בשוק הפנסיוני. עד כה, קרנות הפנסיה של בתי ההשקעות לא זכו במכרזים גדולים, ותאגידים גדולים כמו סלקום, טבע, בזק ואחרים העדיפו לבחור בקרנות הגדולות. הנכונות של גוף גדול כמו ההסתדרות לתת הזדמנות לקרן הקטנה יכולה לעודד גופים אחרים לבחור בקרנות הקטנות שמוכנות לחתוך בדמי הניהול תמורת דריסת רגל בשוק הצומח, ובכך להיטיב את תנאי העובדים.

 

מכלל ביטוחי נמסר בתגובה: "קופת כלל פנסיה מיטבית עתודות הניבה ב5 השנים האחרונות את התשואה הגבוהה ביותר מבין כל קרנות הפנסיה בישראל. למרות המכרז, חשוב להדגיש כי הבחירה נשארת בידי העובדים עצמם ואין לנו ספק שהעמיתים יבחרו להישאר עם קרן הפנסיה המובילה. אנו משוכנעים כי עובדי המדינה יבדקו היטב את הנתונים ובטוחים שיצטרפו עמיתים חדשים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x