בלעדי לכלכליסט
מחזיקי האג"ח של צים לא מוותרים על פירעון מיידי
הנהלת צים ביקשה ממחזיקי האג"ח לוותר על זכותם להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי, במקרה שבו תשנה את מבנה החוב כלפי הבנקים. אלא שנציגות מחזיקי האג"ח מסרבת לכך ומכנסת אסיפה שתתקיים מחרתיים
קשיים לחברת הספנות צים במו"מ מול מחזיקי האג"ח. ל"כלכליסט" נודע כי נציגות המחזיקים מתנגדת לחתימה על כתב הוויתור שמבקשת החברה, והציבה שורה של דרישות בתמורה. בצים קיוו שהנציגות תסתפק בהצבעה על כתב הוויתור בין מחזיקי האג"ח, ללא אסיפה. אלא שהנציגות התעקשה וזימנה אסיפה שתתקיים מחרתיים ובה תציג את עמדתה בפני המחזיקים טרם ההצבעה.
מדובר באסיפה גורלית שבה יצביעו בעלי האג"ח על בקשתה של הנהלת צים לקבל מכתב ויתור על עילת הפרה אחת שיש לבעלי האג"ח. לפי עילת ההפרה, מחזיקי האג"ח יכולים לדרוש פירעון מיידי של החוב כלפיהם (391 מיליון דולר) במקרה שבו צים תיכנס לדיון על תוכנית עסקית מול הבנקים, שתכלול שינוי במבנה החוב של החברה.
חובה של צים כלפי מחזיקי האג"ח מהווה כ־14% מחוב כולל של 2.76 מיליארד דולר של החברה. כמחצית מהחוב (1.475 מיליארד דולר) הוא כלפי הבנקים ושליש מתוכו (894 מיליון דולר) הוא כלפי מחכירי אוניות, שביניהם גם חברות פרטיות בבעלותו של עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל (החברה־האם של צים).
לפי שטר הנאמנות, מחזיקי האג"ח אמורים לקבל ביוני בטוחות נוספות מהחברה בהיקף של 20 מיליון דולר, ודורשים אפשרות לחזור בהם מכתב הוויתור במקרה שהבטוחות לא יתקבלו. במקביל הם דורשים הזרמת מזומן וכתבי ויתור הן של החברה לישראל של משפחת עופר, והן הקפאת תשלומים למספנות שלהם, לאותה תקופה. המחזיקים נענו על ידי החברה שמדובר בעסקה עם בעל שליטה וכן שאפשרות לחזור בהם מכתב הוויתור בעייתית.
תוכנית עסקית חדשה
צים כינסה פגישה עם בעלי החוב מקרב הבנקים להציג בפניהם בשבוע הבא את התוכנית העסקית החדשה שלה לחמש השנים הבאות.
פגישה כזו, כאמור, מהווה עילה לפירעון מיידי של מחזיקי האג"ח, שעל החוב כלפיהם מבקשת צים לוותר. כתב ויתור כזה (Waiver) קיבלה צים מהבנקים, עד סוף 2013, שמשמעותו ויתור על תשלומים של 166 מיליון דולר. החוב לבעלי האג"ח עומד לפירעון באוקטובר 2016.
עם זאת, צים רשאית לדחות את הפירעון ולפרוס אותו לארבעה תשלומים שנתיים שווים החל באוקטובר 2017 אם היחס בין החוב הפיננסי שלה לרווח התפעולי התזרימי (EBITDA) באוקטובר 2016 יהיה גבוה מ־3.1.
אם בעלי האג"ח לא ייתנו את מכתב הוויתור, תצטרך צים להחליט אם להיכנס לדיון עם הבנקים, אף שלא קיבלה את הסכמת בעלי האג"ח, וכנראה שתקיים את הפגישה עם הבנקים בכל זאת תוך יצירת עילת הפרה לכאורה כלפי בעלי האג"ח. ביטול הדיון מול הבנקים יהווה הפרה כלפיהם. אם מחזיקי האג"ח יצביעו נגד ההצעה של צים, החברה תצטרך לפרסם הערת "עסק חי" בדו"חות הרבעון הראשון של 2013.
מכת מוות
באסיפת המחזיקים הקודמת הבהיר סמנכ"ל הכספים של החברה גיא אלדר למחזיקים כי הערת עסק חי היא בבחינת במכת מוות לחברה, שתביא לחיתוך גס בהכנסותיה משום שלקוחותיה לא יסתכנו בהובלת סחורה על אונייה של חברה שיש ספק בדבר המשך קיומה כעסק חי. בניגוד למצב ב־2009, בהסדר הקודם, הפעם יש ללקוחות חלופות של חברות אחרות להובלה, מאחר שב־2009 היו חברות רבות במצב של אזהרת "עסק חי".
צים העבירה לפני האסיפה הקודמת למחזיקי האג"ח מסמך סטנד־סטיל, שבו היא מתחייבת לעדכן את המחזיקים לפני עסקאות מהותיות.