"מחזיקי האג"ח רוצים להשתלט על החברה"
עשרות גופים הנוגעים לחובות אי.די.בי פתוח הגישו לביהמ"ש התנגדויות לתביעת נציגי האג"ח בטענה שהבקשה נגועה בחוסר ניקיון כפיים
הבוקר (א') ייערך הדיון בתביעה של נציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח להחיל על החברה תוכנית הבראה ולמנות גורם חיצוני שיוכל להטיל וטו על כל הוצאה של מעל 10 מיליון שקל מהחברה. הדיון ייערך בבית המשפט המחוזי בתל אביב. לא פחות מ־22 צדדים הנוגעים לנושא הגישו תגובות לתביעה לבית המשפט. כולם מתנגדים לבקשה, וחלקם תקף בצורה גורפת את הגופים שהובילו את הנציגות להגיש את התביעה - קרן יורק ובית ההשקעות פסגות. נוחי דנקנר מוצא עצמו בפעם הראשונה מזה חודשים ארוכים בצד אחד עם בנקים גדולים נגד הגוף שמנסה לקחת ממנו את השליטה בחברה. עם זאת, ברור שהעמדה של הבנקים נובעת משיקולים אינטרסנטיים.
- בנק BNP: יורק ופסגות מנסות לבצע "השתלטות עויינת" על אי.די.בי פתוח
- מנורה: נעמוד על זכותנו לפרוע את מלוא החוב מאי.די.בי פתוח
- שוני אלבק: "אי.די.בי פתוח היא חברה כשרת פירעון"
הבנקים הזרים מתקיפים
בין המשיבים שני בנקים זרים, HSBC ו־BNP פאריבה, שגם הם בעלי חוב של אי.די.בי פתוח. HSBC טוען באמצעות עו"ד הילל איש שלום כי לנציגות של פתוח אין זכות להגיש את הבקשה, שכן היא נגועה באי־נקיון כפיים, וכי יש לדחות אותה על הסף בין היתר משום שיורק ופסגות לא הפקידו התחייבויות עצמיות לפיצוי על כל נזק שיגרם לנושים האחרים.
"מהותו של ההסדר שמבקשת הנציגות איננה באמת תוכנית הבראה אלא ניסיון של 'השתלטות עוינת' על אי.די.בי פתוח", טוען HSBC, "אי.די.בי פתוח במצבה הנוכחי איננה חברה חדלת פירעון. ההסדר שהנציגות מבקשת מרע את מצב הנושים". הבנק טוען כי הטענה של המומחים מטעם הנציגות לפיה רק "נס" יביא לעלייה של 50% בערך החברות המוחזקות של אי.די.בי פתוח מבוססת על ספקולציות בלבד, ועובדה שבין יולי 2012 למרץ 2013 עלה שוויין של דיסקונט השקעות וכלל ביטוח, שתי האחזקות המהותיות של אי.די.בי פתוח, ב־163% ו־97% בהתאמה.
"חלק ממחזיקי האג"ח רכשו את האג"ח בדיסקאונט משמעותי, לדוגמה קרן יורק ערכה רכישה מסיבית של אג"ח כששווי נכסי החברה היה נמוך עשרות אחוזים מהשווי כיום, במחיר המבטא תספורת משמעותית על חוב החברה, מתוך רצון לבצע השתלטות עויינת על החברה", נכתב. הבנק מתנגד נחרצות למינוי בעל תפקיד בחברה מטעם הנושים ואי־ביצוע תשלומים שהגיע זמן פירעונם.
לאי.די.בי פתוח חוב של 83 מיליון דולר לבנק הצרפתי BNP פאריבה, שהוא הנושה השני בגודלו באי.די.בי פתוח אחרי בנק הפועלים, אותו הוא אמור לפרוע בשני תשלומים ביולי 2013 ויולי 2014. מכאן שמדובר בחוב קצר מועד שיכול להיות משולם מקופת החברה כיום, שבה כמיליארד שקל, והעמדה שלו נגד התביעה מובנת. עם זאת, BNP לא מתנגד למינוי בעל תפקיד חיצוני בחברה בעל סמכויות פיקוח בלבד, אולם מתנגד שמינוי כזה יהיה של אדם המזוהה עם נציגות א.די.בי פתוח.
תגובה אגרסיבית ומנומקת במיוחד הגישה אי.די.בי אחזקות באמצעות עו"ד רם כספי. "יש כאן ניסיון לפרק את הקונצרן הגדול בישראל על סמך חוות דעתו ותחזיותיו של 'מומחה מוזן' (חברת הייעוץ טאסק - ג"ח)", נכתב בתגובה. גם בנק המזרחי מלגלג בתגובתו לבית המשפט על טאסק ומציג סתירה בין חוות הדעת שנתן לגבי אי.די.בי פתוח לזו שהעניק לחברת צים כאשר התחזיות העתידיות לגבי מצב השווים בהן שונה לחלוטין. "אם יוכר המהלך המשפטי היצירתי שפסגות ויורק מבקשות להוליך ישתנו דיני הפירוק במדינת ישראל לבלי היכר", טוען כספי.
אי.די.בי אחזקות דורשת מבית המשפט להורות לנציגות אי.די.בי פתוח להעמיד ערבות של לא פחות ממיליארד שקל להבטחת הוצאותיה ונזקיה. "לכאורה", כותב עו"ד כספי, "מתנהל מאבק בין בעלי השליטה בחברה לגברת ריקי כהן מחדרה ונציגיה המסורים, אולם הדבר רחוק מהאמת - בצד החברה מצויים בעלי מניות מהציבור המחזיקים באג"ח בהיקף 2.06 מיליארד שקל, ואילו בצד השני מצויה קרן זרה שרכשה את האג"ח במחיר שפל בבורסה וכמה גופים מוסדיים שחברו אליה משיקולים זרים. עניינם הוא בניסיון להשתלט על החברה מתוך ידיעה ודאית כי ערכם עולה עשרות מונים על הערך הבורסאי המייחסת להם אותה הערכת שווי. אלמלא כן הן לא היו עושות הכל כדי להשתלט על החברה ולעשות ככל שאל ידם לדרדר את החברה ולהזיק ללא הרף לה ולבעלי מניותיה והחברות המוחזקות על ידיה".
לבחון את השווי מחדש
גם מזרחי טפחות טוען כי הבקשה של נציגות החברה נגועה בחוסר ניקיון כפיים וחוסר תום לב, ודורש לדחות את התביעה. "העתירה אינה אלא מהלך עסקי הרחוק מדאגה לעתידם הפיננסי של מחזיקי האג"ח. יורק ופסגות מנסות להפיק רווח מהיר על חשבון אחרים", טוען הבנק באמצעות עו"ד אהוד ארצי, ומוסיף כי טענות יורק ופסגות כי שווי נכסי החברה נמוך משווי חובותיה אינן הדרך לבחון כושר פירעון. "אם אלו פני הדברים יש לא מעט חברות במשק שהיו יכולות להיתפס בנקודת זמן אקראית כמי שסך התחייבויותיהן עולה על סך נכסיהן באופן המזמין, לשיטת המבקשות, השתלטות עליהן והפסקת פעולתן הרגילה", נכתב בתגובת הבנק.