$
בורסת ת"א

בעלי האג"ח באמפל שנשארו עם פירורים, יסתפקו בנקמה במימן

אחרי מאבק משפטי ארוך יקבלו מחזיקי האג"ח את אמפל עם 130 אלף דולר בקופה ונכסים ששוויים מוטל בספק

רחלי בינדמן 08:1507.05.13

בהודעה לקונית לבורסה דיווחה שלשום אמפל שבשליטתו של יוסי מימן על קצה. אמפל, שבה הושקעו כמעט מיליארד שקל מכספי החסכונות הפנסיוניים של הציבור, תעבור מהליך הקפאת הליכים להליך של פירוק, כאשר נושיה, בעיקר גופי הפנסיה הישראליים, ייאלצו לנסות ולגרד את שאריות נכסיה המדולדלים. מימן, שלא התפטר מתפקידו כמנכ"ל אמפל ממש עד הרגע האחרון, בניגוד ליתר נושאי המשרה בחברה, נושל מתפקידו עם פסיקת שופט בית המשפט בניו יורק שיעביר את החברה לידי מפרק קבוע מטעם הנושים, אשר יממש את נכסיה.

מדובר באירוע חסר תקדים כמעט שחברה בסדר גודל כזה משאירה את הגופים הפנסיוניים שמחזיקים באג"ח שלה בידיים ריקות. אך מנגד, יש באירוע זה מסר חד־ משמעי למימן. "יש בעלי שליטה שמכניסים יד עמוק לכיס בעת משבר, יש בעלי שליטה שלא שמים כסף אבל לפחות לא מפריעים לתהליך, ויש בעלי שליטה כמו יוסי מימן שלא רק שלא שמו כסף, אלא גם הקשו וסרבלו את העברת הנכסים לידי הנושים" אמר אתמול ל"כלכליסט" עו"ד עופר שפירא, המייצג את מחזיקי האג"ח. כעת מימן חשוף לכוונת הנושים לתבוע אותו באופן אישי על המחדלים שהתרחשו לכאורה בחברה בעת שניהל אותה ושלט עליה.

 

באוגוסט 2012, בעת שמחזיקי האג"ח ובראשם מיטב ופסגות ניהלו משא ומתן קדחתני עם מימן ואמפל לגיבוש הסדר חוב, הם נדהמו לגלות כי מימן הגיש באישון לילה (שעון ישראל) בקשה להקפאת הליכים (צ'פטר 11) בבית המשפט בניו יורק. זאת מכוח היותה של אמפל חברה אמריקאית. אמפל הכריזה אז כי בכוונתה לייצר תוכנית הבראה שתחזיר אותה לפעילות עסקית תפקודית וזאת ברקע קריסתו של הנכס המרכזי שלה - מיזם הגז המצרי EMG. אלא שמאז, מצבה של אמפל רק הלך והידרדר.

 

הנאמן הזמני שמונה לאמפל על ידי בית המשפט, עו"ד מיכאל לוסקין, כתב בדו"ח המסכם שלו: "החברה אינה בעלת כושר פירעון וחווה הפסדים מתמשכים. ישנו סיכוי נמוך שהחברה תוכל לייצר תוכנית הבראה. לאחר שחקרתי את נכסיה של אמפל ואת ההתחייבויות שלה, הגעתי למסקנה שאין בה מספיק כסף כדי להמשיך לתפקד כעסק חי ואין ביכולתה לעמוד אפילו בהתחייבויות שוטפות שעומדות ותלויות נגדה בהיקף של 4.5 מיליון דולר עבור הוצאות בגין יועצים כלכליים ומשפטיים שאת שירותיהם שכרה. העברת ההליך לפירוק יאפשר למפרק להשתמש במזומן שעוד נותר בקופה (כ־130 אלף דולר - ר"ב) כדי לפעול למימוש נכסיה מבלי לספוג עלויות ייעוץ גבוהות שאין ביכולת החברה לעמוד בהן".

 

אמפל נכנסה להליך הקפאת ההליכים כשכ־20 מיליון דולר בקופתה, מתוכם כ־16 מיליון דולר נלקחו על ידי בנק דיסקונט באמצעות הליך קיזוז. הנאמן הזמני מתאר כיצד במרץ האחרון דרש משרד עורכי הדין ששכרה אמפל להליך הקפאת ההליכים 1.75 מיליון דולר מקופת החברה, מתוכם קיבל עד כה 250 אלף דולר. היועץ הפיננסי ששכרה אמפל דרש שכר של 650 אלף דולר, וקיבל גם הוא 250 אלף דולר עד כה. גורם מקצועי נוסף ששכרה החברה לצורך ההליך דרש תשלום של 280 אלף דולר אך לא קיבל בינתיים ולו סנט אחד. משרד עורכי הדין האמריקאי שאת שירותיו שכרו מחזיקי האג"ח דורש שכ"ט של 2.5 מיליון דולר וקיבל עד כה 250 אלף דולר. בסך הכל דורשים היועצים 5.2 מיליון דולר, מתוכם קיבלו רק 750 אלף דולר. לאורך כל התקופה המשיכו נושאי המשרה באמפל ובהם סמנכ"לית הכספים אירית אילוז, למשוך באופו שוטף משכורות עתק וסייעו לרוקן את קופתה של החברה.

 

הנכסים של אמפל

הנאמן מונה את נכסיה של אמפל ואת הסיכויים של הנושים לקבל חלק מהחוב כלפיהם אם נכסים אלה ימומשו. החברה התפעולית היחידה של אמפל, גדות מיכליות, נמצאת בהליכי כינוס מצד בנק דיסקונט, שמחזיק בשעבוד על מניותיה כנגד הלוואה לאמפל. אלא שלטענת הנאמן, גדות "קרוב לודאי שתימכר מבלי שייוותרו עודפים לנושים". עו"ד שפירא בכל זאת מקווה כי דיסקונט יפעל בתיאום עם מחזיקי האג"ח וינסה למכור את גדות באופן שיותר סכום מסויים מעבר לחוב כלפיו (כרבע מיליון שקל).

 

נכס נוסף הוא קניון לב המפרץ, שאמפל מחזיקה ב־37% ממנו. הנאמן מציין כי ניסיונות למכור או להשיג מימון על בסיס נכס זה לא הצליחו, וכי יידרשו בין 6-3 חודשים להשלמת מכירה שתניב לכל היותר כמה מיליוני שקלים לקופת הנושים. לאמפל יש נכסים נוספים בדמות נכסי מס, זכויות בקאנטרי קלאב ובחוות יין, אך לטענת הנאמן, אף לא אחד מהם ניתן למימוש מהיר והשווי שלהם כלל אינו ניתן לכימות.

 

בוררות נגד מצרים

הסיכוי היחיד כמעט של מחזיקי האג"ח לראות סכום משמעותי של כסף תלוי בגורל ארבעה הליכי בוררות בסכומים של מאות מיליוני דולרים שמנהלים אמפל ושותפיה בפרויקט הגז המצרי EMG נגד ממשלת מצרים. זאת ברקע הפרת הסכם הזרמת הגז ממצרים לישראל. הנאמן סבור כי יעברו כשנתיים עד שניתן יהיה לדעת אם הליכים אלו יניבו פרי, ובינתיים ההליכים צפויים לייצר הוצאות של כ־4 מיליון דולר, ולאמפל אין הסכומים הדרושים לשלם את חלקה לעורכי הדין. מבחינתם של בעלי האג"ח, לא ברור אם עובדה זו תשפיע על הזכויות של אמפל בהליך.

 

יוסי מימן יוסי מימן צילום: בועז אופנהיים

 

מחזיקי האג"ח סבורים כי בידיהם טענות משפטיות נגד נושאי משרה באמפל על הפרת חובת הנאמנות שלהם בעת ניהול החברה ובכלל זה בגין עסקאות בעלי עניין מעוררות תהיות שהתרחשו לכאורה בעת כהונתם. בנוסף, לטענת המחזיקים, הכנסתה של אמפל להליך הקפאת ההליכים, שהתברר כמיותר, החמיר את מצבה וגם הוא תוצר של ניהול כושל לכאורה של החברה. לכאורה, אמפל יכולה לתבוע את נושאי המשרה שלה בגין טענות אלה, אלא שהנאמן סבור כי לאור המחלוקות הכבדות ביחס לעובדות שבבסיס הטענות, יהיה מדובר בהליכים משפטיים סבוכים וארוכים.

 

הונו האישי של מימן

אמפל העניקה בעבר לחברת מרחב שבבעלותו של יוסי מימן הלוואה בהיקף של כ־20 מיליון דולר לצורך מימון פרויקט אתנול שבו השקיעה מרחב. מימן העניק ערבות אישית לאמפל להחזר ההלוואה שלא נפרעה. כעת לאמפל זכות לתבוע אותו למימוש הערבות שצברה בינתיים ריבית והגיעה לשווי של 23 מיליון דולר. גם כאן יידרש הליך משפטי ארוך וסבוך בדרך אל הכסף. לדברי שפירא, עשויים להיות לאמפל סכומי כסף נוספים בהיקף של מאות אלפי דולרים בחשבונות בנק בניו יורק, אך כרגע אין גישה אליהם והבנק שבו הם שוכבים מציג אף הוא דרישות ביחס אליהם.

 

שווי הונו האישי של יוסי מימן אינו ידוע במדויק. באחרונה הציג מימן הצהרת הון במסגרת בקשה להחזרי מס שחשפה לכאורה כי ההלוואות שלקח גבוהות מנכסיו האישיים ובהם יאכטות, מכוניות פאר ונדל"ן. יש לציין כי המחזיקים לא שוללים אפשרות לשאת ולתת עם מימן ולנסות להגיע עמו להסכמות שבהן במסגרת נכונות להעניק לו פטור מתביעות, יתן להם מימן לפחות חלק מהחוב של אמפל כלפיהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x