מנכ"ל כיל: "הפקת האשלג בקנדה זולה מבישראל"
סטפן בורגס התייחס לקושי של כיל להישאר תחרותית בשוק העולמי לאור התמלוגים הגבוהים שהחברה משלמת בישראל
בחודשים האחרונים התקיים דיון ער על האפשרות של מכירת השליטה בכיל לפוטאש הקנדית, אחת מבעלי המניות של החברה (13%). בהרצאה שנשא אתמול סטפן בורגס, מנכ"ל כיל, בפקולטה למינהל עסקים באוניברסיטת תל־אביב, הוא אמר כי "כרגע הפקת האשלג בקנדה זולה מבישראל".
- "המדינה מקבלת שקל על כל דיבידנד של 13 שקל בכיל"
- "טוב שלפיד מתנגד לעסקה - פוטאש התכוונה לשלם מחיר גבוה מדי על כיל"
- המדינה: "לא מתנהלים מגעים עם פוטאש לבחינת אפשרות למיזוג עם כיל"
המחיר הגבוה נובע מכמה גורמים, בהם העלאת התקבולים שמדינת ישראל מקבלת מכיל ועליית עלויות הייצור של מפעלי ים המלח מקבוצת כיל. כיום מפעלי ים המלח מעבירים למדינה תקבולים (תמלוגים, מס חברות ומס על הדיבידנד) עבור כריית האשלג בגובה של 41% מהרווח לפני מס, ובשנים הקרובות היקף זה יעלה ל־56%.
עלויות הייצור הגבוהות נובעות מהסכם החברה עם המדינה שנחתם בשנה שעברה. על פי הסכם זה, התמלוגים שמפעלי ים המלח משלמים עבור כריית האשלג הוכפלו, והוטל על כיל מימון הפרויקט הלאומי של הצלת בתי המלון בים המלח (בעלות של כ־4 מיליארד שקל).
עוד אמר בורגס בהרצאה כי "פוטאש מחזיקה בכ־20% משוק האשלג העולמי. אם היינו עובדים עם הקנדים, היתה לנו רשת מצוינת, וזה היה מפחית את עלויות השינוע וההפקה. אצלם, מרבית האשלג הוא בקנדה ובארצות הברית, אנחנו נמצאים באזור המזרח התיכון, וזה היה יוצר תלכיד טוב. אפשר היה להתמודד עם כל מי שהיה נכנס לשוק שלנו. כעת אנו לבד, מה שככל הנראה יהיה גם בעתיד".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בורגס הוסיף: "אנו צריכים להבין שאנחנו קטנים ואין לנו כוח להשפיע על המחיר העולמי, ויכולים לסמוך רק על עלות ההפקה שלנו שתישאר תחרותית. הסכנה היא שנתח השוק שלנו יקטן ובמקביל יעלו העלויות. אנחנו משלמים את השכר הגבוה ביותר בתעשייה בעולם לעובדים שלנו. איך נוריד את ההוצאות כדי להישאר תחרותיים?". בורגס אף עקץ את מדינת ישראל ואמר כי "56% מהרווחים שלנו ישולמו בעתיד לממשלה, ההנחה היא שהממשלה עושה את השימוש הכי טוב בכסף. אני לא יודע אם זה המצב, תגידו אתם".