בקשה לייצוגית נגד בבילון: פרסמה מצגים מטעים בנוגע לגורמי סיכון של החברה
אחת הטענות המרכזיות בתביעה מתייחסת לכך שהחברה לא חשפה את ההשפעה האדירה שעשויה להיות לשינוי במדיניות גוגל כלפי אופי ההתקנה של סרגלי הכלים. בבילון: "מדובר בתביעה מופרכת מיסודה"
הבוקר הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית לבית המשפט המחוזי בתל אביב כנגד בבילון, על רקע מצגים מטעים לכאורה שפירסמה החברה הקשורים לגורמי הסיכון של החברה ולהתפתחויות השליליות שאירעו בעסקיה. התביעה הוגשה על ידי מחזיק פרטי באמצעות עורך הדין עמית מנור.
- בבילון מחלקת דיבידנד של 80 מיליון שקל; לניר מקבל 18 מיליון שקל
- בבילון רכשה סטארט אפ ב-8 מיליון שקל; כרמלי: "לא מדובר ברכישה האחרונה"
- גוגל מאותתת לבבילון על המשך הפעילות המשותפת: "הליקויים תוקנו"
בחודשים האחרונים סבלו משקיעי בבילון ממספר בשורות מרות. מניית החברה צנחה ב-34% על רקע החשש כי תוכניות יצרנית התרגום לבצע הנפקה בוול סטריט ייגנזו בסופו של דבר, כאשר במקביל, חוששים המשקיעים כי הכנסותיה מענקית החיפוש גוגל, המספקת לה את מרבית ההכנסות, צפויות לרדת משמעותית.
כעת, לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית כנגד החברה על רקע פרסום מצגים מטעים לכאורה הנוגעים להתפתחויות השליליות שאירעו בעסקי בבילון. התביעה הוגשה כנגד בבילון, אלון כרמלי, מנכ"ל החברה, נועם לניר, בעל השליטה בבבילון, רמי אנטין, אפרת טולקובסקי וגיל רוזן, המכהנים כדירקטורים.
על פי התביעה, בשלהי חודש יולי 2012 מחיר המניה המנופח היה בשיאו ובהמשך - בעקבות גילויים שונים, באמצעותם התחוור לציבור המשקיעים כי החברה הסתירה ממנו מידע מהותי, צנחה מניית החברה בתוך כחצי שנה בשיעור של כ-50%.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בבילון היא חברה המספקת למשתמשים תוכנת תרגום כאשר היא מפיקה את הכנסותיה באמצעות התקנת סרגל כלים על דפדפני מתקיני תוכנת התרגום ושינוי אתר הבית של המתקינים לאתר של החברה. כאשר נעשה חיפוש באמצעות האתר של בבילון או הסרגל, לרוב באמצעות ספק החיפוש גוגל, חולקת בבילון את הכנסות הפרסום במידה והמחפשים מקליקים על פרסומת של גוגל בצידי המסך. ההסכם בין בבילון לגוגל צפוי לפוג בסוף נובמבר 2013, כאשר גוגל סיפקה את מרבית הכנסות בבילון בשנים האחרונות, ובשנת 2012 היא היוותה 83% מהכנסותיה.
אחת הטענות המרכזיות היא כי בבילון לא חשפה את ההשפעה האדירה שעשויה להיות לשינוי במדיניות גוגל כלפי אופי ההתקנה של סרגלי הכלים. בעוד בעבר גוגל איפשרה לחברות כגון בבילון להתקין את אתר הבית שלהן על מחשב המשתמש שהוריד את התוכנה ללא סימון אקטיבי של אפשרות ההתקנה, אלא כאשר האופציה להתקנת העמוד מסומנת באופן אוטומטי, כעת גוגל דורשת סימון אקטיבי של התקנת עמוד הבית של בבילון.
בבילון, לטענת התביעה, לא חשפה את ההנחיות המחייבות של גוגלכלפיה, ביניהן שממשקי ההתקנה יהיו הוגנים, שלמשתמשים יהיה קל להסיר את התוכנה ושההתקנות שמבוצעות על ידי שותפי ההפצה של בבילון יעמדו בכללים אלה. עוד נכתב בתביעה כי "במהלך התקופה הקובעת הסתירה בבילון מן המשקיעים כי הנחיות גוגל ניתנות לפרשנות שונה לגבי אופן יישומן וכי ההסכם מעניק לגוגל זכות חד-צדדית לעדכן את ההנחיות בתוך תקופת ההסכם, על דרך של החמרתן". עוד נכתב כי בדצמבר קיבלה החברה מכתב מגוגל בו הודיעה ענקית החיפוש על ליקויים בהסכם בין בבילון לבינה, כאשר בבילון לא ציינה כי תיקון הליקויים יפגע משמעותית ביכולתה להפיק הכנסות ממשתמשי גוגל.
"בבילון לא חשפה כי מרבית ההתקנות"
בתביעה נכתב כי בניגוד לבבילון, חברת פריון, המפיקה את הכנסותיה באופן דומה, דיווחה בדוחותיה הכספיים אודות האפשרות של גוגל לשנות באופן חד צדדי את החוזה עמה, כמו גם חברת AVG, יצרנית האנטי וירוס שאף היא מפיקה הכנסות בצורה דומה.
בשיחת הוועידה שקיימה בבילון ברבעון השלישי נאמר כי צפי ההכנסות ממשתמשים קיימים, בהשוואה לסכומים שהוציאה בבילון לגיוסם, נמוך משמעותית ממה שהיה לפני שגוגל עידכנה את ההנחיות ואכפה את יישומן על בבילון. לטענת התביעה, מדדי הביצוע שאינם מבוססים על כללי חשבונאות מקובלים, אשר בבילון עודדה את המשקיעים להשתמש בהם כדי לתמחר את מנייתה צנחו דרמטית במחצית השנייה של שנת 2012 כתוצאה מיישום הפרשנות המחמירה של גוגל. ואכן, ברבעון הראשון צנחו ההכנסות מגוגל ב-34% ביחס לרבעון הרביעי של 2012.
בתביעה גם נכתב כי בבילון לא חשפה כי מרבית ההתקנות של מוצרי החברה מתבצעות דרך הורדה של מוצרים של שותפיה, ולא של תוכנת התרגום לבדה, וכי בבילון הסתירה מידע זה מהציבור, על אף שמדובר במידע מהותי. כ-96% מההתקנות של בבילון בשלושת הרבעונים הראשונים של 2012 היו דרך שותפים, כאשר הבעיה היא שמשתמשים שמתקינים את תוכנת בבילון דרך חבילה הכוללת תוכנות אחרות נוטים להסיר אותה הרבה יותר, ולכן פוטנציאל ההכנסות של בבילון ממשתמשים אלה נמוך יותר.
לטענת התובעים, "בבילון הציגה בפני המשקיעים מצג לפיו קיים ביקוש משמעותי, מתוך צורך אמיתי כביכול של גולשים לתכנת התרגום שלה, וכי רובם ככולם של המשתמשים נתנו את הסכמתם המודעת להסבת מנוע החיפוש בדפדפן לטובת בבילון".
התביעה גם מתייחסת לכך שבבילון פירסמה בחלק מהרבעונים הכנסות עתידיות צפויות ממשתמשים קיימים, כאשר לפתע, ברבעון השלישי של 2012, היא חדלה לפרסם אותן.
מבבילון נמסר בתגובה כי "מדובר בתביעה מופרכת מיסודה. טענותיה אינן אלא סיפורי בדים שנרקמו על ידי תובעים סדרתיים המבקשים לעשות ממון לעצמם באמצעות תביעות סרק מעין אלה. החברה הקפידה ומקפידה על דיווחים על פי חוק, תוך גילוי מלא ומדויק לפעילותה. אנו מאמינים כי בית המשפט, לאחר שיבחן את מסכת הטענות, יקבל את תשובתנו המנומקת לנושא וידחה על הסף בקשה זו".