לקראת מחיקת החברה לישראל?
פיצול האחזקות של עידן עופר בין חברות שונות מעלה את השאלה מה הצעד הבא
שלוש שאלות עיקריות עולות בעקבות ההודעה הדרמטית של החברה לישראל אתמול:
מה המניע האמיתי, למה עכשיו ומה הצעד הבא? שלוש שאלות שקשורות זו בזו.
על פניו, ההסבר שהציגה החברה לישראל אתמול נראה פשוט - החברה לישראל נסחרת בבורסה בתל אביב בדיסקאונט עמוק. השווי של החברה לישראל בבורסה מגלם את השווי של האחזקה בכיל ומעט מבזן כשלמעשה, כל הנכסים האחרים - בעיקר איי.סי פאואר וקורוס - מתומחרים באפס ואפילו בשווי שלילי. הפיצול יאפשר להציף ערך גם לנכסים האחרים ויאפשר למשקיעים זרים להשקיע בעסקים הבינלאומיים של הקבוצה, מה שיתקן את העיוות שנוצר בשווי.
נשמע הגיוני. סביר גם להניח שזהו המניע, או יותר נכון חלק מהמניע. לפני חודש וחצי הסתובבו מנהלי החברה לישראל בניו יורק ונפגשו עם בנקי השקעות זרים לגבי הנפקה של איי.סי פאואר בבורסת נאסד"ק. השווי שעליו דובר היה 2 מיליארד דולר, אולם החברה נסוגה מהרעיון באופן שעורר סימני שאלה - ייתכן שהמטרה האמיתית של הסיבוב היתה לקבל אינדיקציה לגבי השווי של איי.סי פאואר.
עידן עופר וניר גלעד (ארכיון) צילום: אלכס קולומויסקי
עופר יתנער מהחברות האחרות?
במודל החדש נראה כי החברה לישראל תרשום את חברת האחזקות החדשה למסחר בחו"ל. בעל השליטה בחברה לישראל עידן עופר סבור כנראה שהשוק הזר יפנים בקלות רבה יותר את האחזקות הבעייתיות של צים וטאואר, לעומת אחזקות מניבות כמו כיל.
שוק ההון הישראלי ידע בעבר מקרים של פיצולים דומים, שבהן הועדף האח המוצלח יותר על האח הבעייתי. אלביט מנתה פעם שלוש חברות: אלביט ראייה, אלביט הדמיה ואלביט מערכות שמימנה את שתי האחרות. ההפרדה עשתה לאחרונה טוב והחברה החלה להמריא. להבדיל, וזה המקרה הדומה ביותר, קבוצת דלק חילקה את מניות דלק נדל"ן כדיבידנד בעין לבעלי המניות של דלק והוציאה את החברה הבעייתית מתוך כלוב הזהב והגז.
באותה מידה נשארת החברה לישראל עם כיל, הבוננזה, ובזן - שעתידה לא ברור מבחינה טכנית. השאלה מה זה יעשה לחברות האחרות, ועד כמה עידן עופר ירצה להכניס יד לכיס או להתנער מהן.
התוכנית מתבשלת כבר כמה שבועות, ככל הנראה לאחר שהתקבלה האינדיקציה כי שר האוצר יאיר לפיד מתנגד לעסקת כיל־פוטאש. עופר התאכזב מההתנגדות שקמה עוד לפני שבכלל התקבלה הצעה רשמית מפוטאש בנושא, כפי שהוא מתאכזב מגל הפופוליזם, לראייתו, נגד בעלי ההון. סביר להניח שהעובדה שבימים הקרובים יעבור ללונדון, קשורה גם לכך. בחברה לישראל מבהירים שלעזיבתו ללונדון אין קשר לתחושותיו של עופר וכי ההחלטה שלו עסקית בלבד, ומתבשלת כבר שלוש שנים.
כיסים רדודים יותר
התזמון מעניין - ההודעה יצאה בבוקר יום ההצבעה של מחזיקי האג"ח בצים, שאמורים להחליט אם לדחות קבלת בטוחות של 25 מיליון דולר או להעמיד את החוב לפירעון מיידי וללכת להליך פירוק. אחרי פירוק בטר פלייס, צים נשארה המשקולת הכבדה ביותר על החברה לישראל. חברה חדשה שתשלוט בצים תהיה בעלת מחויבות נמוכה יותר לחברה־הבת ובעלת כיסים רדודים יותר מאלו של החברה לישראל.
מה הצעד הבא? שאלה טובה. לא נופתע אם עופר מתכוון בשלב מאוחר יותר למחוק את החברה לישראל, המקורית, מהבורסה בתל אביב. נכון שהמחיר יהיה גבוה יותר - השוק העלה אתמול את המניה של החברה לישראל בכ־8% - אבל הנכס שיקבל אחרי מחיקה כזו יהיה נקי ומשובח יותר.