פסגת ת"א 100
סטפן בורגס: "אין בישראל חברה שמשלמת כל כך הרבה מסים כמו כיל"
מנכ"ל כיל בכנס פסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות: "מצב הרוח של המשקיעים הוא הגרוע ביותר שאי פעם נפגשתי בו. הם טוענים כי התחושה היא שמבחינת רגולציה אפשר להשוות את ישראל למדינת עולם שלישי"
"זו מדינה נהדרת, אני אוהב להיות כאן. לאחרונה כשהגעתי מאיזושהי נסיעה עסקית לפני הנחיתה, אפילו חשבתי לעצמי - הנה הגעתי הביתה. זו מחשבה טובה מבחינתי. כבר התאהבתי בישראל בשנת 2007, הגעתי לכאן לתקופה מסוימת בנסיעה עסקית , וכאשר קיבלתי את ההצעה לנהל את כיל - קפצתי על ההצעה". כך פתח את דבריו סטפן בורגס, מנכ"ל כיל בכנס פסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות בשיחה אחת על אחד עם סגנית עורך אתר "כלכליסט" סופי שולמן.
- ג'רמי לוין: "אנחנו לא מחפשים רכישות גדולות - שאחרים יעשו את זה"
- איל וולדמן, מנכ"ל מלאנוקס: "אין סיכוי שנחזור לאחד העם"
- זאבי ברגמן: "אם Waze לא הייתה נמכרת, היא יכלה לתת בראש לגוגל ולפייסבוק"
בתשובה לשאלה מה מפריע לו בישראל, השיב בורגס: אני מופתע, ועדיין מודאג, בכל הקשור לישראל - בעיקר מהיקף הרגולציה והדרך בה הרגולציה מתנהלת ומנוהלת. מדובר בבעיה מהותית למדינת ישראל. אין לנו בעיה עם נהלים קשוחים, ובאופן אישי ניהלתי חברות בשוויץ וארצות הברית, שם הרגולציה מאוד קשוחה". בורגס מנה את הבעיות שמאפיינות את הרגולציה בישראל: "ישנה אי ודאות קשה ביחס למה שאנחנו יכולים לצפות, לטווח בינוני ואפילו לטווח קצר"; הבעיה השנייה היא שהרגולטורים כאן מתקשים לקבל החלטות ובכך מאריכים את חוסר הוודאות; הבעיה השלישית היא שגם ברגע שהגענו להסכמה עם הרגולטור וגם כשנחתמים הסכמים, אז גם הם נמצאים בסימן שאלה ואין בהכרח מחויבות להסכמים. מצב זה של חוסר ודאות משפיע על קבלת ההחלטות וזה יוצר תמריץ שלילי ביחס להחלטות עסקיות בישראל", הוא סיכם.
בנוגע להסכם התמלוגים ומימון הקציר משנת 2012, שבפועל מאוים לאור ההחלטה על הקמת ועדת שישנסקי 2, אמר בורגס: "הסכם התמלוגים והקציר משנה שעברה הוא הסכם כולל שהממשלה וכיל הסכימה עליו לאחר שנתיים ארוכות של דיונים. לצערי, פחות מתשעה חודשים עברו והממשלה מובילה לפתיחתו מחדש". הוא הוסיף כי "כבר עכשיו כיל משלמת את תקבולי המדינה הגבוהים ביותר בישראל – אנו משלמים יותר מ-1.2 מיליארד שקל בשנה. 41% מהרווחים שלנו הולכים ישירות לממשלה ואלה יעלו בשנים הבאות לשיעור של מעל 50%".
בתשובה לשאלה, כיצד אתה מתייחס לצניחה של כמעט 25% במניית כיל מאז חודש אפריל, בורגס אמר: למנכ"ל אסור להתבטא בעניין המניה, אבל אני יכול לשתף אתכם במייל שקיבלתי ממנהלת קשרי המשקיעים שלנו שנמצאת בלונדון ובשוייץ. היא מספרת לנו שמצב הרוח של המשקיעים הוא הגרוע ביותר שאי פעם נפגשתי בו. הם טוענים כי התחושה היא שמבחינת רגולציה אפשר להשוות את ישראל למדינת עולם שלישי". בורגס הסביר כי "זו הבעיה העיקרית עם מניית כיל. הביצועים של החברה מעולים, השנה צפויה להיות טובה יותר מהשנה הקודמת. אז מדוע המניה צנחה בשיעור כל כך גבוה כששאר המניות של המתחרות שלנו צנחו בשיעור חד ספרתי?"
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בורגס הוסיף כי "למזלנו, 52% מבעלי המניות שלנו הם החברה לישראל, שמחזיקים אותנו לטווח הארוך. אבל זה לא העניין. ירידה כל כך דרמטית במחיר המניה, משפיעה על כל הציבור, על כל אחד מאיתנו – כמעט כל הציבור בישראל מחזיק באופן ישיר או עקיף מניות. הירידה הדרמטית במחיר המניה משמעותה השמדת ערך של ציבור המשקיעים הישראלי בגובה של 9 מיליארד שקל - פי שתיים מהיקף עלות המסים לציבור הישראלי ב-2013".
בורגס עוד אמר כי "ביוני 2012 נחתם הסכם בין הממשלה לכיל בדבר הכפלת התמלוגים ומימון וביצוע הפרויקט הלאומי להצלת בתי המלון בים המלח", (קציר המלח שעלותו מוערכת ב 4 מיליארד שקל, ועל פי ההסכם עם המדינה כיל אמורה לשאת ב־90% מעלותו, ע"צ). הוא סיפר כי "המדינה התחייבה בהסכם כי בכך תמו דרישותיה והיא תתנגד ותמנע כל העלאה נוספת של תמלוגים ומסים מכיל לעת הזאת. לצד סעיף זה, מופיע סעיף נוסף האומר כי העלאה נוספת של תקבולי המדינה מכיל פותחת למעשה את ההסכם ומחזירה את הצדדים למצב שלפני ההסכם".
"אין בישראל חברה שמשלמת כל כך הרבה מסים כמו כיל. האם צריך שאנחנו נשלם עוד? האם זו החלטה הגונה? צריך לשים את הקלפים על השולחן בצורה מסודרת", תקף בורגס ואמר "אני נפגש עם פוליטיקאים באופן שוטף, חלקם מרגישים אי נוחות כשהם נפגשים עם אנשי עסקים, אבל חלק גדול מהם לא מבינים לדעתי את הקונטקסט. התפקיד שלי הוא להדגיש שוב ושוב שאם לא יתרחש כאן שינוי, אזי במצב הנוכחי יש לנו תמריץ שלילי להשקיע בישראל למרות שאנו רואים בה את מדינתנו".
לדברי בורגס, "למזלי, אני לא צריך לבזבז את כל זמני על הסוגייה הזו. אני עומד בראשה של חברה בינלאומית, ובכך אני מתרכז. יש בחברה הרבה אנרגיה חדשה, הרבה תקוות לעתיד, זה בדיוק מה שציפיתי שיקרה לפני שהגעתי לכאן".
בתשובה לשאלה האם ההנהלה תישאר ישראלי ענה בורגס כי הדי.אן.אי של החברה הוא ישראלי. לדבריו, "זו קומבינציה של ידידות, ישירות, חמימות, יכולת אילתור ונחישות - זו כיל. אלה התכונות שמייחדות את הישראלים".
בתשובה לשאלה, איפה אתה רואה את עצמך עוד 5-7 שנים מעכשיו, התלוצץ בורגס ואמר "משלם את המשכנתא על הדירה שרכשתי בתל אביב".