פסגת ת"א 100
זאבי ברגמן: "אם Waze לא הייתה נמכרת, היא יכלה לתת בראש לגוגל ולפייסבוק"
מנכ"ל נייס בכנס פסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות: "אם אני הייתי בצומת ההחלטה אז גם אני הייתי מוכר, אבל עדיין יש איזו תחושה שאולי אותם יזמים היו מצליחים לייצר את הפייסבוק או הגוגל הבאה"
"לווייז הייתה הזדמנות יחודית לתת בראש לגוגל ולפייסבוק, אבל הם ראו לנגד עיניהם עסקה בשווי של יותר ממיליארד דולר". כך אמר מנכ"ל נייס זאבי ברגמן בפאנל של כנס פסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות.
- מנכ"לית גולף לקמעונאים: "החיים שלכם קלים, נגמרת הבמבה - אז מזמינים"
- מנכ"ל אפריקה ישראל: "צריך להחליף מנכ"ל שהולך לישון בשקט"
- ג'רמי לוין: "אנחנו לא מחפשים רכישות גדולות - שאחרים יעשו את זה"
זאבי דן עם מנכ"ל מלאנוקס איל וולדמן בשאלה האם נכון לחברה לצאת להנפקה או להימכר, כמו המהלך שביצעה ווייז. "אני חושב שההחזר על ההשקעה יכול להיות יותר גדול אם תרצה להיות חברה ציבורית. אם אתה חושב שמיצית את הפוטנציאל, עדיף למכור. לגילוי נאות, הייתי אחד המשקיעים כבר בתחילת דרכה של החברה באמצעות קרן שהשקעתי בה. אני מאמין גדול בלפתח חברה ולתת לה לגדול, אבל אני חושב שהסיכוי שלה להמשיך לגדול היה מוגבל."
לדברי ברגמן, "כשמסתכלים על ווייז, אי אפשר שלא לפרגן על ההצלחה. מדובר באמת ביצירת ערך מאוד משמעותית. אם אני הייתי בצומת ההחלטה, אז גם אני הייתי מוכר. צריך להסתכל על חצי הכוס המלאה, אבל עדיין יש איזו תחושה שאולי אותם יזמים היו מצליחים לייצר לא את הווייז הבאה, אלא את הפייסבוק או הגוגל הבאה".
וולדמן אמר קודם לכן כי "מלאנוקס יוצאת מבורסת ת"א כי אנחנו חושבים שהרגולציה מכבידה. רוב המשקיעים והדירקטוריון שלנו אמריקאים לכן החלטנו שלא להמשיך ולהיסחר בת"א".
למרות זאת, וולדמן מבהיר שהחברה תמשיך להשקיע כספים בישראל, בה ממוקמים עיקר עובדי החברה. "אנחנו לא עוזבים את תל אביב, אנחנו נמשיך להיות כאן ולהשקיע כספים, אנחנו רק מפסיקים להיסחר בבורסה המקומית כי אנחנו חושבים שזה לא נכון לחברה".
וולדמן הסביר: "לא פעלנו מקפריזה, מלאנוקס לא עובדת בשיטה של פעולה מהירה. זה לא שלא דיברנו על זה לפני זה, אני חושב שההמלצות של אנטרופי (חברת הייעוץ למוסדיים – ש"ה) והרגולציה תדחוף יותר ויותר חברות החוצה. אני גם חושב שהמעשה של מלאנוקס יעיר עוד חברות דואליות שיעדיפו להיסחר רק בחו"ל. אנחנו נמשיך לעשות מה שנכון לחברה, יתר החברות יעשו מה שנכון להן".
כנשאל וולדמן לגבי תגובת המשקיעים למהלך, אמר כי הוא מאמין "שחלק גדול מהמשקיעים שלנו שהשקיעו במניה באמצעות הבורסה המקומית, ימשיכו לסחור בנו גם בארה"ב."
ברגמן התייחס גם הוא לאפשרות שנייס תבקש להימחק מהבורסה המקומית. נייס נסחרת בבורסה המקומית מ-1991 ומאוחר יותר עברה להיסחר במקביל בבורסת נאסד"ק. לדבריו, "האפשרות להימחק מהבורסה המקומית לא עומדת היום לדיון, אם כי בעבר המחשבה הזו עלתה. אין ספק שיש פה טרנד שהוא מאוד ברור, הווליום של המסחר בארץ הולך ופוחת. אם הטרנד הזה יתמשך, הרלוונטיות של הבורסה פה תרד וכל חברה תצטרך לקחת החלטות", הוסיף ברגמן.
מנכ"ל נייס התייחס גם לחברות הייעוץ וטען כי ישנה בעיה למשקיעים בחברות דואליות, שזוכים להמלצות משתי חברות ייעוץ שונות: אנטרופי ו–ISS המייעצת למשקיעים האמריקאים.
"נוסף על הרגולציה, המשקיעים צריכים לעבוד עם שתי חברות שאינן מתואמות ביניהן. אם המוסדיים היו מתעסקים רק בהמלצות של ISS היה כאן כר יותר נוח לעבודה פה", הוסיף ברגמן.
המנכ"לים התייחסו גם לתוכנית לעידוד חברות הייטק צעירות להירשם למסחר בבורסה המקומית והטילו ספק בכך שהפלטפורמה שמציעה הבורסה מתאימה לחברות הזנק. "להכניס סטארטאפים לבורסה זה מסוכן", מזהיר וולדמן, "אני לא חושב שלמשקיעים יש כלים לבחון חברות כאלה. אני גם לא חושב שזה נכון לחברות עצמן".
לדברי ברגמן, "יש היום מודל מצליח של קרנות הון סיכון, אבל יש בו חלק בעייתי, כי אם רואים הצלחה כמו ווייז, הציבור הרחב כמעט ולא משתתף בהמלצות. אם היו כלים מהסוג של קרנות ריט בנדל"ן שיאפשרו למשקיעים להשקיע השקעה נזילה ושקופה בחברות סטארטאפ, זה יסייע לחברות לגייס הון ולציבור להשתתף בהצלחה".