פרשנות
שינוי השליטה לא יפגע בהגנה על המבוטחים
עם זאת, ישנו סיכון שהרגולציה לא מטפלת בו, והוא ניסיון של בעלי השליטה להשתמש בכספי הנוסטרו ובכספי העמיתים לביצוע השקעות הקשורות לבעל השליטה
האפשרות שלפיה בעלי מניות בחברת ביטוח זרה ירכשו את השליטה בחברת ביטוח ישראלית כמו כלל מעוררת חששות בקרב המבוטחים. קבוצת CP מנהלת את מירב עסקיה בסין, מדינה קומוניסטית שפועלת על פי כללי ממשל תאגידי ורגולציה שונים בתכלית מאלו של השוק המקומי. כעת נשאלת השאלה עד כמה תוכל החברה הזרה להטמיע הרגלים האופייניים למשק בו היא רגילה לפעול, כמו מחסור משמעותי בשקיפות ובפרוצדורה מסודרת לאישורי מהלכים, בחברת הביטוח המקומית.
ברמה העקרונית, למבוטחים אין ממה לחשוש. הפיקוח על הביטוח במשרד האוצר משית על חברות הביטוח כללי רגולציה נוקשים, ולצד רשות ניירות ערך המחייבת אותן גם היא לשקיפות ולגילוי, נדמה שהמבוטחים יכולים להיות רגועים.
כל חברת ביטוח בישראל, ללא קשר לזהות בעלי השליטה בה, מחויבת להון עצמי מינימלי ולהפרשת עתודות ביטוח כדי להבטיח את יכולתה לעמוד בכל התחייבויותיה. דרישות אלה מגבילות את בעלי השליטה מלחלק דיבידנדים שיפגעו בכרית ההון של החברה.
שכבת ההגנה השנייה נוגעת לכספי העמיתים - גם כאן הרגולציה מספקת כללים ברורים מאוד, שלפיהם הכספים של עמיתי הפנסיה מוחזקים בנאמנות על ידי החברות המנהלות, ומשכך בעלי השליטה לא יכולים לגעת בהם. יתרה מזו, ישנם כללים ברורים לגבי אופן השקעת כספים אלה.
הרגולציה גם מטפלת במצב שבו חברת הביטוח תיקלע למצוקה, ועודפי ההון שלה המושקעים בבורסה יידלדלו ויירדו מתחת לסף הנדרש, כפי שאכן קרה במשבר של 2008. במצב כזה, בעל השליטה צריך להירתם לטובת חברת הביטוח. על פי החוק הקיים, במסגרת היתר השליטה שמקבל הבעלים, הוא מתחייב להחזיק עודפי הון מסוימים בחברת הביטוח ולא למשוך אותם כדיבידנד. אם עודפי הון אלה יירדו מתחת לסף הנדרש ללא הזרמת הון מצדו, הפיקוח יוכל לקחת מידיו את השליטה.
עם זאת, ישנו סיכון שהרגולציה לא מטפלת בו, והוא ניסיון של בעלי השליטה להשתמש בכספי הנוסטרו (ההון העצמי) ובכספי העמיתים לביצוע השקעות הקשורות לבעל השליטה. שומרי הסף בסוגיות מעין אלו הם מנהלי ההשקעות וועדות ההשקעה של הדירקטוריון, שיצטרכו להחליט אם מדובר בהשקעה לגיטימית. עם זאת, מנהלי ההשקעות והדירקטורים לא תמיד מצליחים לעמוד בלחצים שמופעלים עליהם על ידי בעלי השליטה.
אין מדובר בבעיה נקודתית דווקא מול בעל שליטה מארץ מוצא זו או אחרת. כך לדוגמה, כלפי נוחי דנקנר הוטחה ביקורת על כך שהביא לשולחן מנהלי ההשקעות של כלל הצעה להשקיע בקרן של בנק קרדיט סוויס, בהשקעה משותפת שביצעה חברה אחרת שבשליטתו.
חברי הדירקטוריון ציינו אז כי מדובר בעסקה מעולה לעמיתי כלל ביטוח, וכי היא נבחנה ללא תלות או לחצים של בעל השליטה. יש הטוענים כי על הפיקוח לאסור על השקעת כספי עמיתים וכספי נוסטרו בהשקעות שבהן מעורב גם בעל השליטה, וכי על בעל השליטה תיאסר יכולת השפעה על נושא ההשקעות. עם זאת, כרגע חקיקה כזו אינה קיימת.