מיהם המוסדיים הפגיעים ביותר לנפילת כיל?
ביום האחרון של החודש שעבר קרסו מניות כיל וחברה־האם, החברה לישראל, בכ־20%. "כלכליסט" בדק מיהם הגופים שהימרו על אחזקה עודפת במניות אלו
קופות הגמל, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים עשו תשואה נאה של כ־1.6% בחודש יולי שהיה חודש מוצלח לשוקי המניות בעולם. אלא שהתשואה יכלה להיות גבוהה יותר ולנשוק לרף 2% אילולא ביום האחרון של החודש קרסו מניות כיל וחברה־האם, החברה לישראל, בכ־20% בצל הצפי לפתיחת שוק האשלג שבו הן פועלות לתחרות. "כלכליסט" בדק מיהם הגופים שהימרו על אחזקה עודפת במניות אלו.
- בורגס: "אין להתעלם מהקשיים הרגולטורים של הבורסה בתל אביב"
- המסחר בבורסה של תל אביב ננעל ביציבות; כיל עלתה ב-1.4%
- אחרי פירוק קרטל האשלג: מעלות מכניסה את כיל לרשימת מעקב
אנליסט בראש
מבדיקת "כלכליסט" ומנתוני חברת פרדיקטה עולה כי נכון לסוף מרץ קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של בית ההשקעות אנליסט החזיקו במניית כיל בשיעור הגבוה ביותר מסך התיק שלהן בהשוואה למתחרים - 1.5% (בשווי שוק של 108 מיליון שקל). האחזקה הכספית הגבוהה ביותר היא של כספי העמיתים של חברת מגדל - שהיא גם חברת הביטוח הגדולה בישראל - המחזיקה מניות בשווי שוק של 674 מיליון שקל של כיל שהיוו 0.5% מסך התיק שלה. חרף האחזקה במניות כיל והחברה לישראל, על פי הערכות מסלול כללי ב' של אנליסט (המסלול מוטה המניות) רשם תשואה של 2.29% ביולי - הגבוהה בענף ו-9.15% מתחילת השנה - גם כן הגבוהה בענף.
באופן פרדוקסלי, הגופים אחרי אנליסט שמחזיקים בחשיפה גבוהה יחסית להיקף התיק שלהם למניית כיל הם קופות גמל מפעליות שמתאפיינות בהיותן סולידיות לעומת המתחרות הפרטיות. כך קופות הגמל וההשתלמות של הסתדרות המורים בישראל המחזיקות ב־1.2% (233 מיליון שקל) וקופות הגמל של האקדמאים עם 1.1% מהתיק במניה. ייתכן שהיו שינויים באחזקה מאז סוף מרץ, אך ככל הנראה הם אינם בהיקפים משמעותיים. חשוב להבין, רוב מנהלי ההשקעות של גופי הגמל והפנסיה לא יכולים להרשות לעצמם שלא להחזיק חשיפה למניות כיל ולחברה לישראל המהוות מניות בולטות במדד ת"א־25, המדד המוביל בבורסה המקומית.
המזל של אלטשולר
במובן זה מעניינת הגישה יוצאת הדופן של אלטשולר שחם. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של אלטשולר מחזיקות שיעור אפסי מהתיק במניות כיל (כ־6 מיליון שקל בלבד במונחי שווי שוק). גילעד אלטשולר, מבעלי בית ההשקעות ומנכ"ל משותף שמוביל את אסטרטגיית ההשקעות של הקבוצה, מעולם לא חשש לקחת פינות אם אלו התאימו לתפיסת עולמו המקצועית. זאת בניגוד לקולגות שהעדיפו להיות קרובים למדד הייחוס ולא להסתכן.
אלא שבמקרה של החברה לישראל של משפחת עופר, לא רק אסטרטגיה מקצועית הנחתה את שיקול הדעת של אלטשולר. ב־2004 חשף אלטשולר כי בכוונת בית ההשקעות למכור את כל אחזקותיו במניות החברה לישראל, וזאת בעקבות צפייה בתוכנית "בולדוג" ששודרה אז בהגשתו של גיא מרוז. בתוכנית המדוברת הוצגו עובדי קבלן בנמל אשדוד שמעמיסים סחורות של כימיקלים לישראל, המוחזקת על ידי החברה לישראל, ללא כל ביגוד מגן.
"זה כסף מסריח", אמר אז אלטשולר, והוסיף כי "אני לא מאמין שמשהו חיובי יוכל לצמוח מרווחים שנקבל מהמניות האלה". עם זאת, באלטשולר מוסרים כעת כי פני הדברים השתנו וכי אחזקת החסר שלהם בכיל ובחברה לישראל לא נובעת מהטעמים האמורים. מאלטשולר שחם נמסר בתגובה כי "מאז שנאמרו הדברים, למיטב ידיעתנו, חלו שינויים באופן העבודה של הגופים הנ"ל. כיום תיק ההשקעות שלנו כולל גם אחזקות מסוימות בכיל ובחברה לישראל". כך או כך, מאז תחילת השנה קרסה מניית כיל ב־37%, קריסה שנחסכה מעמיתי אלטשולר.