רוכש כלל ביטוח: לי הייפנג, מומחה למי שופכין ולטקסטיל
איש העסקים שמאחורי קרן ג'יי.טי קפיטל, שהודיעה על כוונתה לרכוש את כלל ביטוח, מחזיק תפקידי מפתח במספר תאגידים. ג'יי.טי קפיטל תכננה להתמקד בסין, אך החלה להתבלט כשהמשקיעים הסיניים הפכו מקור חדש להון עבור מנהלים באסיה
לי הייפנג (42) הוא איש עסקים הונג־קונגי בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בייג'ינג. תחומי פעילותו של לי מגוונים וכוללים תפקידי מפתח בתעשיית מי השופכין, כמו גם בתחום הטקסטיל והביגוד. תחום עיסוק אחר של לי הוא טכנולוגיית המידע.
לי, נשוי ואב לשני ילדים, בני 13 ותשע ומתגורר בהונג קונג. חברת ג'יי.טי קפיטל שבבעלותו היא לפי גורמים המקורבים לנושא, חברה פיננסית מגוונת מאוד שמשקיעה בניירות סחירים.
במהלך התקופה האחרונה ביקר לי בארץ ארבע פעמים לפחות למטרת ניהול המשא ומתן סביב עסקת כלל. לפי גורמים המקורבים לנושא, שאיפתו היא, ראשית כל, לגבש את עסקת כלל עד תומה, אך הוא עשוי בהחלט להתעניין ברכישות אחרות בארץ, לאו דווקא באי.די.בי, ברוח האסטרטגיה של החברה.
- עסקת אי.די.בי: דנקנר עשוי לוותר על פטור מתביעות נגדו במסגרת מתווה גרנובסקי
- לנושי אי.די.בי טוב אלשטיין ביד מאשר דנקנר על העץ
- המירוץ לשליטה באי.די.בי: 40 מיליון שקל של מנור ולבנת מחכים לביהמ"ש
מסייעת למשקיעים להרוויח מייסוף היואן
במסגרת קשת תפקידיו, מכהן לי כמנכ"ל וכסגן נשיא בחברת האחזקות בייג'ינג אנטרפרייזס ווטר גרופ. החברה, יחד עם החברות־הבנות, עוסקת בבניית מתקני ביוב, בייעוץ בתחום תשתיות ביוב, בטיהור מי שופכין ובהתפלה.
לפי דיווח של סוכנות הידיעות בלומברג, במאי 2011 רכש לי נתח של 63.3% בחברת הטקסטיל והביגוד קארי וולת' הולדינגז הנסחרת בהונג קונג, תמורת 18 מיליון דולר. הוא אף הציע לרכוש את יתרת המניות במחיר של 60 דולר הונג־קונגי ליחידה. אף כי לי מכהן כמנכ"ל וכיו"ר קארי וולת' מאז 7 ביוני 2011, את עיקר ניסיונו העסקי הוא רכש, כאמור, בתחומי טכנולוגיית המידע והטיפול במערכות ביוב והתפלה.
נוסף על תפקידו באנטרפרייזס ווטר גרופ, לי הוא גם יו"ר ועדת הפיקוח על הסביבה בהונג קונג, שעיקר פעילותה הוא בזירת שוקי המים הגלובליים. בנוסף, לי הוא מנהל עצמאי בחברת השירותים הפיננסיים הבינלאומית סימסן שבסיסה בהונג קונג. לי משמש גם כדירקטור וכבעל מניות (44.2%) בחברת דרגון פיס. החברה, שבסיסה באיי הבתולה הבריטיים, מספקת שירותי השקעות במגוון תחומים, בהם תחומי המסחר ותעשיית הביגוד. דרגון פיס נמצאת תחת מטריית חברת האחזקות קארי וולת' מנג'מנט.
קרן הגידור ג'יי.טי קפיטל, הרוכשת את כלל ביטוח, נועדה במקור להתמקד בשוק הסיני. היא הוקמה על ידי לארי זאנג, יועץ בכיר לשעבר לקרן הפנסיה הממשלתית של סין, וקרט בייקר, שכיהן קודם לכן כראש חטיבת הברוקראז' של מורגן סטנלי אסיה.
עם הקמתה של הקרן, שנמצאת היום בשליטת הייפנג, בנובמבר 2010, הצהירה החברה שתעסיק תשעה עובדים בהונג קונג ובבייג'ינג, ושהיא מכוונת להגיע לרווח שנתי של 15% אחרי מס. היא שמה לעצמה ליעד לסייע למשקיעים להרוויח מהתיסוף במטבע הסיני, היואן, וציינה עוד שתהמר על העליות והירידות במניות הסיניות.
מחפשים בסין את הבלאקרוק הבא
זאנג ובייקר כיהנו כמנכ"לים משותפים, כאשר זאנג היה אחראי על תחום ההשקעות ובייקר על הפעילות. המשקיעים הסינים הפכו בשנים האחרונות למקור חדש להון עבור מנהלים באסיה, מאחר שתהליך גיוס הכספים ממוסדות פיננסיים בינלאומיים נעשה קשה יותר אחרי המשבר הכלכלי.
"פייננשל טיימס" ציין ב־2012 את ג'יי.טי קפיטל כדוגמה למגמה שבמסגרתה מנהלי נכסים נעשים מתוחכמים יותר ומקימים משרדים מקומיים בסין, למרות שרוב הכסף שלהם מגיע מעבר לים. רוב חברות ההשקעה הבינלאומיות מנסות בשנים האחרונות לגייס כספים בסין דרך מנהלי נכסים סיניים שפונים לשוק המקומי. "הבלאקרוק הבא תגיע מסין", הכריז בזמנו זאנג בהתייחסו לקרן ההשקעות הגדולה בעולם, שגם החלה להתמקד יותר בסין. ביוני 2010, שמונה חודשים לאחר הקמת הקרן, הכריז זאנג שהקרן תגייס 100 מיליון דולר. מייסדי ג'יי.טי קפיטל עזבו את הקרן במאי 2012, לאחר שלא הצליחו לגייס את ההון שהציבו לעצמם כיעד.
פעם שנייה שהקבוצה במגעים לרכישת כלל
קבוצת משקיעים זו נכנסה לתמונה במגעים לרכישת כלל ביטוח לאחר שלפני שבועיים נסוגה קבוצת משקיעים תאילנדית מכוונתה לרכוש את החברה. מי שהוביל את הקבוצה התאילנדית היה דנין צ'ראבאנונט, הנחשב לעשיר ביותר בתאילנד. לפי דירוג "פורבס", הונו הוערך ב־12.6 מיליארד דולר. חברת CP שבניהולו פועלת בענפי החקלאות, המזון, התקשורת, הרכב והנדל"ן.
מי שחתום כעת על עסקת הרכישה של כלל ביטוח, קבוצת JT, היתה גם חלק מקבוצת משקיעים שגיבשה CP לרכישת כלל. לאחר ש־CP נסוגה מהעסקה, ככל הנראה לאור חילוקי דעות עם הסינים, חיפשו בקבוצה הסינית משקיעים אחרים לחבור אליהם לרכישה.
בתגובה לפניית "כלכליסט" ל־CP בשאלה מדוע נסוגו מהעסקה, ציינו ב־CP שכבר יש להם חברת ביטוח, Ayudhya allianz CP, ושאין להם צורך בחברת ביטוח נוספת. דובר החברה לא מסר בתגובתו לשאלה אם אין באפשרותו של התאגיד להחזיק ביותר מחברת ביטוח אחת.