בלעדי לכלכליסט
הונגריה מתכוונת לקחת לזיסר את אי־החלומות שלו
התקשורת בהונגריה מדווחת כי הממשלה פתחה בהליכים לרכישת האי אובודה שבבעלות (43.5%) פלאזה סנטרס תמורת כ־13 מיליון יורו. ביטול הפרויקט, ששוויו לאחר השלמה הוא כ־224 מיליון יורו, עלול לפגוע בנושי החברה־האם אלביט הדמיה
ממשלת הונגריה מתכוונת לרכוש נדל"ן שעל האי אובודה (Obuda Island) שבבעלות (43.5%) פלאזה סנטרס. על פי דיווחים בתקשורת ההונגרית, המדינה תשלם תמורתם 4 מיליארד פורינט - כ־13.4 מיליון יורו. עוד פורסם כי בכוונת ממשלת הונגריה ליצור באי מרחב קהילתי עם מגוון של פעילויות תרבות וספורט לציבור הרחב.
האי, השוכן בבודפשט בנהר הדנובה, נרכש מממשלת הונגריה על ידי קבוצת משקיעים ב־2007. חלקה של פלאזה סנטרס עמד אז על 30% בלבד. התוכנית השאפתנית של פלאזה ושותפיה היתה להקים על האי את פרויקט "אי החלומות" ("Dream Island") ובו קזינו, בתי מלון עם 3,000 חדרים, 1,000 דירות, מרכז ועידות, בית אופרה, תיאטרון, מרינה, מוזיאון ועוד.
במרץ 2009 הגדילה פלאזה סנטרס את אחזקתה באי כשרכשה ביחד עם אחד מהשותפים - בנק MKB ההונגרי - 27% נוספים מהפרויקט מחברה בשליטתו של סר ברנרד שרייר. התמורה לעסקה -21.4 מיליון יורו - שיקפה לפרויקט שווי של כ־80 מיליון יורו. בעקבות הרכישה עלתה האחזקה של פלאזה סנטרס והבנק ההונגרי MKB ל־43.5% כל אחד.
סכנה לתזרים המזומנים
אם אכן ממשלת הונגריה תרכוש בחזרה את האי תמורת 13.4 מיליון יורו, כפי שדווח בתקשורת המקומית, פלאזה סנטרס לא תיהנה מתזרים מזומנים פנוי כתוצאה מהעסקה. נכון להיום, שווי אחזקותיה של פלאזה באי הוא 20.9 מיליון יורו. שווי זה נקבע בהתאם לחוב שיש לחברה כנגד הנכס, כך שמכירתו לא תאפשר את החזר ההלוואה, קל וחומר להעלות מזומנים לשירות החוב של פלאזה למחזיקי האג"ח וליתר הנושים.
מפלאזה סנטרס נמסר ש"ההלוואה כנגד הנכס הינה נון-ריקורס". המשמעות היא שמכירת האי בשווי הנמוך מגובה ההלוואה לא תחייב את פלאזה סנטרס להזרים כספים נוספים בגין ההלוואה.
בפלאזה סנטרס תלו תקוות רבות בפרויקט "אי החלומות" עם רכישתו. אלא שבשנים האחרונות נרשמה ירידה דרסטית בשווי המוערך של הפרויקט עם השלמתו. אחד הגורמים לכך עשוי להיות הדחייה החוזרת ונשנית במועד ההשלמה הצפוי של הפרויקט.
בעת רכישת האי העריכה פלאזה שהפרויקט יושלם ב־2012. כיום מעריכה החברה שהוא יושלם ב־2015–2017. ב־2010 הוערך שוויו של אי החלומות לאחר השלמתו ב־467 מיליון יורו, אולם בסוף 2012 צנח שוויו ביותר מ־50% לכ־224 מיליון יורו.
ההידרדרות באה לידי ביטוי גם בשווי הפרויקט בספריה של פלאזה סנטרס, שצנח מ־71.9 מיליון יורו בסוף 2009 ל־20.9 מיליון יורו בסוף 2012, מבלי שפלאזה מפרטת את הסיבות לצניחה בשווי. כעת, לנוכח הצו של ממשלת הונגריה לרכישה מחדש של האי, נראה שמהחלום גדול של מוטי זיסר עלולה להשאר רק מחיקה.
סתימת הגולל על פרויקט אי החלומות של פלאזה סנטרס היא בבחינת חדשות רעות גם לנושים של החברה־האם (62.5%) שלה - אלביט הדמיה. מחזיקי איגרות החוב של אלביט הדמיה, שצפויים לקבל במסגרת הסדר החוב 95% מהון המניות של אלביט, רואים במניותיה של פלאזה סנטרס את הכלי המרכזי לשירות החוב שייוותר בחברה ואמצעי להצפת ערך עתידית באלביט הדמיה.
גם בנק הפועלים, שנחשב לנושה מובטח בגין חוב של כ־240 מיליון שקל שהעמיד לאלביט הדמיה, לא רווה נחת מההידרדרות במצבה של החברה־הבת. לטובת הבנק שועבדו 29% ממניות פלאזה שמוחזקות על ידי אלביט הדמיה, וירידת שווי בהן מקטינה את יכולתו של הבנק שבניהולו של ציון קינן להיפרע מהחוב באמצעות הבטוחה שהועמדו לטובתו.
פלאזה לא מדווחת
מניותיה של פלאזה סנטרס נסחרות בלונדון, ואיגרות החוב שהנפיקה נסחרות בבורסה בתל אביב. פלאזה בחרה שלא לדווח על ההתפתחויות ביחס להחלטת ממשלת הונגריה. בתגובה לדברים נמסר מפלאזה: "ממשלת הונגריה פרסמה כי החליטה לבחון את רכישת האי אובודה. כרגע אין התפתחויות נוספות".