$
בורסת ת"א

שופרסל היתה אחראית ל־24% מהכנסותיה של נטו ב־2012

מה שהחל כפעילות ליבוא בשר על ידי מאיר עזרא ב־1940, הפך ברבות השנים לאחת מחמש חברות המזון הגדולות בישראל

נורית קדוש ואסף גילעם 08:2311.11.13
מה שהחל כפעילות ליבוא בשר על ידי מאיר עזרא, תחת שלטון המנדט הבריטי ב־1940, הפך ברבות השנים לאחת מחמש חברות המזון הגדולות בישראל בשליטת (53.2%) בנו דודי ונכדו עדי. דודי עזרא הצטרף ב־1972, בתום שירותו הצבאי, לעסקי האב שכבר החזיק בחברת הבשר הגדולה בישראל. היכולת לזהות הזדמנויות עסקיות הובילה את עזרא הבן להרחיב את פעילות הבשר באמצעות שיווק דגים קפואים. שותפות עם משפחת ויליגר, שלא האריכה ימים, הותירה בידי עזרא את המותג ויליגר שתחתיו משווקים מוצרי מכולת כמו שימורים, אורז ואטריות.

 

 

בניסיון לייעל את השימוש במשאיות הקירור ולהגדיל את שטחי המדף במקפיאי הרשתות, הקים עזרא את מותג "שלושת האופים" בתחום המאפים הקפואים, אשר התחרה בפיצות, הבורקסים ושאר המאפים של מעדנות ששלטה בקטגוריה. לצד כל אלו פעלה נטו ליבוא מותגי מזון כמו ארוחות מוכנות של מג'יק וקצפות של ריצ'. פעילות משמעותית נוספת יצר עזרא באמצעות שותפות בביכורי הדרום (50%), המשווקת ירקות ופירות לרשתות מזון רבות ומחזיקה (50%) בביכורי השקמה של רמי לוי. את פעילות הבשר מיתג עזרא תחת טיבון ויל ואת פעילות הדגים תחת דלידג. אחרי שהשלים את בניית פורטפוליו המותגים, פעל עזרא למיתוג קבוצת נטו.

 

יו"ר נטו עדי עזרא יו"ר נטו עדי עזרא צילום: שוקה כהן

 

לפני כשלוש שנים, אחרי שהשלים את התהליך כולו, העביר עזרא את המושכות לבנו עדי שמכהן כיו"ר נטו. למרות זאת, בענף המזון טוענים כי דודי עזרא מעולם לא עזב את ניהול החברה. "הוא מנהל בפועל את המהלכים הגדולים, והוא מעורב בהסכמי הסחר עם הרשתות עד הסעיף האחרון", אומר בכיר בענף, שמתאר את דודי עזרא כאיש ישר והגון, אך גם כערמומי ומהיר מחשבה. "יש לו מילה מברזל. לא צריך לחתום איתו על הסכם, כי את מה שהוא התחייב עליו - הוא יקיים.

 

עם זאת, הוא ערמומי מאוד ואפשר להגיד עליו שידו בכל ויד כל בו בענף הבשר". דודי עזרא מתואר כאדם צנוע, שחי בבית פרטי בשכונת תל ברוך בתל אביב, ואשר נמנע מאירועים חברתיים ותקשורת. "הבן שלו עדי מעט שונה ממנו בהתנהלות, כי הוא נוסע ברכבי יוקרה ויוצא עם דוגמניות־על למסיבות, אבל גם הוא איש עבודה שמגיע כל יום למפעל בקריית מלאכי".

 

כניסה של משפחת עזרא להשקעה באי.די.בי מעוררת דאגה בקרב ספקים ובעלי רשתות. "ברור שהעניין של דודי באי.די.בי נובע מהאחזקות שלה בשופרסל. ניתן להעריך שדודי לוטש עיניים לנכס המרכזי הזה בקבוצה, ואם אכן יצליח לשים את ידו עליו, זה יהיה בעייתי מבחינת רשתות אחרות להמשיך לרכוש ממנו מוצרים, ומבחינת ספקים שמתחרים בו - תהיה בעיה להמשך נוכחותם על המדפים של שופרסל", העריך בכיר בענף.

 

לקבוצת נטו יש מחזור מכירות של יותר מ־2 מיליארד שקל בשנה, כאשר ב־2012 המכירות לשופרסל, שהיא הלקוח הגדול ביותר של נטו, היוו כ־27.6% מהמכירות של נטו והסתכמו ב־492 מיליון שקל. בסוף יוני השנה ההון עצמי שלה, שמממן כמעט 45% מהמאזן, עמד על יותר מ־540 מיליון שקל. נטו, כמו מקבילותיה, נפגעה מהמחאה החברתית, בעיקר ב־2012, שבה הרווח הנקי ירד ב־11% לעומת 2011, ל־67.6 מיליון שקל. אך על פי תוצאות המחצית הראשונה של 2013, נראה שנטו שבה לרווחיות המייצגת שלה בשנים האחרונות, עם רווח נקי של 35.2 מיליון שקל. אף על פי שאין לנטו מדיניות מוצהרת, היא מקפידה לחלק דיבידנד בכל רבעון, שמצטבר לכשליש מהרווח הנקי השנתי (25 מיליון שקל ב־2012, וסכום דומה שצפוי להיות משולם גם השנה). נטו אחזקות נסחרת כיום לפי שווי של 691 מיליון שקל, הגוזרת לאחזקתה של משפחת עזרא שווי של כ־370 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x